fbpx
She Winners framför en skylt med texten ‘Mazingira Yetu, Kesho Yetu’ vilket betyder "Vår miljö, vår morgondag”
11 oktober, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: Flickors utbildning är viktig för framtidens ledarskap

Idag är det internationella flickdagen! En dag inrättad av FN:s generalförsamling för elva år sedan för att uppmärksamma flickors rättigheter och de svårigheter som många flickor runt jorden möts av varje dag.

Enligt FN:s barnkonvention har alla barn rätt till utbildning, trots det uppskattas det att två miljoner barn inte går i skolan i Tanzania. Majoriteten av barn som inte går i skolan är flickor trots att vi vet att utbildning minskar risken att drabbas av barnäktenskap, oönskade graviditeter och utsättas för könsbaserat våld. Utbildning är en förutsättning för flickors och kvinnors väg ut ur fattigdom och möjlighet att påverka sin egen framtid.

Tanzania har under lång tid haft utmaningar med att få fler barn att gå i skolan. En anledning är den tidigare presidentens direktiv som förbjöd kvinnor som fött barn från att återvända till skolan. Ett direktiv som drabbat många kvinnor då det uppskattas att 31% av kvinnor mellan 20–24 år är i ett äktenskap och att 22% av kvinnor mellan 20–24 år har fött barn under 18 års ålder Samia Suluhu Hassan, Tanzanias första kvinnliga president, tillsattes i fjol och avskaffade direkt direktivet, vilket ses som ett viktigt beslut för kvinnors rättigheter i landet. Hassan, som själv är dotter till en lärare och är en av få i hennes generation som haft möjligheten att studera, är Tanzanias första kvinnliga president. Hon ses som en symbol för kvinnligt ledarskap, speciellt efter att hon tillsatt fler kvinnor än någonsin som ministrar i hennes regering.

En tavla med Tanzanias president Samia Suluhu Hassan, tre deltadare under Hackathon och två tavlor med två av de sjutton globala målen
En tavla med Tanzanias president Samia Suluhu Hassan, tre deltadare under Hackathon och två tavlor med två av de sjutton globala målen. Foto: Malin Håkansson

Kvinnligt ledarskap syns även tydligt under helgens Hackathon (30 september-2 oktober) som arrangerades av FN-förbundet i Tanzania. Ett Hackathon är ett evenemang dit ungdomar kommer för att diskutera relevanta utmaningar och finna innovativa och hållbara lösningar. Helgens event fokuserade på klimatutmaningar som påverkar dagens ungdomar i Tanzania och deras lösningar på utmaningar gällande tillgång till varningssystem för utsatta områden, ökad matsäkerhet och ungas engagemang för klimatfrågan. Alla tre områden är mycket relevanta för just Tanzania som är extra utsatt för klimatförändringar, såsom havsnivåhöjning, smältande glaciär på Kilimanjaro, utbredd torka och begränsad digitalisering på landsbygden vilket medför att det är svårt att sprida information. Därför är initiativ som hackathon viktiga, de är ett sätt att få fler unga engagerade i klimatfrågan och inspirerar ungdomar att aktivt arbeta för att förhindra klimatförändringar och skapa innovativa lösningar.

Ett av teamen som deltog var She Winners, bestående av fyra tjejer med som pluggar samhällsutveckling, internationella relationer, apotekare och programmering. Ett team med en härlig blandning av erfarenheter som under tre dagar diskuterade matsäkerhet för att slutligen presentera sin innovativa lösning med en presentation inför klimatexperter och engagerade från civilsamhället. På söndagen presenterade de sin tjänst ‘Shamba Huru’ (Frihetens Gård på swahili). Det är en tjänst som bönder på landsbygden kan ringa eller smsa till för att få hjälp av klimat- och jordbruksexperter. Bönder får väderuppdateringar och tips på vilken gröda som de bör odla om jorden är torrare än vanligt. She Winners idé är ett bevis på hur landsbygdens analoga utmaningar kan kopplas ihop med den urbana digitaliseringen för att nå de Globala Målen och säkerställa hållbar utveckling.

Samia Suluhu Hassan och She Winners är bara två exempel på hur viktigt utbildning är för kvinnors ledarskap. Därför bör vi alltid kämpa för att fler flickor ska få tillgång till utbildning och möjlighet att påverka sin egen framtid!

Malin Håkansson, Internationell praktikant, Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer