fbpx
A general view during the 23th Session of the Human Rights Council. 27 May 2013. Photo by Jean-Marc FerrŽ
9 november, 2017 / Debattartiklar

Sverige behöver en oberoende MR-institution

Våra folkvalda måste se till att Sverige får en institution som övervakar våra internationella MR-åtaganden, skriver Aleksander Gabelic i Jönköpings-Posten inför MR-dagarna som startar på torsdagen.

I Jönköping inleds i dag ett av årets viktigaste arrangemang för alla som är intresserade av mänskliga rättigheter. Företrädare för frivilligorganisationer, ministrar och myndigheter samlas under MR-dagarna för att diskutera hur vi ska stärka rättigheterna för människor som bor i Sverige.

I Sverige respekteras människors rättigheter i hög grad men även här finns problem. Svenska regeringar har fått kritik från FN för bland annat förekomsten av hatbrott och våld mot kvinnor och för att personer har hotats med avvisning till länder där de riskerar att utsättas för tortyr. FN har i sin kritik mot Sverige också tagit fasta på diskriminering mot personer med utländsk bakgrund och personer med funktionsnedsättning.

FN kritiserar inte bara utan erbjuder också medlemsländerna stöd i arbetet för att förbättra mänskliga rättigheter. En aktuell fråga är inrättandet av en oberoende nationell institution som skulle kunna stärka arbetet med mänskliga rättigheter i Sverige. Sådana institutioner finns i en tredjedel av världens länder och i sjutton EU-länder.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström och demokratiminister Alice Bah Kuhnke meddelade sommaren 2015 att man avser att inrätta en oberoende MR-institution. Frågan har sedan dess bollats mellan regering och riksdag. Den ligger nu hos konstitutionsutskottet som har regeringens uppdrag att arbeta vidare med frågan.

Argumenten för en oberoende nationell MR-institution är många. En rad frågor rörande Sveriges MR-åtaganden behöver sakkunnig expertkunskap och vägledning. Anställda i kommuner och landsting får bättre förutsättningar att göra ett gott arbete om de vet hur beslut påverkar individers rättigheter. Dessutom finns ett behov hos myndigheter och domstolar att få stöd i tolkningen av svensk lagstiftning utifrån internationella konventioner för mänskliga rättigheter.

Svenska FN-förbundet har tillsammans med andra frivilligorganisationer länge påtalat behovet av en nationell institution, inte minst i vår rapportering till FN:s kontor för mänskliga rättigheter. Flera frågor måste lösas för att en ny institution ska få genomslag.

En institution för mänskliga rättigheter behöver tydliga direktiv och ett uttalat ansvarsområde. Den måste utformas så att den konkret bidrar till att skydda och försvara människors rättigheter och ges möjlighet att granska kränkningar. För allt detta krävs tillräckliga personella och ekonomiska resurser. Verkligt oberoende från uppdragsgivaren kräver också att myndigheten görs självständig och fristående.

De svenska frivilligorganisationer som samlas till MR-dagarna i Jönköping har stor kompetens i frågor som rör mänskliga rättigheter. Denna kompetens är bland annat avgörande när FN granskar MR-situationen i Sverige på en rad områden. Våra rapporter bidrar till en mer heltäckande bild av MR-läget och är en förutsättning för att FN-experterna ska kunna göra sina utlåtanden. Enligt de vägledande FN-principerna från 1993 ska civilsamhället involveras också i processen inför inrättandet av en nationell MR-institution.

Sverige är en aktiv FN-medlem som håller hög internationell profil i frågor som rör mänskliga rättigheter. Det är nu våra folkvaldas ansvar att se till att vi också på hemmaplan får tillräckliga resurser, större kompetens och samlad övervakning av Sveriges internationella åtaganden på MR-området. Vi ser fram emot fortsatt dialog i en viktig fråga.

Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Läs artikeln på Jönköpings-Postens webbplats.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer