fbpx
Milena, medlem i KATIL, berättar om gruppens arbete för ungdomar i Tavush
22 september, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Armenien: ”Unga driver demokratin framåt”

Septembersolen värmer “solens stad”, och min överfulla tunnelbanevagn på väg till kontoret varje morgon. Armeniens FN-förbund, AUNA:s, kontor ligger centralt vid Republikens plats, endast två stationer med tunnelbana från min lägenhet i södra Jerevan. En kort promenad från kontoret finns både regeringshuset och turistattraktioner såsom marknaden Vernissage.

Utsikt över Jerevan från min lägenhet

“Många unga flyttar till Jerevan för studier och arbete på grund av begränsade möjligheter i regionerna”, berättar Inessa Pambukhchyan, projektkoordinator på AUNA. Sedan 2017 driver AUNA projektet ”Empowering Youth for Human Rights and Development of Armenia” som syftar till att inkludera ungdomar i demokratiskt beslutsfattande och regional utveckling. Inom projektet skapas grupper med ungdomar som vill påverka samhället till det bättre. Ungdomarna tränas i bland annat projektledning för att bli förändringsaktörer som kan samarbeta med lokala beslutsfattare. Tillsammans kan de finna lösningar på utmaningar såsom exempelvis nedskräpning av miljön. Ungdomsgrupperna kan sedan sprida denna kunskap vidare, och på så vis bidra till ökad transparens och engagemang i samhällsfrågor.

Mattor som går att fynda på den turisttäta marknaden Vernissage

KATIL är en ungdomsgrupp från regionen Tavush i nordöstra Armenien. Lågt inflytande i beslutsfattande identifierades som ett problem av ungdomar i regionen. Därför bildade KATIL ungdomsråd och erbjöd utbildning om den lokala myndighetsstrukturen för att öka ungas möjligheter till inflytande. För närvarande planerar AUNA att skapa två nya ungdomsgrupper i Tavush, och jag fick följa med på ett fältbesök under min första vecka i Armenien.

Jag och ungdomar från AUNA:s ungdomsgrupper på besök i Tavush

Tsaghik Karoyan är en av KATIL:s medlemmar som följde med på besöket till Tavush. Hon ser på sitt engagemang som en ansvarstyngd uppgift. “Det viktigaste är att se mitt land utvecklas och att vara delaktig i det”, förklarar hon.

Det är svårt att inte bli imponerad över den drivkraft som ungdomar runtom i Armenien besitter, och det ansvar de tar för att fronta arbetet för demokrati och Agenda 2030. Jag ser fram emot att fortsätta imponeras.

Elin Malmqvist, internationell praktikant, Armenien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer