fbpx
Koll & kommentar
1 november, 2023 /

ICC:s åklagare i tal om Gaza

Internationella Brottmålsdomstolens (International Criminal Court, ICC) åklagare Karim Khan höll häromdagen ett längre tal i Kairo. I talet förklarar han bl a att ICC har jurisdiktion över de grova folkrättsbrott som begås i Palestina samt de brott, såsom terrorhandlingarna den 7 oktober, som begås i Israel av palestinier.

Khan riktade sig i talet till bägge parter med starka förmaningar om att följa krigets lagar i syfte att skydda civila från krigshandlingarna. ICC har också sedan 2014 en pågående utredning kopplad till Palestina.

Talet finns, både i skrift och med länk till inspelning på ICC:s hemsida via länken längre ner på denna sida.

Läs hela på www.icc-cpi.int

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Det har muttrats en del i folkrörelseleden globalt om att ICC:s relativt nye åklagare inte varit lika aktiv med att kommentera konkreta och aktuella fall som sin företrädare. Som Karim Khan påpekar i sitt tal så betyder dock inte avsaknad av kommentarer att ingenting sker från hans sida.

Inte desto mindre kändes detta tal väldigt välkommet. Dels för att det fyller en pedagogisk uppgift i att förklara vilken roll ICC har i fallet, dels för att det sänder signaler till parterna om att följa krigets lagar.

Det finns också annat att rapportera om ICC denna vecka. ICC:s chefsdomare Piotr Hofmanski gjorde i måndags den årliga dragningen om ICC inför FN:s generalförsamling. Han passade på att kraftfullt fördöma länder som angriper eller hotar domstolen och dess personal, i detta fall kanske med extra adress till Ryssland.

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer