fbpx
Koll & kommentar
2023-12-05
news.un.org
2023-12-01
news.un.org
2023-11-30
unfccc.int
2023-11-29
news.un.org

Fler koll & kommentarer

21 december, 2017 / Debattartiklar

Stärkt reformarbete krävs efter turbulent FN-år

USA:s och president Trumps agerande gör världen till en farligare plats. Därför bör omvärlden välkomna de amerikanska inviterna att diskutera FN-reformer, skriver FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic i en betraktelse över det gångna FN-året.

Med Sverige åter på plats i FN:s säkerhetsråd diskuteras FN-frågorna i allt högre grad och med större intresse även på hemmaplan. Sverige har under det första året av två i rådet tagit humanitära initiativ i Syrien och Jemen, varit en stark röst för förtryckta i Palestina och Myanmar och dessutom gett frivilligorganisationer tillträde till det mäktigaste av alla FN-organ. Rådsarbetet har på ett tydligt sätt kommunicerats på regeringens webbplats.

Under året har samtidigt den nya amerikanska administrationen och president Donald Trump ändrat förutsättningarna för det globala samarbetet i allmänhet och FN-arbetet i synnerhet. När USA frånträder rollen som ansvarstagande supermakt blir världen en farligare plats. Ordkriget mellan president Trump och hans nordkoreanske motpart Kim Jong-Un har fört världen oroväckande nära ett kärnvapenkrig. Erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad ger ytterligare bränsle åt en redan explosiv konflikt. Tusentals kvinnor får betala med sina liv som en konsekvens av att USA ställt in bidragen till FN:s befolkningsfond och andra organisationer som inkluderar abortrelaterade frågor i sitt arbete för kvinnors och flickors rättigheter.

USA:s och den övriga omvärldens passivitet har bidragit till att Ryssland har flyttat fram sina positioner i Syrienkonflikten. Konflikten har på sitt sjunde år skördat rekordmånga dödsoffer trots att terrororganisationen Islamiska staten slagits tillbaka. Säkerhetsrådets resolution i slutet av december om humanitärt tillträde till nödsatta syrier är en ljusglimt som dock inte kan dölja att rådet fortfarande är djupt oenigt. FN-medlaren Staffan de Mistura behöver tydligare stöd.

Splittringen i FN och säkerhetsrådet är skäl för regeringen att höja rösten i en svensk profilfråga, nämligen reformering av FN-systemet. FN-chefen António Guterres har lanserat ett reformprogram som gäller för hela FN. Flera av hans tankar – förstärkning av utvecklingssystemet, ett nytt kontor för antiterrorism och skärpta åtgärder mot sexuella övergrepp som begås av FN-anställda – ligger i linje med svensk FN-politik. Reformfrågorna ligger på bordet och Trumps invit att diskutera FN-arbetet bör besvaras av de FN-medlemmar som vill ha ett mer transparent, öppet och effektivt FN.

Försvar för mänskliga rättigheter, ansträngningar för att nå de globala målen och lyhördhet för kravet på en kärnvapenfri värld är andra angelägna uppgifter under det kommande året. En allt mer osäker värld behöver ett starkare och bättre FN med FN-stadgan som utgångspunkt. I det arbetet måste också USA vara med i konstruktiv anda. Därför är det en gemensam angelägenhet att fortsätta ansträngningarna att stärka världsorganisationen under 2018.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer