fbpx
17 januari, 2024 /

Fler civila offer i Ukraina efter ökat ryskt våld

Under de senaste veckorna har antalet civila offer ökat kraftigt i Ukraina. Detta efter att Ryssland intensifierat sina missil- och drönarattacker. Uppgifterna bekräftades av FN:s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter i Ukraina (HRMMU) i en rapport som släpptes på tisdagen.

Under loppet av bara 10 dagar mellan 29 december 2023 och 8 januari dödades eller skadades hundratals civila i drönare- och missilattacker över hela landet, sade HRMMU.

Även före årsskiftet, i december jämfört med november, syntes en 26-procentig ökning av verifierade civila offer. Den faktiska ökningen är sannolikt högre eftersom alla rapporter om dödsfall ännu inte är verifierade.

Läs hela på ukraine.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Svenska FN-förbundet fortsätter sitt engagemang mot Rysslands övergrepp i Ukraina. I Stockholm medverkar vi vid manifestationerna utanför den ryska ambassaden på onsdagar kl 12.30-13.00 och vi planerar också vara medarrangör till en manifestation på två-årsdagen av Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina den 24:e februari.

En delfråga som ligger oss varmt om hjärtat är den om att ställa de ryska krigsförbrytarna till svars. En del av det arbetet beror på om vi har en stark internationell brottmålsdomstol som klarar att driva sådana rättsprocesser. Därför är vi medlemmar i Coalition for the International Criminal Court. För mer detaljer om vilken jurisdiktion m m ICC har finns information också på domstolens egen hemsida.

Senaste nytt

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer