I ett anförande i FN:s generalförsamling på måndagen föreslog FN-chefen António Guterres att Afrika ska ha en permanent plats i FN:s säkerhetsråd. Initiativet presenteras en dryg månad innan FN:s framtidsmöte, UN Summit of the Future, den 22-23 september i New York.
”Vi kan inte acceptera att världens mest framstående organ för fred och säkerhet saknar en permanent plats för en kontinent med betydligt mer än en miljard invånare”, sa Guterres. FN-chefen uppmanande medlemsländerna att bidra med idéer som kan stödja afrikanska röster, initiativ och behov.
Under mötet fick Guterres stöd av generalförsamlingens ordförande Dennis Francis, Trinidad och Tobago, som pekade på afrikanska fredsansträngningar i Sydsudan och den Kenya-ledda säkerhetsstyrkan på Haiti.
Läs hela på news.un.orgSäkerhetsrådets sammansättning och arbetsformer har diskuterats under flera decennier. Guterres utspel kan betraktas som ett försök att aktivera medlemsländerna inför det stora framtidsmötet om FN den 22-23 september.
I sak behöver FN-chefens förslag preciseras. Afrikanska länder har i dag tre av de tio roterande platserna i säkerhetsrådet och därmed en femtedel av alla röster i rådet. Är tanken att Afrika dessutom ska ha en permanent rådsplats och ska den ges vetorätt? Vilket land ska representera Afrika? Ska platsen innehas av Afrikanska unionen? Hur ska medlemmarna förhålla sig till eventuella önskemål från andra regionala organisationer?
Frankrikes, Kinas, Rysslands, Storbritanniens och USA:s särställning i form av permanent medlemskap och vetorätt var å ena sidan en förutsättning för FN:s bildande. Å andra sidan har vetot många gånger, inte minst under senare år, försvårat för rådet att värna internationell fred och säkerhet. Svenska FN-förbundet har motsatt sig tanken på fler permanenta rådsmedlemskap och i stället förespråkat ett utvidgat och mer representativt råd med roterande medlemskap. Därtill har vi välkomnat initiativ för att minska användningen av vetot.
Vid sidan av geografisk representation behöver länder och organisationer som eftersträvar framträdande poster i FN-organisationen uppfylla grundläggande krav på demokrati och mänskliga rättigheter samt säkerhet för egna och andras befolkningar. Annorlunda uttryckt behöver fler medlemsländer i högre grad respektera FN-stadgan och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.
Det återstår att se om Guterres utspel får FN-medlemmarna att ta sig an den komplicerade och utdragna diskussionen om säkerhetsrådet med större beslutsamhet.
05 september, 2024 / Världshorisont
Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.
Läs mer05 augusti, 2024 / Debattartiklar
Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och
Läs mer12 juli, 2024 / Nyheter
Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.
Läs mer08 juli, 2024 / Nyheter
De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.
04 juli, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!
Läs mer20 juni, 2024 / Nyheter
Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.
14 juni, 2024 / Nyheter
Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.
Läs mer04 juni, 2024 / Nyheter
Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.
Läs mer02 juni, 2024 / Pressmeddelanden
Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.
Läs mer