fbpx
Gamla stan i Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist.
15 juni, 2023 / Internationella praktikanters blogg

HBTQ-personers situation i Georgien

Vi går in i juni månad – pridemånaden! Jag vill därför passa på att uppmärksamma HBTQ-personers situation i Georgien.

Georgien är ett land med ortodox kristen religion, där konservativa värderingar är normen ortodoxa kyrkan anses vara den mest betrodda institutionen. Kyrkan har ställt sig kritisk mot HBTQ-rättigheter, kallat rörelsen ”omoralisk” och att den går emot georgiska traditioner. Patriarken Ilia II har mycket stor makt och har gått ut med att ett äktenskap endast kan ingås mellan en man och en kvinna. Sådana uttalande skadar HBTQ-personers rättigheter till en mycket hög grad, då han har stor inverkan på vilka åsikter som anses vara acceptabla i samhället.

En gata nära Rustaveli i Centrala Tbilisi med byggnader i Jugenstil. Stilen här skiljer sig från Sovjietbyggnaderna som annars är mycket vanliga i Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist.

2021 arrangerades en Prideparad i Tbilisi som mötte stort motstånd. Högerextrema demonstranter gick samman i en våldsam motdemonstration där ett tjugotal journalister som rapporterade från paraden attackerades. I motdemonstrationen återfanns även präster. Ett par dagar efter attacken hittades journalisten Lekso Laskarava död i sitt hem under oklara omständigheter. Han var en av de journalister som tidigare skadats under rapporteringen av paraden.

Händelserna under Pride 2021 visar att det finns ett stort motstånd i Georgien mot HBTQ-rörelsen, och att friheten att älska vem man vill inte finns. Pride har av säkerhetsskäl inte kunnat arrangeras sedan dess, men i år annonserade arrangörerna att prideparaden kommer äga rum igen. Den kommer att hållas mellan 1-8 juli, inomhus. 

Vattenfall i botaniska trädgården. Foto: Josefin Stenquist.

Georgien har ändrat sin lagstiftning för att kunna inkludera marginaliserade grupper och motverka diskriminering genom en antidiskrimineringslag, men har vidare haft problem med att implementera och följa den. HBTQ-personer blir fortsatt diskriminerade och utfrysta av samhället, enligt kontoret för offentliga försvarare. De påvisade även att ”situationen förvärras av det faktum att HBTQ+-gruppen inte nämns alls i de statliga policydokument som tagits fram i syfte att skydda mänskliga rättigheter”. Uttalandet gjordes 17 maj, vilket är den internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi. 

UNAG arbetar för ett demokratiskt samhälle där alla ska ha rätt att uttrycka sig och få vara den man är, utan att behöva vara rädd för att bli diskriminerad på grund av sin läggning. I framtiden hoppas jag att vi kan se en förändring i samhället, där alla känner sig välkomna. 

Josefin Stenquist, internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer