fbpx
Milena, medlem i KATIL, berättar om gruppens arbete för ungdomar i Tavush
22 september, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Armenien: ”Unga driver demokratin framåt”

Septembersolen värmer “solens stad”, och min överfulla tunnelbanevagn på väg till kontoret varje morgon. Armeniens FN-förbund, AUNA:s, kontor ligger centralt vid Republikens plats, endast två stationer med tunnelbana från min lägenhet i södra Jerevan. En kort promenad från kontoret finns både regeringshuset och turistattraktioner såsom marknaden Vernissage.

Utsikt över Jerevan från min lägenhet

“Många unga flyttar till Jerevan för studier och arbete på grund av begränsade möjligheter i regionerna”, berättar Inessa Pambukhchyan, projektkoordinator på AUNA. Sedan 2017 driver AUNA projektet ”Empowering Youth for Human Rights and Development of Armenia” som syftar till att inkludera ungdomar i demokratiskt beslutsfattande och regional utveckling. Inom projektet skapas grupper med ungdomar som vill påverka samhället till det bättre. Ungdomarna tränas i bland annat projektledning för att bli förändringsaktörer som kan samarbeta med lokala beslutsfattare. Tillsammans kan de finna lösningar på utmaningar såsom exempelvis nedskräpning av miljön. Ungdomsgrupperna kan sedan sprida denna kunskap vidare, och på så vis bidra till ökad transparens och engagemang i samhällsfrågor.

Mattor som går att fynda på den turisttäta marknaden Vernissage

KATIL är en ungdomsgrupp från regionen Tavush i nordöstra Armenien. Lågt inflytande i beslutsfattande identifierades som ett problem av ungdomar i regionen. Därför bildade KATIL ungdomsråd och erbjöd utbildning om den lokala myndighetsstrukturen för att öka ungas möjligheter till inflytande. För närvarande planerar AUNA att skapa två nya ungdomsgrupper i Tavush, och jag fick följa med på ett fältbesök under min första vecka i Armenien.

Jag och ungdomar från AUNA:s ungdomsgrupper på besök i Tavush

Tsaghik Karoyan är en av KATIL:s medlemmar som följde med på besöket till Tavush. Hon ser på sitt engagemang som en ansvarstyngd uppgift. “Det viktigaste är att se mitt land utvecklas och att vara delaktig i det”, förklarar hon.

Det är svårt att inte bli imponerad över den drivkraft som ungdomar runtom i Armenien besitter, och det ansvar de tar för att fronta arbetet för demokrati och Agenda 2030. Jag ser fram emot att fortsätta imponeras.

Elin Malmqvist, internationell praktikant, Armenien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer