fbpx
Foto: Kelly Sikkema/Unsplash.
10 december, 2020 / Debattartiklar

Försvara demokrati och yttrandefrihet under corona!

Coronapandemin används som täckmantel för att inskränka medborgares rättigheter, skriver Annelie Börjesson tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Krigets första offer är sanningen, sa den amerikanske senatorn Hiram Johnson för drygt hundra år sedan. Också den globala kampen mot coronapandemin kräver offer vid sidan av de miljontals människor som har avlidit eller drabbats på annat sätt som direkt följd av viruset.

FN och andra organisationer har under det gångna året larmat om nya former av förtryck i både öppna och auktoritära stater – och det sker närmare än vad vi vill tro. Till de utsatta hör aktörer som bidrar till att upprätthålla demokratin, det öppna samhället och det fria ordet – som media, organisationer, rättsväsendet och andra grupper med samhällsviktiga funktioner. Förtrycket drabbar också vanliga människor som försvarar sina grundläggande fri- och rättigheter.

Enligt Freedom House och Reportrar utan gränser är trenden mest akut i det Europa som under lång tid har varit ett fäste för grundläggande friheter. I Ungern och Serbien trängs kritisk och fri journalistik tillbaka. Rättsväsendets oberoende inskränks. Människor i Belarus kämpar för demokrati och i Polen demonstrerar människor mot skärpta abortlagar. Precis som i Hongkong möts de av övervåld och arresteringar.

I en av världens ledande demokratier, USA, har pressfriheten försämrats under Donald Trumps presidenttid. Den tillträdande presidenten Joe Biden har lovat att han ska driva en mer ansvarsfull omvärldspolitik. Förhoppningsvis kan Biden också på hemmaplan försvara granskande, fria och oberoende medier.

Civilsamhällets organisationer var även innan coronapandemin hotade. FN:s kontor för mänskliga rättigheter har skrivit till regeringar i ett 40-tal länder och kritiserat deras repressiva politik mot organisationer. Särskilt utsatta är hbtq-, kvinno-, minoritets- och urfolksorganisationer.

Inte bara media och civilsamhälle drabbas utan också samhällsviktiga yrkesgrupper är måltavla för auktoritära regimer. Läkaren Li Wenliang, som först larmade om coronaviruset i kinesiska Wuhan, anklagades för att sprida falska rykten. När Li själv dog i covid-19 vidtog de kinesiska myndigheterna åtgärder för att störa sorgearbetet. I Belarus avskedas läkare som vårdar skadade efter polismaktens bryska framfart. I krigets Syrien har vårdinrättningar länge varit ett bombmål för regimen under president al-Assad.

Coronapandemin håller fortfarande världen i ett järngrepp och används av vissa regeringar som täckmantel för att inskränka medborgares rättigheter. Ju längre pandemin pågår desto större är risken att auktoritära regimer drar åt snaran ytterligare. Genom att peka på och kritisera övergrepp kan vi, med hela FN:s människorättskatalog som stöd, försvara de rättigheter som ska gälla för alla människor i hela världen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer