fbpx
Kvinnors rättigheter hotas av krig och pandemier. Foto: Unsplash/Claudio Schwarz Purzlbaum.
8 mars, 2022 / Debattartiklar

Kvinnodagen 2022: Krig och pandemier drabbar världens kvinnor

Redan innan Ukraina-kriget och coronapandemin försämrades situationen för världens flickor och kvinnor, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för den lokala FN-rörelsen på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Att världens flickor och kvinnor hör till de mest utsatta ser vi med fasansfull tydlighet i kriget i Ukraina. Den ryska invasionen av ett fredligt grannland genomförs i direkt anslutning till coronapandemin som under ett par år har orsakat lidande och död.

Pandemin har fått stora konsekvenser för arbetet med att bygga en mer hållbar värld – och för flickors och kvinnors möjlighet att fullt åtnjuta de mänskliga rättigheterna. Den tidigare positiva utvecklingen, i form av minskad fattigdom och hunger, skolgång för både flickor och pojkar samt rent vatten och tillgång till toaletter för allt fler, har brutits.

Redan innan pandemin förvärrades situationen för världens flickor och kvinnor. På flera områden är nu följderna så stora att det talas om en skuggpandemi. Några av hoten är följande:

Ökande fattigdom Kvinnor är de fattigaste av de fattiga. När ekonomier krymper och arbetslösheten ökar förlorar kvinnor försörjningsmöjligheter och den ekonomiska egenmakt som en egen inkomst ger.

Stängda skolor Innan pandemins utbrott började, för första gången i historien, lika många flickor som pojkar i skolan. Pandemin påverkar skolgången för 1,6 miljarder barn och unga. Framför allt flickor går miste om utbildning.

Fler barnäktenskap Stängda skolor, social isolering och ökande fattigdom medför större risk för att flickor ska tvingas in i barnäktenskap. Ytterligare tio miljoner flickor riskerar att giftas bort, enligt FN. En ny företeelse är tvångsäktenskap som ingås via digitala äktenskapsliknande ceremonier.

Könsstympning ökar Det globala arbetet mot kvinnlig könsstympning har varit framgångsrikt, men även här hotas den positiva utvecklingen av social isolering och färre kvinnor i utbildning. FN beräknar att ytterligare 2 miljoner flickor riskerar att utsättas för könsstympning.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter Tillgången till moderna preventivmedel, familjeplanering och samtycke, säker och laglig abort samt sex- och samlevnadsundervisning har försämrats under pandemin.

Våld i hemmet FN beräknar att endast hälften av världens kvinnor har rätt att bestämma över sina egna kroppar. I Sverige rapporterar Brottsförebyggande rådet att antalet anmälda misshandelsbrott mot kvinnor ökade med fyra procent det första halvåret 2020 jämfört med året innan.

Flera FN-organisationer, bland annat FN:s befolkningsfond UNFPA, gör stora insatser för världens flickor och kvinnor. Arbetet är beroende av politiskt och ekonomiskt stöd från enskilda, organisationer, företag och regeringar.

Sverige har en stark tradition av stöd till FN i syfte att främja bland annat jämställdhet. Varje krona behövs i det långsiktiga arbetet för bättre levnadsförhållanden för världens utsatta. På internationella kvinnodagen är det angeläget att framhålla att konflikter och pandemier kräver insatser för världens flickor och kvinnor under lång tid framöver.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer