fbpx
23 december, 2016 / Debattartiklar

Turbulent värld kräver fortsatt samarbete

De många globala utmaningarna kräver ansvarstagande och stärkt samarbete i världsorganisationen, skriver Aleksander Gabelic i FN-förbundets helgartikel.

FN-året 2016 går till historien som ett av de mest turbulenta på länge. Också inför året som kommer finns en rad frågetecken. Det gäller även förutsättningarna för det internationella samarbetet.

Sverige tillträder som ordförande i FN:s säkerhetsråd den 1 januari. En central uppgift för rådet är konflikten i Syrien som har gått in i ett nytt och ännu farligare skede. Rysslands uppslutning bakom Syriens ledare Bashar al-Assad, flygbomberna mot civila i staden Aleppo och fortsatt rysk obstruering i FN:s säkerhetsråd påverkar förutsättningarna inte bara för fred i Syrien utan hela regionen och därmed också den globala ordningen.

Parallellt fortsätter flera konflikter i Mellanöstern och Afrika att orsaka humanitära kriser och flyktingströmmar. Jemen, Burundi, Sydsudan, Mali och Centralafrikanska republiken lider i skuggan av Syrien. Ett svagt säkerhetsråd med permanenta medlemmar som träter sinsemellan och statsledare som motsätter sig internationell närvaro gör att FN inte alltid förmår att agera med nödvändig kraft.

De universella mänskliga rättigheterna ifrågasätts i allt högre grad av både demokratiskt valda och autokratier liksom av religiösa och sekulära ledare. Även i västvärlden, som länge stått som garant för individuella fri- och rättigheter, tävlar på vissa håll politiska ledare i att devalvera rättighetskatalogen. Valet av Donald Trump som USA:s nye president skapar osäkerhet om vart den enda supermakten är på väg.

Några ljuspunkter finns, framför allt på utvecklingsområdet. Trots konflikter och annat elände har världen sammantaget blivit en bättre plats att leva på under de senaste 25 åren. Hundratals miljoner människor har lyfts ur extrem fattigdom, fler än någonsin har tillgång till rent vatten och lika många flickor som pojkar börjar i skolan. FN har varit pådrivande för att få igenom avtalen om utvecklingsfinansiering, de globala målen och klimatet.

I detta komplicerade läge har världsorganisationen fått en ny generalsekreterare som tillträder efter årsskiftet. Förväntningarna på António Guterres från Portugal, som tidigare varit bland annat chef för FN:s flyktingarbete, är stora. De väpnade konflikterna, de humanitära kriserna och de miljontals flyktingarna är brinnande frågor som den nye FN-chefen har att hantera tillsammans med säkerhetsråd och generalförsamling.

Ett dystert världsläge åtföljs emellanåt av domedagsprofetior. FN ifrågasätts, ibland också på goda grunder. Historien lär oss dock att fred, utveckling och mänskliga rättigheter bäst främjas av fredligt samarbete över gränserna. FN är fortfarande den enda arenan för möten mellan alla världens länder. De många globala utmaningarna kräver ansvarstagande och stärkt samarbete i världsorganisationen.

Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer