fbpx
Koll & kommentar
24 oktober, 2023 /

Generalsekreterarens hälsning på FN-dagen

Idag firar vi FN-dagen världen över. På FN-dagen och andra internationella dagar är det brukligt att FN:s generalsekreterare gör ett uttalande eller sänder en hälsning till oss alla som firar dagen.

I dagens meddelande (se länk nedan) betonar Guterres bland annat att FN inte får stagnera och att världsorganisationen också måste vara flexibel nog att lösa frågor som den existentiella klimatkrisen samt de hot och möjligheter som teknikutvecklingen runt artificiell intelligens för med sig.

Läs hela på www.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

FN-dagshälsningarna från generalsekreteraren brukar sällan innehålla några kraftfulla nyheter eller kommentera dagsaktuella skeenden. Ibland kan de dock innehålla välformulerade fraser och jag gillade själv dagens slutkläm om att ”Vår värld är splittrad. Vi kan och måste förbli de förenta nationerna.”

Att bättre agera för lösning av klimatkrisen och hanterandet av AI är frågor som också tas upp av Guterres och andra i rapporter inför FN:s framtidstoppmöte nästa höst. Dessa områdens koppling till fredsfrågor samt andra insatser för en fredligare värld fanns också med i Guterres rapport ”A New Agenda for Peace” som släpptes i somras och som jag kommenterade här.

Som FN självt konstaterar på sin nyhetssida lägger också lidandet i Gaza sordin över dagens feststämning. FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA, noterar att de själva mist 35 medarbetares liv de senaste dagarna.

Jens Petersson, sakkunnig, Svenska FN-förbundet

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer