fbpx
Aisha är en av de som är djupt engagerade i projekt Flicka i norra Etiopien. Foto: UNFPA
26 maj, 2021 / Nyheter

Aisha – en lokal hjälte mot könsstympning

Motståndet mot kvinnlig könsstympning och barnäktenskap ökar när lokala ledare engageras. Den etiopiska traditionella barnmorskan Aisha har sett vilken smärta könsstympning innebär vid förlossning. Projekt Flicka har stärkt henne att stå upp mot de skadliga sedvänjorna.

Aisha Dima Abdella bor i Abala, Afar-regionen i norra Etiopien. Hon har arbetat som traditionell barnmorska i halva sitt liv i byn där hon bor. Där har hon deltagit i otaliga födslar och kan berätta om den förskräckliga smärtan som könsstympning orsakat kvinnor och flickor vid förlossning.

Även om Aisha var negativ till kvinnlig könsstympning och barnäktenskap redan innan FN:s befolkningsfond UNFPA startade ett projekt i hennes region har projektet stärkt hennes övertygelse. UNFPA arbetar för att stoppa kvinnlig könsstympning och barnäktenskap i Afar-regionen, vilket FN-förbundets projekt Flicka stödjer. Projektet startade för sex år sedan och Aisha deltar aktivt i de lokala diskussioner som äger rum varannan vecka och som är en viktig del av projektet. Då samlas olika delar av samhället för att diskutera hur könsstympning och barnäktenskap skadar kvinnor och flickor. Aisha utbildar inte bara byborna om de skadliga konsekvenserna – utöver mötena går hon också från hus till hus för att berätta om problemen. 

Aisha och andra lokala ledare har en viktig roll att spela i spridandet av kunskap om könsstympning och barnäktenskap. Det är till stor del tack vare dem som projektet blivit så framgångsrikt och flera samhällen i regionen har deklarerat att kvinnlig könsstympning nu är förbjudet.

– Jag är väldigt glad över att få se sådana förändringar under min livstid – att se att kvinnor föder barn på sjukhus och att flickor inte behöver genomgå könsstympning, säger Aisha.

Förebilder som Aisha kan med sin kunskap spela en nyckelroll när det kommer till att förändra missuppfattningar kring skadliga sedvänjor. Men social förändring kommer inte utan utmaningar, och Aisha är redo att möta även dem.

– Om jag ser att någon könsstympar eller gifter bort sitt barn kommer jag att göra vad som krävs för att rapportera handlingarna till myndigheterna, säger Aisha.

Kvinnlig könsstympning och barnäktenskap är olagligt i Etiopien, men fortsätter ändå att ske i flera delar i landet. Det är viktigt att arbetet för att förändra normer och traditioner kommer från lokalbefolkningen för att få långsiktig kraft, vilket UNFPA:s projekt och projekt Flicka syftar till.

– Jag är inte rädd för att förändringen vi ser och framstegen vi gjort kommer att vända eftersom samhället har anammat förändringen. Men jag vet att drivkraften måste bibehållas för att de skadliga sedvänjorna inte ska ske i hemlighet, säger Aisha.

Svenska FN-förbundet stöttar FN:s befolkningsfond, UNFPA, och dess arbete i Etiopien sedan 2011 genom projekt Flicka. Projekt Flicka stärker flickor och kvinnor genom att stoppa barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Ge en gåva som förändrar liv – stöd projekt Flicka.

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva som förändrar liv.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer