fbpx
Rohingysk familj i flyktingläger i Cox's Bazar, Bangladesh. Foto: UN Photo/KM Asad
23 augusti, 2019 / Nyheter

Agera till försvar för rohingyerna

Tvåårsdagen av folkmordet på rohingyer påminner om vikten av att hålla förövarna ansvariga – och att mer måste göras för att förverkliga FN-principen skyldighet att skydda.

På söndag den 25 augusti har två år gått sedan militären i Myanmar genom en omfattande utrensningsaktion tvingade 745 000 rohingyer på flykt. Under de systematiska angreppen förstördes över 350 byar. Över 6 700 människor dödades. Överlevande har vittnat om mordbränder, massavrättningar och våldtäkter.

– Trots att två år har gått har FN:s säkerhetsråd ännu inte antagit en enda resolution om Myanmar. Ett krav är att de skyldiga för folkmordet ställs till svars. Omvärlden måste också göra mer för att garantera ett säkert återvändande för rohingyerna, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

En oberoende utredning som arbetade på uppdrag av FN slog förra året fast att militären i Myanmar har gjort sig skyldig till folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten genom sina attacker mot rohingyerna.

Svenska FN-förbundet kräver, tillsammans med bland andra Internationella koalitionen för skyldighet att skydda, att omvärlden och FN inför vapenembargo och sanktioner mot Myanmar samt att flyktingar garanteras ett säkert återvändande. En repatrieringsplan har upprättats men av säkerhetsskäl har rohingyerna inte velat återvända till landet som de flytt ifrån.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer