fbpx
23 december, 2016 / Debattartiklar

Turbulent värld kräver fortsatt samarbete

De många globala utmaningarna kräver ansvarstagande och stärkt samarbete i världsorganisationen, skriver Aleksander Gabelic i FN-förbundets helgartikel.

FN-året 2016 går till historien som ett av de mest turbulenta på länge. Också inför året som kommer finns en rad frågetecken. Det gäller även förutsättningarna för det internationella samarbetet.

Sverige tillträder som ordförande i FN:s säkerhetsråd den 1 januari. En central uppgift för rådet är konflikten i Syrien som har gått in i ett nytt och ännu farligare skede. Rysslands uppslutning bakom Syriens ledare Bashar al-Assad, flygbomberna mot civila i staden Aleppo och fortsatt rysk obstruering i FN:s säkerhetsråd påverkar förutsättningarna inte bara för fred i Syrien utan hela regionen och därmed också den globala ordningen.

Parallellt fortsätter flera konflikter i Mellanöstern och Afrika att orsaka humanitära kriser och flyktingströmmar. Jemen, Burundi, Sydsudan, Mali och Centralafrikanska republiken lider i skuggan av Syrien. Ett svagt säkerhetsråd med permanenta medlemmar som träter sinsemellan och statsledare som motsätter sig internationell närvaro gör att FN inte alltid förmår att agera med nödvändig kraft.

De universella mänskliga rättigheterna ifrågasätts i allt högre grad av både demokratiskt valda och autokratier liksom av religiösa och sekulära ledare. Även i västvärlden, som länge stått som garant för individuella fri- och rättigheter, tävlar på vissa håll politiska ledare i att devalvera rättighetskatalogen. Valet av Donald Trump som USA:s nye president skapar osäkerhet om vart den enda supermakten är på väg.

Några ljuspunkter finns, framför allt på utvecklingsområdet. Trots konflikter och annat elände har världen sammantaget blivit en bättre plats att leva på under de senaste 25 åren. Hundratals miljoner människor har lyfts ur extrem fattigdom, fler än någonsin har tillgång till rent vatten och lika många flickor som pojkar börjar i skolan. FN har varit pådrivande för att få igenom avtalen om utvecklingsfinansiering, de globala målen och klimatet.

I detta komplicerade läge har världsorganisationen fått en ny generalsekreterare som tillträder efter årsskiftet. Förväntningarna på António Guterres från Portugal, som tidigare varit bland annat chef för FN:s flyktingarbete, är stora. De väpnade konflikterna, de humanitära kriserna och de miljontals flyktingarna är brinnande frågor som den nye FN-chefen har att hantera tillsammans med säkerhetsråd och generalförsamling.

Ett dystert världsläge åtföljs emellanåt av domedagsprofetior. FN ifrågasätts, ibland också på goda grunder. Historien lär oss dock att fred, utveckling och mänskliga rättigheter bäst främjas av fredligt samarbete över gränserna. FN är fortfarande den enda arenan för möten mellan alla världens länder. De många globala utmaningarna kräver ansvarstagande och stärkt samarbete i världsorganisationen.

Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer