13 augusti, 2024 /

Kan FN-chefens förslag väcka debatten om säkerhetsrådet?

I ett anförande i FN:s generalförsamling på måndagen föreslog FN-chefen António Guterres att Afrika ska ha en permanent plats i FN:s säkerhetsråd. Initiativet presenteras en dryg månad innan FN:s framtidsmöte, UN Summit of the Future, den 22-23 september i New York.

”Vi kan inte acceptera att världens mest framstående organ för fred och säkerhet saknar en permanent plats för en kontinent med betydligt mer än en miljard invånare”, sa Guterres. FN-chefen uppmanande medlemsländerna att bidra med idéer som kan stödja afrikanska röster, initiativ och behov.

Under mötet fick Guterres stöd av generalförsamlingens ordförande Dennis Francis, Trinidad och Tobago, som pekade på afrikanska fredsansträngningar i Sydsudan och den Kenya-ledda säkerhetsstyrkan på Haiti.

Läs hela på news.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Säkerhetsrådets sammansättning och arbetsformer har diskuterats under flera decennier. Guterres utspel kan betraktas som ett försök att aktivera medlemsländerna inför det stora framtidsmötet om FN den 22-23 september.

I sak behöver FN-chefens förslag preciseras. Afrikanska länder har i dag tre av de tio roterande platserna i säkerhetsrådet och därmed en femtedel av alla röster i rådet. Är tanken att Afrika dessutom ska ha en permanent rådsplats och ska den ges vetorätt? Vilket land ska representera Afrika? Ska platsen innehas av Afrikanska unionen? Hur ska medlemmarna förhålla sig till eventuella önskemål från andra regionala organisationer?

Frankrikes, Kinas, Rysslands, Storbritanniens och USA:s särställning i form av permanent medlemskap och vetorätt var å ena sidan en förutsättning för FN:s bildande. Å andra sidan har vetot många gånger, inte minst under senare år, försvårat för rådet att värna internationell fred och säkerhet. Svenska FN-förbundet har motsatt sig tanken på fler permanenta rådsmedlemskap och i stället förespråkat ett utvidgat och mer representativt råd med roterande medlemskap. Därtill har vi välkomnat initiativ för att minska användningen av vetot.

Vid sidan av geografisk representation behöver länder och organisationer som eftersträvar framträdande poster i FN-organisationen uppfylla grundläggande krav på demokrati och mänskliga rättigheter samt säkerhet för egna och andras befolkningar. Annorlunda uttryckt behöver fler medlemsländer i högre grad respektera FN-stadgan och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

Det återstår att se om Guterres utspel får FN-medlemmarna att ta sig an den komplicerade och utdragna diskussionen om säkerhetsrådet med större beslutsamhet.

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer