fbpx
Från en föreläsning i Gori om kvinnorättskämpar.
1 december, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: Jämställdhet genomsyrar UNAG:s arbete

Den 25 november var en vanlig veckodag på många sätt och vis, men det var också internationella dagen mot våld mot kvinnor.

Under förra veckan släppte Europarådets expertgrupp en rapport om hur väl Georgien har lyckats implementera Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet, ofta kallad enbart Istanbulkonventionen, som landet ratificerade 2017.

Rapporten noterar att en del har hänt i Georgien under de senaste åren, men samtidigt finns det en lång väg kvar att gå. Punkter som lyfts i rapporten är bristen på resurser till organisationer och institutioner som arbetar mot våld mot kvinnor, samt stereotypa könsroller som fortfarande är starka i samhället.

FN-förbundet i Georgien (UNAG) jobbar med jämställdhet på olika sätt. Som del av projektet Traveling University hålls föreläsningar om jämställdhet och kvinnors rättigheter. Tidigare i november hade vi möjlighet att lyssna på en sådan föreläsning, där fokus bland annat var på georgiska kvinnorättskämpar genom historien, samt vikten av att involvera kvinnor i fredsprocesser.

I arbetet mot våld mot kvinnor, har även UNAG arbetat med att utveckla en Gender Task Force. Detta innebär att unga människor får träning i jämställdhet och sedan får de själva hålla föreläsningar och informationsmöten om vad de lärt sig, och på så sätt sprida informationen i sina lokala samhällen.

I december kommer UNAG hålla en ny träning av detta slag, som vi praktikanter får lov att medverka i. Träningen kommer fokusera på såväl kvinnors rättigheter som att stärka kvinnors ekonomiska och sociala kapacitet. Ungdomarna som tränas kommer sedan organisera en informationskampanj i sex regioner i Georgien. Det ska bli spännande att se vad för erfarenheter och upplevelser deltagarna har, och det känns bra att få bidra till ett väldigt viktigt arbete.

Maja Soomägi, Internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer