fbpx
Koll & kommentar
Judith på UNAT brinner för arbetet med de globala målen
3 oktober, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: Åtta år kvar av de globala målen

Efter tre veckor i Dar Es Salaam gör jag numera vissa saker på automatik. Utan större eftertanke hälsar jag på kiswahili när jag möter någon på gatan, beställer en trehjuling (bajaji) till kontoret på morgonen eller sväljer min malariatablett på kvällen innan jag går och lägger mig innanför mitt myggnät. Vissa saker är dock svårare att anamma som självklara, såsom de tanzaniska matvanorna och den ständigt tryckande värmen, men framförallt – kontrasterna mellan extrem rikedom och fattigdom, som sällan är längre bort än ett ögonkast.

Inne på kontoret på min nya praktikplats på andra sidan ekvatorn pågår arbetet för att införliva de globala hållbarhetsmålen, och därmed utrota orättvisor, för fullt. Mina kollegor arbetar målmedvetet med olika hållbarhetsprojekt. Alla med siktet inställt på att införliva Agenda 2030 i Tanzania inom de återstående åtta åren. Ett oerhört viktigt arbete som jag ser fram emot att bidra till under de kommande månaderna!

En grundbult i FN-förbundet i Tanzanias (UNAT) arbete kretsar kring att sprida kunskap om de globala målen, och ge människor praktiska verktyg, för att möjliggöra ett brett inflytande och deltagande i genomförandet av Agenda 2030. Arbetet riktar sig till nationella civilsamhälleorganisationer, unga, som utgör en särskilt viktig målgrupp med tanke på att 75% av befolkningen är under 35 år, likväl som politiker och makthavare. Till skillnad från milleniemålen, globala målens föregångare, slår de globala målen vakt om att ingen ska lämnas utanför i samhällsutvecklingen. Just den aspekten menar Judith Urio, min nyvunna kollega och vän, är avgörande för förändring över tid.

“Alla samhällsgrupper behöver vara med i utvecklingen, därför arbetar vi extra mycket med kvinnor, ungdomar och människor med funktionsnedsättningar. Om alla ges verktyg att agera lokalt så påverkar det globalt, i det långa loppet”, säger Judith.

Vi fortsätter samtalet i de röda fåtöljerna inne på kontoret. Fläkten surrar krampaktigt bakgrunden och pulvermjölken löser långsamt upp sig med kaffet i min kopp. Judith berättar att mål nummer fem i Agenda 2030 (jämställdhet mellan könen) är ett av de viktigaste för henne som kvinna, men att arbetet för jämställdhet går långsamt i landet. Att fler flickor och kvinnor vågar ta plats i de offentliga rummen och organiserar sig är dock en framgång i sig.

“Att ens vissa frågor som rör flickor och kvinnors rättigheter diskuteras vid maktens bord är ett tecken på att arbetet, om än långsamt, går åt rätt håll”, menar Judith.

Vissa konkreta förändringar har dock skett under de senaste åren på jämställdhetsfronten: policyn som förbjöd gravida flickor att gå i skolan, samt att återvända till skolan efter förlossningen, hävdes bland annat efter att Samia Suluhu Hassan tog över presidentposten i fjol, vilket har lett till att fler flickor går i skolan längre. 

”Trots framgångarna är utmaningarna för att de globala målen ska bli verklighet många. Det krävs mer resurser, att fler organiserar sig och att utmaningarna tas på allvar av landets politiker och makthavare”, menar Judith.

Efter vårt samtal blir jag smärtsamt medveten om hur lätt vi tar våra rättigheter för givna. ​​Och det understryker hur viktigt UNAT:s arbete fortfarande är. Födelsedagen för de globala målen[1] såväl som andra dagar!

Moa Leppämäki, Internationell praktikant, Tanzania


[1] Den 25 september var det globala målens födelsedag. De globala målen antogs av FN:s generalförsamling år 2015.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer