fbpx
23 december, 2016 / Debattartiklar

Turbulent värld kräver fortsatt samarbete

De många globala utmaningarna kräver ansvarstagande och stärkt samarbete i världsorganisationen, skriver Aleksander Gabelic i FN-förbundets helgartikel.

FN-året 2016 går till historien som ett av de mest turbulenta på länge. Också inför året som kommer finns en rad frågetecken. Det gäller även förutsättningarna för det internationella samarbetet.

Sverige tillträder som ordförande i FN:s säkerhetsråd den 1 januari. En central uppgift för rådet är konflikten i Syrien som har gått in i ett nytt och ännu farligare skede. Rysslands uppslutning bakom Syriens ledare Bashar al-Assad, flygbomberna mot civila i staden Aleppo och fortsatt rysk obstruering i FN:s säkerhetsråd påverkar förutsättningarna inte bara för fred i Syrien utan hela regionen och därmed också den globala ordningen.

Parallellt fortsätter flera konflikter i Mellanöstern och Afrika att orsaka humanitära kriser och flyktingströmmar. Jemen, Burundi, Sydsudan, Mali och Centralafrikanska republiken lider i skuggan av Syrien. Ett svagt säkerhetsråd med permanenta medlemmar som träter sinsemellan och statsledare som motsätter sig internationell närvaro gör att FN inte alltid förmår att agera med nödvändig kraft.

De universella mänskliga rättigheterna ifrågasätts i allt högre grad av både demokratiskt valda och autokratier liksom av religiösa och sekulära ledare. Även i västvärlden, som länge stått som garant för individuella fri- och rättigheter, tävlar på vissa håll politiska ledare i att devalvera rättighetskatalogen. Valet av Donald Trump som USA:s nye president skapar osäkerhet om vart den enda supermakten är på väg.

Några ljuspunkter finns, framför allt på utvecklingsområdet. Trots konflikter och annat elände har världen sammantaget blivit en bättre plats att leva på under de senaste 25 åren. Hundratals miljoner människor har lyfts ur extrem fattigdom, fler än någonsin har tillgång till rent vatten och lika många flickor som pojkar börjar i skolan. FN har varit pådrivande för att få igenom avtalen om utvecklingsfinansiering, de globala målen och klimatet.

I detta komplicerade läge har världsorganisationen fått en ny generalsekreterare som tillträder efter årsskiftet. Förväntningarna på António Guterres från Portugal, som tidigare varit bland annat chef för FN:s flyktingarbete, är stora. De väpnade konflikterna, de humanitära kriserna och de miljontals flyktingarna är brinnande frågor som den nye FN-chefen har att hantera tillsammans med säkerhetsråd och generalförsamling.

Ett dystert världsläge åtföljs emellanåt av domedagsprofetior. FN ifrågasätts, ibland också på goda grunder. Historien lär oss dock att fred, utveckling och mänskliga rättigheter bäst främjas av fredligt samarbete över gränserna. FN är fortfarande den enda arenan för möten mellan alla världens länder. De många globala utmaningarna kräver ansvarstagande och stärkt samarbete i världsorganisationen.

Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer