fbpx
1 november, 2023 /

ICC:s åklagare i tal om Gaza

Internationella Brottmålsdomstolens (International Criminal Court, ICC) åklagare Karim Khan höll häromdagen ett längre tal i Kairo. I talet förklarar han bl a att ICC har jurisdiktion över de grova folkrättsbrott som begås i Palestina samt de brott, såsom terrorhandlingarna den 7 oktober, som begås i Israel av palestinier.

Khan riktade sig i talet till bägge parter med starka förmaningar om att följa krigets lagar i syfte att skydda civila från krigshandlingarna. ICC har också sedan 2014 en pågående utredning kopplad till Palestina.

Talet finns, både i skrift och med länk till inspelning på ICC:s hemsida via länken längre ner på denna sida.

Läs hela på www.icc-cpi.int

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Det har muttrats en del i folkrörelseleden globalt om att ICC:s relativt nye åklagare inte varit lika aktiv med att kommentera konkreta och aktuella fall som sin företrädare. Som Karim Khan påpekar i sitt tal så betyder dock inte avsaknad av kommentarer att ingenting sker från hans sida.

Inte desto mindre kändes detta tal väldigt välkommet. Dels för att det fyller en pedagogisk uppgift i att förklara vilken roll ICC har i fallet, dels för att det sänder signaler till parterna om att följa krigets lagar.

Det finns också annat att rapportera om ICC denna vecka. ICC:s chefsdomare Piotr Hofmanski gjorde i måndags den årliga dragningen om ICC inför FN:s generalförsamling. Han passade på att kraftfullt fördöma länder som angriper eller hotar domstolen och dess personal, i detta fall kanske med extra adress till Ryssland.

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer