fbpx
Arbetet för hållbarhet genom genomförandet av Agenda 2030 drivs aktivt av det Armeniska FN-förbundet i Armenien.
14 november, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Armenien: Fred är ett av de viktigaste hållbarhetsmålen

Som ung vuxen idag känner jag en stor framtidsoro kopplad till klimatförändringarna. I Armenien mötte jag ungdomar som delade denna oro och som engagerade sig för att vara en del av rörelsen för positiv förändring. När jag fick veta att de armeniska ungdomarna som engagerat sig genom FN-förbundet bjöds in till samtal med armeniska politiker och beslutsfattare blev jag glatt förvånad. Civilsamhällesinkludering i beslutsfattande kring klimatet är, som det Armeniska FN-förbundet visar, avgörande för genomförandet av Agenda 2030.

Civilsamhällesinkludering har också varit en av de stora frågorna inför klimattoppmötet COP27 som just nu pågår i Sharm-el Sheikh i Egypten. COP27 står för “Conference of the Parties” och refererar till de länder som har antecknat klimatkonventionen UNFCCC. 27 är det nummer i ordningen av möten som arrangerats sedan 1995. Ytterligare frågor som förutspås stå i centrum under årets konferens är: “loss and damage”, vilket hänvisar till finansiering för reparation och uppbyggnad efter klimatkatastrofer, inkludering av unga och civilsamhället, klimaträttvisa och ansvar samt regleringen av utsläpp av växthusgaser.

I Armenien har nationella insatser för implementeringen av Agenda 2030 ökat sedan den fredliga sammetsrevolutionen 2018, som genomfördes med syfte att avsätta den styrande regeringen och genomföra omfattande insatser för stärkt demokratisk utveckling. När jag frågar ungdomarna som är engagerade i det Armeniska FN-förbundet vilket hållbarhetsmål de anser vara viktigast svarar många mål 16 om fredliga och inkluderande samhällen. Ungdomarna förklarar att fred är en förutsättning för att uppnå övriga mål i genomförandet av Agenda 2030 i Armenien, och syftar på det hinder den pågående konflikten med grannlandet Azerbajdzjan utgör.

Det Armeniska FN-förbundets medlemmar engagerar sig i projektarbete, folkbildning och påverkansarbete för
hållbara lösningar på klimatproblem.

Civilsamhället och det Armeniska FN-förbundet har fokuserat på att engagera befolkningen på landsbygden för att finna lösningar på lokala utmaningar såsom sophantering. Detta arbete visar på vikten av inkludering av flera grupper i samhället för att genomföra hållbara lösningar såväl socialt som miljömässigt och ekonomiskt. Trots det osäkra säkerhetsläget i landet fortsätter det Armeniska FN-förbundet och dess medlemmar sitt engagemang för klimatet, och därför är de mina klimathjältar.

Elin Malmqvist, Internationell praktikant, Armenien

Bli medlem!

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer