fbpx
Koll & kommentar
14 september, 2017 / Debattartiklar

Kärnvapenhotet måste undanröjas

FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet kräver i en debattartikel åtgärder som främjar en fredlig lösning av Koreakrisen.

När FN:s generalförsamling öppnar i New York i dagarna är hotet om en internationell konflikt som inbegriper kärnvapen en realitet. Den utdragna konflikten på Koreahalvön gör generalförsamlingens 72:a session till en av de viktigaste i organisationens historia. Vi som är aktiva i den svenska FN-rörelsen kommer tillsammans med miljoner människor världen över att följa rapporteringen från FN-högkvarteret via internet och sociala medier.

Kina och Ryssland är ofta ovilliga att följa FN:s riktlinjer i frågor som rör internationell fred och säkerhet. När årets generalförsamling startar gör också en FN-skeptisk och oberäknelig USA-administration debut i FN. President Donald Trump och hans FN-ambassadör Nikki Haley har höjt tonläget i det ordkrig som har eskalerat i takt med att Nordkorea genomfört allt fler provsprängningar.

Tre krav är centrala i den fortsatta hanteringen av Koreakrisen:

Undvik militär upptrappning. Militärt våld som konfliktlösningsmetod är FN-stadgans absolut sista utväg. Koreahalvön är en krutdurk och minsta snedsteg kan leda till ett krig som får ödesdigra konsekvenser.

Skärp sanktionerna ytterligare. FN:s sanktioner har hittills inte bitit på Nordkorea. De senaste skärpningarna, bland annat minskade olje- och gasleveranser till Nordkorea och hinder för landets textilexport, måste genomföras konsekvent och övervakas noga.

Gå vidare på förhandlingsspåret. Samtal mellan Nord- och Sydkorea behöver uppmuntras. Kina skulle kunna bli mer aktivt. Även neutrala länder som Sverige och Schweiz skulle med sin närvaro i den demilitariserade zonen mellan länderna kunna verka för samtal mellan parterna.

Med Agenda 2030 och de globala målen har FN visat prov på handlingskraft. De senaste årens konflikthantering är däremot en besvikelse. Att säkerhetsrådet i till exempel Syrien och DR Kongo inte bättre har hanterat ansvaret att rädda kommande generationer undan krigets gissel är ett underbetyg. Också oförmågan att drastiskt reducera hotet från kärnvapen är ett misslyckande.

Två miljoner invånare i Sydkoreas huvudstad Seoul skulle dödas om staden träffades av en bomb av den storlek som Nordkorea provsprängde i början av månaden. Konflikten på Koreahalvön understryker säkerhetsrådets centrala roll för internationell fred och säkerhet. FN måste bli mer lyhört och transparent och lyssna på fredsröster i hela världen.

Sverige finns bland medlemmarna i FN:s säkerhetsråd. Den svenska FN-rörelsen vädjar inför generalförsamlingens öppnande till regeringen att tillsammans med likasinnade fortsätta verka för en lösning på Koreakrisen med fredliga metoder. Däri ligger också ett krav på stopp för användning av kärnvapen.

Läs också: Löfven måste stå fast vid kärnvapenstopp i FN

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer