fbpx
Rösterna för klimatet får inte tystas. Foto: iStock
1 oktober, 2021 / Nyheter

2020 dödligaste året för miljöförsvarare

277 miljöförsvarare dödades runt om i världen under 2020. Det innebär ungefär fyra personer i veckan. Men mörkertalet är stort och det kan röra sig om än fler aktivister som dödats på grund av sin kamp för miljö och mänskliga rättigheter. Det visar en nyligen publicerad rapport.

Den internationella civilsamhällesorganisationen Global Witness  publicerade nyligen sin senaste rapport ”Last Line of Defence” om situationen för människorättsförsvarare i världen. Rapporten avslöjar att 2020 var det dödligaste året hittills för människorättsförsvarare.

– Utvecklingen är oroande. Vi ser allvarligt på att situationen försämrats och att de grova kränkningarna av mänskliga rättigheter ökat. Det är hög tid att kopplingen mellan klimatkrisen och brotten mot miljöförsvarare uppmärksammas och att vi agerar, säger Pearl Mulkerrins, rådgivare inom mänskliga rättigheter på Svenska FN-förbundet.

Miljöförsvarare, eller på engelska ”Environmental Defenders”, är en grupp människorättsförsvarare som med fredliga medel arbetar för att bekämpa exploatering av naturresurser och miljön. Miljöförsvarare verkar för att skydda de mänskliga rättigheterna till liv, hälsa, mat, bostad, vatten och sanitet, utveckling, och självbestämmande, vilka skyddas av flertalet internationella konventioner.

Den nya rapporten lyfter vikten av att klimatkrisen ses ur flera perspektiv. Klimatkrisen handlar inte bara om miljöproblem, den har även konsekvenser för individer som arbetar för att skydda miljön. Global Witness kallar det för ”A crisis against humanity” – en kris mot mänskligheten.

Utöver dödligt våld förekommer även försök till att tysta miljöförsvarare genom dödshot, förföljelse, sexuellt våld, eller kriminalisering. Rapporten avslöjar att en av tio mördade miljöförsvarare är kvinnor men att kvinnor är särskilt utsatta för sexuellt våld som vapen. Vidare belyser rapporten det dubbla förtrycket mot kvinnor som kämpar för sakfrågorna i sig och samtidigt ingår de en kamp om att göra sina röster hörda.

Ytterligare en utsatt grupp människor som tillhör ursprungsbefolkningar. Mellan 2015 och 2019 har en tredjedel av de rapporterade attackerna skett mot människorättsförsvarare som tillhör en ursprungsbefolkning.

– Då vi idag ser en global trend om demokratisk tillbakagång, där allt fler stater anammar ett auktoritärt styre och inskränker de mänskliga rättigheterna, är det viktigare än någonsin att vi fortsätter att arbeta för ett livskraftigt och mångsidigt civilsamhälle där alla röster hörs. Vi måste höra de röster som så ofta tystas, nämligen kvinnor, flickor och ursprungsbefolkningar, och säkerställa skydd för åsikts- och yttrandefriheten, säger Pearl Mulkerrins.

Enligt rapporten sker flest mord och antal attacker mot miljöförsvarare i länder med sämre socio-ekonomisk utveckling. De farligaste länderna var Nicaragua, Honduras, Colombia, Guatemala, och Filipinerna. Rapporten belyser vikten av det finns ett starkt utrymme för civilsamhället och människorättsförsvarare att agera.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer