fbpx
18 september, 2015 / Debattartiklar

Sätt press på Assad via FN, Wallström

Samverkan för fred kan och bör användas för att stoppa kriget i Syrien och lindra flyktingkrisen, skriver Aleksander Gabelic och Linda Nordin på Aftonbladet Debatt.

Omvärldens oförmåga att stoppa konflikterna i Nordafrika och Mellanöstern förvärrar flyktingkrisen i Europa. Därför måste Sveriges regering och övriga medlemmar i EU diskutera inte bara hur människor på flykt ska få skydd utan också hur krigen ska stoppas.

Syrienkonflikten har genom grannländernas och stormakternas politiska, finansiella och militära inblandning, IS växande terrorvälde och ett stort antal döda och flyktingar blivit en internationell angelägenhet. Ett huvudproblem är att FN:s säkerhetsråd genom sin passivitet har brutit mot FN-stadgans artikel 24 som fastställer rådets huvuduppgift att värna internationell fred och säkerhet.

Som en reaktion på ett handlingsförlamat säkerhetsråd fastslog FN:s generalförsamling redan 1950 att medlemsländerna kan rekommendera tvingande åtgärder för att upprätthålla eller återställa internationell fred och säkerhet. Bland de länder som stödde resolution 377 om samverkan för fred (uniting for peace) fanns Sverige. Utrikesminister Östen Undén var en av tillskyndarna med argumentet att FN-stadgan måste utvecklas för att inte bli ”en död bokstav”.

Samverkan för fred har genom åren tillämpats vid ett tiotal tillfällen – från den första fredsbevarande FN-insatsen under Suezkrisen 1956 till frågan om ockuperat palestinskt område från 1997 – och därmed fått bred acceptans. Det utgör inte, i motsats till vad kritiker har hävdat, ett brott mot FN-stadgan utan är tvärtom i vissa situationer en förutsättning för att stadgans löfte om fred och säkerhet ska infrias.

Att omvärlden inte får stå passiv inför storskaliga brott är en dyrköpt läxa från Rwanda, Demokratiska republiken Kongo och före detta Jugoslavien under 1990-talet. Till stöd för kraftfullt agerande i Syrien finns numera också FN-principen skyldighet att skydda som ålägger världssamfundet att med alla nödvändiga medel förhindra och skydda civilbefolkningar från grova folkrättsbrott.

Det ska i första hand ske på inbjudan av det konfliktdrabbade landet men om så inte är möjligt kan ett ingripande ske även mot dess vilja. Misstankar om grova folkrättsbrott kan också hänvisas till Internationella brottmålsdomstolen. Attackerna från både Assad-regimen och oppositionen mot den syriska civilbefolkningen är typexempel.

Samverkan för fred kan och bör användas med målet att åstadkomma en multilateral lösning för Syrien. Under de pågående EU-samtalen om flyktingkrisen bör Europas ledare enas dels om hur man gemensamt ska ge plats åt människor med skyddsbehov, dels ta fram en strategi för gemensamt agerande i FN:s generalförsamling.

Säkerhetsrådet måste få en tydlig signal och Ryssland och Kina måste förmås att upphöra med de veton som vid flera tillfällen har hindrat rådet att agera. Om inte det lyckas bör generalförsamlingen i enlighet med resolution 377 själv besluta om tvingande åtgärder.

Svensk militär finns, i enlighet med skyldighet att skydda, i Irak med utbildningsinsatser till stöd för landets regering i kampen mot IS. Utrikesminister Margot Wallström öppnade nyligen i en diskussion i Sveriges radio för ett initiativ i FN:s generalförsamling för våldsutsatta kvinnor i regionen.

En naturlig åtgärd vore att tillsammans med övriga EU-medlemmar och likasinnade erbjuda Syrien stöd för att skydda landets befolkning. Det skulle sätta press på Assad och visa att världen är beredd att gå vidare oavsett om regimen vill samarbeta eller inte.

Att FN:s säkerhetsråd är oförmöget att agera fritar inte världsorganisationen från dess ansvar att försvara fred och säkerhet. Tvärtom ska generalförsamlingen agera skyndsamt i sådana situationer, enligt resolution 337. Syrienkonflikten har hittills skördat en kvarts miljon liv och orsakat den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget.

Vår fråga till Sveriges regering och övriga EU-medlemmar när FN:s generalförsamling nu inleder sin 70:e session i New York lyder: När kommer ett kraftfullt initiativ för att stoppa våldet i Syrien och därmed lindra flyktingkrisen?

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

28 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer