fbpx
Koll & kommentar
Foto: Unsplash
23 september, 2022 / Debattartiklar

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Bästa riksdagsledamot,

Måndag den 26 september är din första dag i riksdagen efter valet den 11 september. Det är också FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Fortfarande finns nära 13 000 kärnvapen i världen och risken att de används är större än på decennier. Det är i den verkligheten du tillträder.

Kärnvapenhotet
När Sverige ansökte om medlemskap i Nato valde den dåvarande regeringen att utan reservationer ställa sig bakom Natos strategiska koncept och acceptera kärnvapnens roll i alliansen. Ett medlemskap innebär därmed att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor och i övningar om att använda kärnvapen. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande.

Kärnvapen är inte ett skydd, utan ett hot mot vår säkerhet. En enda kärnvapensprängning skulle innebära en humanitär och miljömässig katastrof med konsekvenser som ingen stat kan hantera. Enligt en studie i Nature Food från augusti 2022 skulle ett fullskaligt kärnvapenkrig mellan Ryssland och USA kunna leda till att fem miljarder människor, däribland 99 procent av Sveriges befolkning, svälter ihjäl på grund av efterföljande klimatförändringar.

Var en del av lösningen
Det enda sättet att säkerställa att kärnvapen aldrig används igen är att alla stater gör sig av med dem. För att det ska ske behövs påtryckningar och politisk vilja, även från stater som inte själva har kärnvapen. Det kan framstå som ett utsiktslöst ställningstagande, men det är ofta under de svåraste omständigheterna som fönster till förändring öppnas. Du kan välja att vara en del av lösningen i stället för att bidra till problemet.

”Kärnvapen är inte ett skydd, utan ett hot mot vår säkerhet.”

FN:s konvention om förbud mot kärnvapen erbjuder en del av lösningen. Det är det enda avtal som förbjuder inblandning i alla kärnvapenrelaterade aktiviteter och samlar ett växande antal länder som tillsammans sätter ett kollektivt tryck på kärnvapenstaterna att nedrusta. 

Det finns inga juridiska hinder mot att Sverige, oavsett om vi går med i Nato eller inte, ratificerar konventionen. Genom att verka för att Sverige ansluter sig till detta förbud kan du göra det möjligt för Sverige att återta rollen som föregångsland i den globala kärnvapennedrustningen. Det skulle ge oss, det svenska folket, en garanti om att Sverige aldrig kommer att tyst se på om kärnvapen används mot andra människor. Det skulle dessutom säkerställa att Sverige förblir kärnvapenfritt och står utanför Natos kärnvapenplanering, kärnvapenövningar och eventuella framtida användande av kärnvapen.

Sätt säkerheten först
I dag för exakt 39 år sedan räddade en persons modiga beslut världen från att gå under i ett kärnvapenkrig. Den sovjetiske överstelöjtnanten Stanislav Petrov trotsade order och avstod från att besvara ett kärnvapenlarm som senare visade sig vara falskt. Solstrålar som studsade mot molnen hade felaktigt identifierats som kärnvapenmissiler. Petrovs historia lär oss inte bara hur skrämmande enkelt ett kärnvapenkrig kan startas av misstag. Den har också lärt oss att vi kan göra skillnad, att vi alla har ett val.

Väljarna har nu lagt sitt ansvar i era händer. Hur ni agerar påverkar inte bara vår egen säkerhet, utan säkerheten för människor över hela världen. Som nyvald riksdagsledamot kan du välja att sätta säkerheten först genom att bidra till att Sverige ansluter sig till FN:s kärnvapenförbud. Det är ett litet men viktigt steg mot en säkrare värld.

För att markera FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen och riksdagens öppnande reser vi fem organisationer ett nio meter högt uppblåsbart svampmoln på Mynttorget, en installation av konstnären Pedro Reyes skapad för att påminna om hotet vi alla lever under så länge kärnvapen finns kvar.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Malin Nilsson
Generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Vendela Englund Burnett
Ordförande Svenska läkare mot kärnvapen

Kerstin Bergeå
Ordförande Svenska freds- och skiljedomsföreningen

Lotta Sjöström Becker
Generalsekreterare Kristna fredsrörelsen 

Debattartikeln har publicerats i Altinget.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer