fbpx
Judith på UNAT brinner för arbetet med de globala målen
3 oktober, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: Åtta år kvar av de globala målen

Efter tre veckor i Dar Es Salaam gör jag numera vissa saker på automatik. Utan större eftertanke hälsar jag på kiswahili när jag möter någon på gatan, beställer en trehjuling (bajaji) till kontoret på morgonen eller sväljer min malariatablett på kvällen innan jag går och lägger mig innanför mitt myggnät. Vissa saker är dock svårare att anamma som självklara, såsom de tanzaniska matvanorna och den ständigt tryckande värmen, men framförallt – kontrasterna mellan extrem rikedom och fattigdom, som sällan är längre bort än ett ögonkast.

Inne på kontoret på min nya praktikplats på andra sidan ekvatorn pågår arbetet för att införliva de globala hållbarhetsmålen, och därmed utrota orättvisor, för fullt. Mina kollegor arbetar målmedvetet med olika hållbarhetsprojekt. Alla med siktet inställt på att införliva Agenda 2030 i Tanzania inom de återstående åtta åren. Ett oerhört viktigt arbete som jag ser fram emot att bidra till under de kommande månaderna!

En grundbult i FN-förbundet i Tanzanias (UNAT) arbete kretsar kring att sprida kunskap om de globala målen, och ge människor praktiska verktyg, för att möjliggöra ett brett inflytande och deltagande i genomförandet av Agenda 2030. Arbetet riktar sig till nationella civilsamhälleorganisationer, unga, som utgör en särskilt viktig målgrupp med tanke på att 75% av befolkningen är under 35 år, likväl som politiker och makthavare. Till skillnad från milleniemålen, globala målens föregångare, slår de globala målen vakt om att ingen ska lämnas utanför i samhällsutvecklingen. Just den aspekten menar Judith Urio, min nyvunna kollega och vän, är avgörande för förändring över tid.

“Alla samhällsgrupper behöver vara med i utvecklingen, därför arbetar vi extra mycket med kvinnor, ungdomar och människor med funktionsnedsättningar. Om alla ges verktyg att agera lokalt så påverkar det globalt, i det långa loppet”, säger Judith.

Vi fortsätter samtalet i de röda fåtöljerna inne på kontoret. Fläkten surrar krampaktigt bakgrunden och pulvermjölken löser långsamt upp sig med kaffet i min kopp. Judith berättar att mål nummer fem i Agenda 2030 (jämställdhet mellan könen) är ett av de viktigaste för henne som kvinna, men att arbetet för jämställdhet går långsamt i landet. Att fler flickor och kvinnor vågar ta plats i de offentliga rummen och organiserar sig är dock en framgång i sig.

“Att ens vissa frågor som rör flickor och kvinnors rättigheter diskuteras vid maktens bord är ett tecken på att arbetet, om än långsamt, går åt rätt håll”, menar Judith.

Vissa konkreta förändringar har dock skett under de senaste åren på jämställdhetsfronten: policyn som förbjöd gravida flickor att gå i skolan, samt att återvända till skolan efter förlossningen, hävdes bland annat efter att Samia Suluhu Hassan tog över presidentposten i fjol, vilket har lett till att fler flickor går i skolan längre. 

”Trots framgångarna är utmaningarna för att de globala målen ska bli verklighet många. Det krävs mer resurser, att fler organiserar sig och att utmaningarna tas på allvar av landets politiker och makthavare”, menar Judith.

Efter vårt samtal blir jag smärtsamt medveten om hur lätt vi tar våra rättigheter för givna. ​​Och det understryker hur viktigt UNAT:s arbete fortfarande är. Födelsedagen för de globala målen[1] såväl som andra dagar!

Moa Leppämäki, Internationell praktikant, Tanzania


[1] Den 25 september var det globala målens födelsedag. De globala målen antogs av FN:s generalförsamling år 2015.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer