fbpx
23 december, 2016 / Debattartiklar

Turbulent värld kräver fortsatt samarbete

De många globala utmaningarna kräver ansvarstagande och stärkt samarbete i världsorganisationen, skriver Aleksander Gabelic i FN-förbundets helgartikel.

FN-året 2016 går till historien som ett av de mest turbulenta på länge. Också inför året som kommer finns en rad frågetecken. Det gäller även förutsättningarna för det internationella samarbetet.

Sverige tillträder som ordförande i FN:s säkerhetsråd den 1 januari. En central uppgift för rådet är konflikten i Syrien som har gått in i ett nytt och ännu farligare skede. Rysslands uppslutning bakom Syriens ledare Bashar al-Assad, flygbomberna mot civila i staden Aleppo och fortsatt rysk obstruering i FN:s säkerhetsråd påverkar förutsättningarna inte bara för fred i Syrien utan hela regionen och därmed också den globala ordningen.

Parallellt fortsätter flera konflikter i Mellanöstern och Afrika att orsaka humanitära kriser och flyktingströmmar. Jemen, Burundi, Sydsudan, Mali och Centralafrikanska republiken lider i skuggan av Syrien. Ett svagt säkerhetsråd med permanenta medlemmar som träter sinsemellan och statsledare som motsätter sig internationell närvaro gör att FN inte alltid förmår att agera med nödvändig kraft.

De universella mänskliga rättigheterna ifrågasätts i allt högre grad av både demokratiskt valda och autokratier liksom av religiösa och sekulära ledare. Även i västvärlden, som länge stått som garant för individuella fri- och rättigheter, tävlar på vissa håll politiska ledare i att devalvera rättighetskatalogen. Valet av Donald Trump som USA:s nye president skapar osäkerhet om vart den enda supermakten är på väg.

Några ljuspunkter finns, framför allt på utvecklingsområdet. Trots konflikter och annat elände har världen sammantaget blivit en bättre plats att leva på under de senaste 25 åren. Hundratals miljoner människor har lyfts ur extrem fattigdom, fler än någonsin har tillgång till rent vatten och lika många flickor som pojkar börjar i skolan. FN har varit pådrivande för att få igenom avtalen om utvecklingsfinansiering, de globala målen och klimatet.

I detta komplicerade läge har världsorganisationen fått en ny generalsekreterare som tillträder efter årsskiftet. Förväntningarna på António Guterres från Portugal, som tidigare varit bland annat chef för FN:s flyktingarbete, är stora. De väpnade konflikterna, de humanitära kriserna och de miljontals flyktingarna är brinnande frågor som den nye FN-chefen har att hantera tillsammans med säkerhetsråd och generalförsamling.

Ett dystert världsläge åtföljs emellanåt av domedagsprofetior. FN ifrågasätts, ibland också på goda grunder. Historien lär oss dock att fred, utveckling och mänskliga rättigheter bäst främjas av fredligt samarbete över gränserna. FN är fortfarande den enda arenan för möten mellan alla världens länder. De många globala utmaningarna kräver ansvarstagande och stärkt samarbete i världsorganisationen.

Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer