fbpx
Gamla stan i Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist.
15 juni, 2023 / Internationella praktikanters blogg

HBTQ-personers situation i Georgien

Vi går in i juni månad – pridemånaden! Jag vill därför passa på att uppmärksamma HBTQ-personers situation i Georgien.

Georgien är ett land med ortodox kristen religion, där konservativa värderingar är normen ortodoxa kyrkan anses vara den mest betrodda institutionen. Kyrkan har ställt sig kritisk mot HBTQ-rättigheter, kallat rörelsen ”omoralisk” och att den går emot georgiska traditioner. Patriarken Ilia II har mycket stor makt och har gått ut med att ett äktenskap endast kan ingås mellan en man och en kvinna. Sådana uttalande skadar HBTQ-personers rättigheter till en mycket hög grad, då han har stor inverkan på vilka åsikter som anses vara acceptabla i samhället.

En gata nära Rustaveli i Centrala Tbilisi med byggnader i Jugenstil. Stilen här skiljer sig från Sovjietbyggnaderna som annars är mycket vanliga i Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist.

2021 arrangerades en Prideparad i Tbilisi som mötte stort motstånd. Högerextrema demonstranter gick samman i en våldsam motdemonstration där ett tjugotal journalister som rapporterade från paraden attackerades. I motdemonstrationen återfanns även präster. Ett par dagar efter attacken hittades journalisten Lekso Laskarava död i sitt hem under oklara omständigheter. Han var en av de journalister som tidigare skadats under rapporteringen av paraden.

Händelserna under Pride 2021 visar att det finns ett stort motstånd i Georgien mot HBTQ-rörelsen, och att friheten att älska vem man vill inte finns. Pride har av säkerhetsskäl inte kunnat arrangeras sedan dess, men i år annonserade arrangörerna att prideparaden kommer äga rum igen. Den kommer att hållas mellan 1-8 juli, inomhus. 

Vattenfall i botaniska trädgården. Foto: Josefin Stenquist.

Georgien har ändrat sin lagstiftning för att kunna inkludera marginaliserade grupper och motverka diskriminering genom en antidiskrimineringslag, men har vidare haft problem med att implementera och följa den. HBTQ-personer blir fortsatt diskriminerade och utfrysta av samhället, enligt kontoret för offentliga försvarare. De påvisade även att ”situationen förvärras av det faktum att HBTQ+-gruppen inte nämns alls i de statliga policydokument som tagits fram i syfte att skydda mänskliga rättigheter”. Uttalandet gjordes 17 maj, vilket är den internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi. 

UNAG arbetar för ett demokratiskt samhälle där alla ska ha rätt att uttrycka sig och få vara den man är, utan att behöva vara rädd för att bli diskriminerad på grund av sin läggning. I framtiden hoppas jag att vi kan se en förändring i samhället, där alla känner sig välkomna. 

Josefin Stenquist, internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer