Milena, medlem i KATIL, berättar om gruppens arbete för ungdomar i Tavush
22 september, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Armenien: ”Unga driver demokratin framåt”

Septembersolen värmer “solens stad”, och min överfulla tunnelbanevagn på väg till kontoret varje morgon. Armeniens FN-förbund, AUNA:s, kontor ligger centralt vid Republikens plats, endast två stationer med tunnelbana från min lägenhet i södra Jerevan. En kort promenad från kontoret finns både regeringshuset och turistattraktioner såsom marknaden Vernissage.

Utsikt över Jerevan från min lägenhet

“Många unga flyttar till Jerevan för studier och arbete på grund av begränsade möjligheter i regionerna”, berättar Inessa Pambukhchyan, projektkoordinator på AUNA. Sedan 2017 driver AUNA projektet ”Empowering Youth for Human Rights and Development of Armenia” som syftar till att inkludera ungdomar i demokratiskt beslutsfattande och regional utveckling. Inom projektet skapas grupper med ungdomar som vill påverka samhället till det bättre. Ungdomarna tränas i bland annat projektledning för att bli förändringsaktörer som kan samarbeta med lokala beslutsfattare. Tillsammans kan de finna lösningar på utmaningar såsom exempelvis nedskräpning av miljön. Ungdomsgrupperna kan sedan sprida denna kunskap vidare, och på så vis bidra till ökad transparens och engagemang i samhällsfrågor.

Mattor som går att fynda på den turisttäta marknaden Vernissage

KATIL är en ungdomsgrupp från regionen Tavush i nordöstra Armenien. Lågt inflytande i beslutsfattande identifierades som ett problem av ungdomar i regionen. Därför bildade KATIL ungdomsråd och erbjöd utbildning om den lokala myndighetsstrukturen för att öka ungas möjligheter till inflytande. För närvarande planerar AUNA att skapa två nya ungdomsgrupper i Tavush, och jag fick följa med på ett fältbesök under min första vecka i Armenien.

Jag och ungdomar från AUNA:s ungdomsgrupper på besök i Tavush

Tsaghik Karoyan är en av KATIL:s medlemmar som följde med på besöket till Tavush. Hon ser på sitt engagemang som en ansvarstyngd uppgift. “Det viktigaste är att se mitt land utvecklas och att vara delaktig i det”, förklarar hon.

Det är svårt att inte bli imponerad över den drivkraft som ungdomar runtom i Armenien besitter, och det ansvar de tar för att fronta arbetet för demokrati och Agenda 2030. Jag ser fram emot att fortsätta imponeras.

Elin Malmqvist, internationell praktikant, Armenien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Irans kvinnor behöver omvärldens stöd

05 oktober, 2022 / Nyheter

FN-förslaget att utreda Mahsa Aminis död i iranskt häkte måste få medlemsländernas stöd. Iran måste respektera flickors och kvinnors rättigheter och omvärldens tryck på regimen måste öka, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Hallå där!

05 oktober, 2022 / Världshorisont

Stefan Löfven, tidigare statminister, som tillsammans med Ellen Johnson Sirleaf från Liberia leder FN:s högnivåpanel för effektivare multilateralism.

Läs mer

Annekteringarna av ukrainska regioner är ett brott mot folkrätten

30 september, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet fördömer Rysslands annektering av regionerna Cherson, Luhansk, Zaporizjzja och Donetsk i Ukraina.

Läs mer

Krigsförbrytelser i Ukraina: Omfattande samarbete för att skipa rättvisa

29 september, 2022 / Världshorisont

Medan kriget rasar i Ukraina har arbetet med att skipa rättvisa redan börjat. Hittills har över 20 000 anmälningar om misstänkta övergrepp kommit in. Även Internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett förundersökningar i landet.

Läs mer

Sverige avstår nedrustningstal i FN

26 september, 2022 / Nyheter

Måndagen den 26 september, på kvällen svensk tid, högtidlighålls i New York FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Sverige har ofta hållit anföranden på dessa högnivåmöten, men i år erfar Svenska FN-förbundet att Sverige väljer att avstå från att tala.

Läs mer

Misslyckat NPT-möte och fortsatt stillestånd i kärnvapenfrågan

26 september, 2022 / Världshorisont

Under sommaren har två viktiga kärnvapenkonferenser ägt rum. Sveriges agerande i sammanhanget är fortsatt en besvikelse, menar FN-förbundet.

Läs mer

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer