fbpx
A general view during the 23th Session of the Human Rights Council. 27 May 2013. Photo by Jean-Marc FerrŽ
9 november, 2017 / Debattartiklar

Sverige behöver en oberoende MR-institution

Våra folkvalda måste se till att Sverige får en institution som övervakar våra internationella MR-åtaganden, skriver Aleksander Gabelic i Jönköpings-Posten inför MR-dagarna som startar på torsdagen.

I Jönköping inleds i dag ett av årets viktigaste arrangemang för alla som är intresserade av mänskliga rättigheter. Företrädare för frivilligorganisationer, ministrar och myndigheter samlas under MR-dagarna för att diskutera hur vi ska stärka rättigheterna för människor som bor i Sverige.

I Sverige respekteras människors rättigheter i hög grad men även här finns problem. Svenska regeringar har fått kritik från FN för bland annat förekomsten av hatbrott och våld mot kvinnor och för att personer har hotats med avvisning till länder där de riskerar att utsättas för tortyr. FN har i sin kritik mot Sverige också tagit fasta på diskriminering mot personer med utländsk bakgrund och personer med funktionsnedsättning.

FN kritiserar inte bara utan erbjuder också medlemsländerna stöd i arbetet för att förbättra mänskliga rättigheter. En aktuell fråga är inrättandet av en oberoende nationell institution som skulle kunna stärka arbetet med mänskliga rättigheter i Sverige. Sådana institutioner finns i en tredjedel av världens länder och i sjutton EU-länder.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström och demokratiminister Alice Bah Kuhnke meddelade sommaren 2015 att man avser att inrätta en oberoende MR-institution. Frågan har sedan dess bollats mellan regering och riksdag. Den ligger nu hos konstitutionsutskottet som har regeringens uppdrag att arbeta vidare med frågan.

Argumenten för en oberoende nationell MR-institution är många. En rad frågor rörande Sveriges MR-åtaganden behöver sakkunnig expertkunskap och vägledning. Anställda i kommuner och landsting får bättre förutsättningar att göra ett gott arbete om de vet hur beslut påverkar individers rättigheter. Dessutom finns ett behov hos myndigheter och domstolar att få stöd i tolkningen av svensk lagstiftning utifrån internationella konventioner för mänskliga rättigheter.

Svenska FN-förbundet har tillsammans med andra frivilligorganisationer länge påtalat behovet av en nationell institution, inte minst i vår rapportering till FN:s kontor för mänskliga rättigheter. Flera frågor måste lösas för att en ny institution ska få genomslag.

En institution för mänskliga rättigheter behöver tydliga direktiv och ett uttalat ansvarsområde. Den måste utformas så att den konkret bidrar till att skydda och försvara människors rättigheter och ges möjlighet att granska kränkningar. För allt detta krävs tillräckliga personella och ekonomiska resurser. Verkligt oberoende från uppdragsgivaren kräver också att myndigheten görs självständig och fristående.

De svenska frivilligorganisationer som samlas till MR-dagarna i Jönköping har stor kompetens i frågor som rör mänskliga rättigheter. Denna kompetens är bland annat avgörande när FN granskar MR-situationen i Sverige på en rad områden. Våra rapporter bidrar till en mer heltäckande bild av MR-läget och är en förutsättning för att FN-experterna ska kunna göra sina utlåtanden. Enligt de vägledande FN-principerna från 1993 ska civilsamhället involveras också i processen inför inrättandet av en nationell MR-institution.

Sverige är en aktiv FN-medlem som håller hög internationell profil i frågor som rör mänskliga rättigheter. Det är nu våra folkvaldas ansvar att se till att vi också på hemmaplan får tillräckliga resurser, större kompetens och samlad övervakning av Sveriges internationella åtaganden på MR-området. Vi ser fram emot fortsatt dialog i en viktig fråga.

Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Läs artikeln på Jönköpings-Postens webbplats.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer