fbpx
Atombomb över Nagasaki. Foto: Wikimedia Commons
3 september, 2023 / Debattartiklar

Sverige bör delta i FN-manifestation mot kärnvapen

FN-mötet om kärnvapen den 26 september är ett tillfälle för Sveriges regering att ställa sig bakom kravet på totalt avskaffande, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Den 26 september är det 40 år sedan den sovjetiske överstelöjtnanten Stanislav Petrov räddade mänskligheten från katastrof genom att sätta magkänsla framför regelbok. Petrov valde då att ignorera ett falsklarm om att Sovjet var under anfall och kanske undveks starten på ett tredje världskrig tack vare detta.  

Den 26 september är sedan ett decennium också FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Dagen uppmärksammas med ett högnivåmöte under öppnandet av FN:s generalförsamling. Så sker också i år. 

Sverige har talat vid fem av de nio tidigare mötena, oftast med utrikesministern men ibland genom sin FN-ambassadör eller nedrustningsambassadör. Mötet är ett tillfälle för den svenska regeringen att visa att den står upp för nedrustningen av dessa vapen. 

Förra året, efter riksdagsvalet och ansökan om Nato-medlemskap, valde dock Sverige att avstå. Natos medlemsländer brukar tyvärr sällan delta, vilket hänger samman med att Nato betecknar sig som en kärnvapenallians medan de flesta av de länder som talar på mötet förespråkar anslutning till FN:s kärnvapenförbud, TPNW (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). 

Detta är olyckligt. Det vore mer rakryggat om Nato, och till Nato positivt sinnade länder, använde denna dag till att förklara vilka steg de kan tänkas ta för att leva upp till löftet om en kärnvapenfri värld som finns också i det icke-spridningsfördrag som de är bundna av. 

Sverige och en koalition av andra länder har förslag inom det så kallade Stockholmsinitiativet som med sitt fokus på riskreducering skulle vara viktiga att framföra på 40-årsdagen av händelsen med Petrov. Den visar på det obehagliga i att vi levde i – och fortsatt lever i – ett system byggt på hög beredskap att avfyra amerikanska och ryska kärnvapenarsenaler. Putins agerande under Ukrainakriget visar att även Ryssland av idag hotar med dessa vapen.  

Utöver förslagen i Stockholmsinitiativet kunde ett svenskt anförande kryddas med några positiva ord om åtaganden om att inte använda kärnvapen först (no first use), som också har lyfts fram av FN:s generalsekreterare António Guterres. Även den ryska kärnvapenspridningen till Belarus borde kritiseras. Den av Hans Blix ledda kommissionen mot massförstörelsevapen föreslog 2006 att kärnvapen aldrig skulle spridas utanför kärnvapenstaternas territorier. Det är ett klokt förslag som bör återuppväckas. 

Men passar det sig då att vi som Nato-kandidat gör något som Nato-länderna inte verkar göra? Ja, svenska politiker har lovat att Nato-medlemskapet inte ska påverka nedrustningsarbetet nämnvärt. Här finns en chans att visa att det inte är bara tomma ord. Nato-länderna Norge och Tyskland har, om än bara enstaka gånger, deltagit i detta FN-högnivåmöte och Nato-landet Turkiet deltar regelbundet. Det bör också Sverige göra.

Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet 
Irma Pelo-Hagberg. ordförande i Borlänge FN-förening 
Ingrid Escobar Sermeno, ordförande i Eskilstuna FN-förening. 
Annica Ericson, ordförande i Falu FN-förening 
Ulrika Nilsson, ordförande i Jönköpings FN-förening.  
Christer Gustavsson, ordförande i Karlstad FN-förening 
Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening 
Tedde Gyllenstedt, ordförande i Kristinehamns FN-förening 
Ingvar Widell, ordförande i Köpings FN-förening 
Tomas Bylund, ordförande i Lerum/Partille FN-förening 
Anneli Särnblad Pederson, ordförande i Lidköpings FN-förening 
Agneta Larsson, ordförande i Mariestads FN-förening 
Klaudia Zielinska, ordförande i Malmös FN-förening 
Bosse Bergqvist, ordförande i Norrtälje FN förening 
Malin Westin Laving, ordförande i Nyköpings FN-förening 
Sylvia Wallin, ordförande i Stenungsund/Tjörn/Orust FN-förening 
Maria Appelblom, ordförande i Stockholms FN-förening 
Linn Tidbeck, ordförande i Södra Dalarnas FN-förening 
Mats Bäckman, ordförande i Tierps FN-förening 
AnnMari Lannge, ordförande i Torsby FN-förening 
Karl-Göran Sundvall, ordförande i Uddevalla FN-förening 
Eva Hallström, ordförande i Värmlands läns FN-distrikt 
Abiodun Ojoola, ordförande i Örnsköldsviks FN-förening 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Nya utmaningar för FN-förbundets ordförande

31 januari, 2024 / Nyheter

Efter sammanlagt tolv år i Svenska FN-förbundets styrelse meddelar ordförande Annelie Börjesson att hon inte ställer upp för omval vid sommarens kongress.

Läs mer

Folk och Försvar: FN-samarbete stärker Sveriges säkerhet

10 januari, 2024 / Nyheter

Kriget i Ukraina och hotet mot Sverige stod i centrum vid Folk och Försvars rikskonferens. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson var på plats.

Läs mer

Klimatframsteg ljusglimt i en dyster värld

21 december, 2023 / Nyheter

Inför FN:s framtidsmöte måste medlemsländerna värna den regelbaserade världsordningen och möjliggöra en mer fredlig, trygg och rättvis värld, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i en betraktelse över FN-året 2023.

Läs mer