Foto: Unsplash
23 september, 2022 / Debattartiklar

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Bästa riksdagsledamot,

Måndag den 26 september är din första dag i riksdagen efter valet den 11 september. Det är också FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Fortfarande finns nära 13 000 kärnvapen i världen och risken att de används är större än på decennier. Det är i den verkligheten du tillträder.

Kärnvapenhotet
När Sverige ansökte om medlemskap i Nato valde den dåvarande regeringen att utan reservationer ställa sig bakom Natos strategiska koncept och acceptera kärnvapnens roll i alliansen. Ett medlemskap innebär därmed att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor och i övningar om att använda kärnvapen. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande.

Kärnvapen är inte ett skydd, utan ett hot mot vår säkerhet. En enda kärnvapensprängning skulle innebära en humanitär och miljömässig katastrof med konsekvenser som ingen stat kan hantera. Enligt en studie i Nature Food från augusti 2022 skulle ett fullskaligt kärnvapenkrig mellan Ryssland och USA kunna leda till att fem miljarder människor, däribland 99 procent av Sveriges befolkning, svälter ihjäl på grund av efterföljande klimatförändringar.

Var en del av lösningen
Det enda sättet att säkerställa att kärnvapen aldrig används igen är att alla stater gör sig av med dem. För att det ska ske behövs påtryckningar och politisk vilja, även från stater som inte själva har kärnvapen. Det kan framstå som ett utsiktslöst ställningstagande, men det är ofta under de svåraste omständigheterna som fönster till förändring öppnas. Du kan välja att vara en del av lösningen i stället för att bidra till problemet.

”Kärnvapen är inte ett skydd, utan ett hot mot vår säkerhet.”

FN:s konvention om förbud mot kärnvapen erbjuder en del av lösningen. Det är det enda avtal som förbjuder inblandning i alla kärnvapenrelaterade aktiviteter och samlar ett växande antal länder som tillsammans sätter ett kollektivt tryck på kärnvapenstaterna att nedrusta. 

Det finns inga juridiska hinder mot att Sverige, oavsett om vi går med i Nato eller inte, ratificerar konventionen. Genom att verka för att Sverige ansluter sig till detta förbud kan du göra det möjligt för Sverige att återta rollen som föregångsland i den globala kärnvapennedrustningen. Det skulle ge oss, det svenska folket, en garanti om att Sverige aldrig kommer att tyst se på om kärnvapen används mot andra människor. Det skulle dessutom säkerställa att Sverige förblir kärnvapenfritt och står utanför Natos kärnvapenplanering, kärnvapenövningar och eventuella framtida användande av kärnvapen.

Sätt säkerheten först
I dag för exakt 39 år sedan räddade en persons modiga beslut världen från att gå under i ett kärnvapenkrig. Den sovjetiske överstelöjtnanten Stanislav Petrov trotsade order och avstod från att besvara ett kärnvapenlarm som senare visade sig vara falskt. Solstrålar som studsade mot molnen hade felaktigt identifierats som kärnvapenmissiler. Petrovs historia lär oss inte bara hur skrämmande enkelt ett kärnvapenkrig kan startas av misstag. Den har också lärt oss att vi kan göra skillnad, att vi alla har ett val.

Väljarna har nu lagt sitt ansvar i era händer. Hur ni agerar påverkar inte bara vår egen säkerhet, utan säkerheten för människor över hela världen. Som nyvald riksdagsledamot kan du välja att sätta säkerheten först genom att bidra till att Sverige ansluter sig till FN:s kärnvapenförbud. Det är ett litet men viktigt steg mot en säkrare värld.

För att markera FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen och riksdagens öppnande reser vi fem organisationer ett nio meter högt uppblåsbart svampmoln på Mynttorget, en installation av konstnären Pedro Reyes skapad för att påminna om hotet vi alla lever under så länge kärnvapen finns kvar.

Annelie Börjesson
Ordförande Svenska FN-förbundet

Malin Nilsson
Generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Vendela Englund Burnett
Ordförande Svenska läkare mot kärnvapen

Kerstin Bergeå
Ordförande Svenska freds- och skiljedomsföreningen

Lotta Sjöström Becker
Generalsekreterare Kristna fredsrörelsen 

Debattartikeln har publicerats i Altinget.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Irans kvinnor behöver omvärldens stöd

05 oktober, 2022 / Nyheter

FN-förslaget att utreda Mahsa Aminis död i iranskt häkte måste få medlemsländernas stöd. Iran måste respektera flickors och kvinnors rättigheter och omvärldens tryck på regimen måste öka, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Hallå där!

05 oktober, 2022 / Världshorisont

Stefan Löfven, tidigare statminister, som tillsammans med Ellen Johnson Sirleaf från Liberia leder FN:s högnivåpanel för effektivare multilateralism.

Läs mer

Annekteringarna av ukrainska regioner är ett brott mot folkrätten

30 september, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet fördömer Rysslands annektering av regionerna Cherson, Luhansk, Zaporizjzja och Donetsk i Ukraina.

Läs mer

Krigsförbrytelser i Ukraina: Omfattande samarbete för att skipa rättvisa

29 september, 2022 / Världshorisont

Medan kriget rasar i Ukraina har arbetet med att skipa rättvisa redan börjat. Hittills har över 20 000 anmälningar om misstänkta övergrepp kommit in. Även Internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett förundersökningar i landet.

Läs mer

Sverige avstår nedrustningstal i FN

26 september, 2022 / Nyheter

Måndagen den 26 september, på kvällen svensk tid, högtidlighålls i New York FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Sverige har ofta hållit anföranden på dessa högnivåmöten, men i år erfar Svenska FN-förbundet att Sverige väljer att avstå från att tala.

Läs mer

Misslyckat NPT-möte och fortsatt stillestånd i kärnvapenfrågan

26 september, 2022 / Världshorisont

Under sommaren har två viktiga kärnvapenkonferenser ägt rum. Sveriges agerande i sammanhanget är fortsatt en besvikelse, menar FN-förbundet.

Läs mer

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer