fbpx
FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Foto: UN Photo / Jean-Marc Ferré.
10 december, 2022 / Debattartiklar

MR-dagen 2022: FN-arbetet för mänskliga rättigheter behöver medlemmarnas stöd

Situationen i Iran är en av många utmaningar i arbetet för att garantera mänskliga rättigheter för alla, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för den lokala FN-rörelsen i hela landet.

Över 300 människor har dödats och minst 15 000 har arresterats under demonstrationerna i Iran. Den islamiska regimens våld mot kvinnor, män och barn upprör och engagerar en hel värld. FN-chefen António Guterres har fördömt regimens agerande, UN Women har uttalat stöd för demonstranterna och Unicef kräver att iranska barn skyddas. FN:s råd för mänskliga rättigheter tillsatte nyligen, med stöd av högkommissarien för mänskliga rättigheter, en utredning som ska granska våldet.

Iran är ett av flera länder där kvinnors och flickors rättigheter möter våldsamt motstånd. En grupp oberoende FN-experter föreslog nyligen att talibanernas inskränkningar av kvinnors rättigheter i Afghanistan ska utredas som könsbaserad förföljelse och brott mot mänskligheten. Våld mot kvinnor och flickor är den mest utbredda formen av kränkningar av mänskliga rättigheter, enligt elva FN-organisationer. Statistik visar att över hälften av alla mord på kvinnor begås i hemmet.

FN leder på medlemmarnas uppdrag arbetet för mänskliga rättigheter. FN är också en mötesplats där medlemmarna diskuterar och beslutar om gemensamma utmaningar. Länder som missköter sig kan beläggas med sanktioner och embargon samt uteslutas från vissa sammanhang. Att Iran är representerat i FN-arbetet för kvinnors rättigheter har högst förklarligt väckt frågor. Skälet är att FN-arbetet baseras på geografisk tillhörighet. Av 47 länder i FN:s råd för mänskliga rättigheter röstade sex länder emot att händelserna i Iran utreds. Sexton lade ned sin röst. Det påminner om att FN speglar världen som den ser ut – men också om att FN-medlemmarna måste bli bättre på att rikta kritik mot länder som förtjänar det. I fallet Iran är ytterligare sanktioner mot både myndigheter och individer en väg framåt.

Den svenska FN-rörelsen stödjer FN:s arbete för kvinnors och flickors rättigheter genom att bland annat samarbeta med FN:s befolkningsfond UNFPA. Vi välkomnar riksdagspartiernas starka engagemang för Irans kvinnor och påminner i sammanhanget om FN-biståndets roll. Det så kallade kärnstödet är icke öronmärkta medel som möjliggör för FN att arbeta både långsiktigt för utveckling och i akuta humanitära kriser. Behoven är stora och allt FN-arbete, från insatser i Ukraina till övervakningen av universella mänskliga rättigheter, är beroende av detta stöd från Sverige och andra medlemmar.

FN har gett världen en omfattande katalog över mänskliga rättigheter och är unikt som mötesplats. Medlemsstaterna är skyldiga att efterleva den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och de konventioner som de har ratificerat. Genom att fortsätta kritisera och sätta ljuset på den förtryckande regimen i Iran kan omvärlden bidra till att skydda landets flickor, kvinnor och andra utsatta – en av många angelägna uppgifter i arbetet för att garantera mänskliga rättigheter för alla överallt.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer