fbpx
Aisha är en av de som är djupt engagerade i projekt Flicka i norra Etiopien. Foto: UNFPA
26 maj, 2021 / Nyheter

Aisha – en lokal hjälte mot könsstympning

Motståndet mot kvinnlig könsstympning och barnäktenskap ökar när lokala ledare engageras. Den etiopiska traditionella barnmorskan Aisha har sett vilken smärta könsstympning innebär vid förlossning. Projekt Flicka har stärkt henne att stå upp mot de skadliga sedvänjorna.

Aisha Dima Abdella bor i Abala, Afar-regionen i norra Etiopien. Hon har arbetat som traditionell barnmorska i halva sitt liv i byn där hon bor. Där har hon deltagit i otaliga födslar och kan berätta om den förskräckliga smärtan som könsstympning orsakat kvinnor och flickor vid förlossning.

Även om Aisha var negativ till kvinnlig könsstympning och barnäktenskap redan innan FN:s befolkningsfond UNFPA startade ett projekt i hennes region har projektet stärkt hennes övertygelse. UNFPA arbetar för att stoppa kvinnlig könsstympning och barnäktenskap i Afar-regionen, vilket FN-förbundets projekt Flicka stödjer. Projektet startade för sex år sedan och Aisha deltar aktivt i de lokala diskussioner som äger rum varannan vecka och som är en viktig del av projektet. Då samlas olika delar av samhället för att diskutera hur könsstympning och barnäktenskap skadar kvinnor och flickor. Aisha utbildar inte bara byborna om de skadliga konsekvenserna – utöver mötena går hon också från hus till hus för att berätta om problemen. 

Aisha och andra lokala ledare har en viktig roll att spela i spridandet av kunskap om könsstympning och barnäktenskap. Det är till stor del tack vare dem som projektet blivit så framgångsrikt och flera samhällen i regionen har deklarerat att kvinnlig könsstympning nu är förbjudet.

– Jag är väldigt glad över att få se sådana förändringar under min livstid – att se att kvinnor föder barn på sjukhus och att flickor inte behöver genomgå könsstympning, säger Aisha.

Förebilder som Aisha kan med sin kunskap spela en nyckelroll när det kommer till att förändra missuppfattningar kring skadliga sedvänjor. Men social förändring kommer inte utan utmaningar, och Aisha är redo att möta även dem.

– Om jag ser att någon könsstympar eller gifter bort sitt barn kommer jag att göra vad som krävs för att rapportera handlingarna till myndigheterna, säger Aisha.

Kvinnlig könsstympning och barnäktenskap är olagligt i Etiopien, men fortsätter ändå att ske i flera delar i landet. Det är viktigt att arbetet för att förändra normer och traditioner kommer från lokalbefolkningen för att få långsiktig kraft, vilket UNFPA:s projekt och projekt Flicka syftar till.

– Jag är inte rädd för att förändringen vi ser och framstegen vi gjort kommer att vända eftersom samhället har anammat förändringen. Men jag vet att drivkraften måste bibehållas för att de skadliga sedvänjorna inte ska ske i hemlighet, säger Aisha.

Svenska FN-förbundet stöttar FN:s befolkningsfond, UNFPA, och dess arbete i Etiopien sedan 2011 genom projekt Flicka. Projekt Flicka stärker flickor och kvinnor genom att stoppa barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Ge en gåva som förändrar liv – stöd projekt Flicka.

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva som förändrar liv.

Ge en gåva >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer