fbpx
Koll & kommentar
Gamla stan i Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist.
15 juni, 2023 / Internationella praktikanters blogg

HBTQ-personers situation i Georgien

Vi går in i juni månad – pridemånaden! Jag vill därför passa på att uppmärksamma HBTQ-personers situation i Georgien.

Georgien är ett land med ortodox kristen religion, där konservativa värderingar är normen ortodoxa kyrkan anses vara den mest betrodda institutionen. Kyrkan har ställt sig kritisk mot HBTQ-rättigheter, kallat rörelsen ”omoralisk” och att den går emot georgiska traditioner. Patriarken Ilia II har mycket stor makt och har gått ut med att ett äktenskap endast kan ingås mellan en man och en kvinna. Sådana uttalande skadar HBTQ-personers rättigheter till en mycket hög grad, då han har stor inverkan på vilka åsikter som anses vara acceptabla i samhället.

En gata nära Rustaveli i Centrala Tbilisi med byggnader i Jugenstil. Stilen här skiljer sig från Sovjietbyggnaderna som annars är mycket vanliga i Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist.

2021 arrangerades en Prideparad i Tbilisi som mötte stort motstånd. Högerextrema demonstranter gick samman i en våldsam motdemonstration där ett tjugotal journalister som rapporterade från paraden attackerades. I motdemonstrationen återfanns även präster. Ett par dagar efter attacken hittades journalisten Lekso Laskarava död i sitt hem under oklara omständigheter. Han var en av de journalister som tidigare skadats under rapporteringen av paraden.

Händelserna under Pride 2021 visar att det finns ett stort motstånd i Georgien mot HBTQ-rörelsen, och att friheten att älska vem man vill inte finns. Pride har av säkerhetsskäl inte kunnat arrangeras sedan dess, men i år annonserade arrangörerna att prideparaden kommer äga rum igen. Den kommer att hållas mellan 1-8 juli, inomhus. 

Vattenfall i botaniska trädgården. Foto: Josefin Stenquist.

Georgien har ändrat sin lagstiftning för att kunna inkludera marginaliserade grupper och motverka diskriminering genom en antidiskrimineringslag, men har vidare haft problem med att implementera och följa den. HBTQ-personer blir fortsatt diskriminerade och utfrysta av samhället, enligt kontoret för offentliga försvarare. De påvisade även att ”situationen förvärras av det faktum att HBTQ+-gruppen inte nämns alls i de statliga policydokument som tagits fram i syfte att skydda mänskliga rättigheter”. Uttalandet gjordes 17 maj, vilket är den internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi. 

UNAG arbetar för ett demokratiskt samhälle där alla ska ha rätt att uttrycka sig och få vara den man är, utan att behöva vara rädd för att bli diskriminerad på grund av sin läggning. I framtiden hoppas jag att vi kan se en förändring i samhället, där alla känner sig välkomna. 

Josefin Stenquist, internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer