fbpx
6 mars, 2020 / Debattartiklar

Viktigt år för världens kvinnor

Nya hot mot kvinnors rättigheter gör det viktigt att försvara jämställdheten, skriver Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Förenta Nationerna fyller 75 år under 2020. Det uppmärksammas bland annat genom en global enkät som ger alla invånare i FN:s medlemsländer möjlighet att ge sin syn på det framtida samarbetet i världsorganisationen. Därefter ska världens ledare anta en resolution om framtidens FN vid ett möte i New York i september.

År 2020 är också ett viktigt år för kvinnors rättigheter. I år är det 25 år sedan världskonferensen i Peking då världens länder enades om en handlingsplan för att förverkliga FN:s kvinnokonvention. Tjugo år har gått sedan FN:s säkerhetsråd antog resolution 1325 om kvinnors deltagande i de fredsprocesser som traditionellt oftast är förbehållna män. Som av en händelse fyller också FN:s kvinnoorganisation UN Women tio år och utvecklingsplanen Agenda 2030 antogs för fem år sedan.

Alla dessa jämna årtal kan, om de används klokt, bidra till framsteg. FN-arbetet bygger på att medlemmarna samlas regelbundet och bekräftar tidigare åtaganden och i bästa fall gör nya. Mycket talar för att de anstränger sig lite extra när det är dags för stora möten.

På senare tid har dessvärre flickors och kvinnors rättigheter ifrågasatts av religiösa och politiska krafter som försöker vrida klockan tillbaka. Därför går just nu mycket kraft åt att försvara de framsteg som har gjorts de senaste årtiondena.

När Agenda 2030 röstades igenom i september 2015 antogs också 17 globala mål för ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. I mål 5 åtar sig länderna att verka för jämställdhet, bland annat genom att stoppa barnäktenskap, kvinnlig könsstympning och andra skadliga traditioner senast år 2030.

Flera framsteg har gjorts. Mödradödligheten har minskat och flickor börjar för första gången någonsin skolan i lika hög utsträckning som pojkar. Förekomsten av könsstympning och barnäktenskap minskar vilket är glädjande och ett resultat av bland annat FN:s arbete i utsatta områden. Dessvärre sker inte förbättringarna tillräckligt snabbt. Även andra problem, som våld mot kvinnor och underrepresentation i både arbetslivet och politiken, kvarstår. Detsamma gäller kvinnors möjlighet att själva bestämma om och när de vill ha barn.

I år arrangeras en rad FN-möten där länderna ska diskutera jämställdhetsarbetet. Kvardröjande strukturell ojämställdhet och sviktande politisk vilja gör det än viktigare att länder som Sverige försvarar flickors och kvinnors rättigheter och möjligheter.

Utbildning, deltagande i arbetslivet och tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) gynnar inte bara flickor och kvinnor utan bidrar också till utveckling för hela samhällen. Det är ytterligare ett tungt argument för att under FN:s jubileumsår försvara jämställdheten.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer