fbpx
28 juni, 2018 / Debattartiklar

Företag vill bidra till hållbar utveckling – men behöver verktyg

Små och medelstora företag känner till de globala målen men behöver verktyg för att arbeta vidare, enligt en undersökning som Svenska FN-förbundet har låtit Novus göra. Undersökningen diskuteras den 4 juli i Almedalen.

I september 2015 antog FN:s generalförsamling ett historiskt utvecklingsavtal, Agenda 2030, med 17 globala mål för ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Målen, som ska nås senast 2030, handlar om utrotad fattigdom och hunger men också om jämställdhet, anständiga arbetsvillkor och hållbar industri, innovationer och infrastruktur. En särskild utmaning för Sverige är mål 12 om hållbar konsumtion och produktion.

Regeringen presenterade nyligen sin handlingsplan för Agenda 2030. För att alla de globala målen ska nås måste regering, myndigheter, organisationer och enskilda samverka. Också våra företag har en viktig roll. Svenska FN-förbundet har låtit undersökningsföretaget Novus fråga hur små och medelstora svenska företag ser på sin roll i arbetet för en bättre värld. 400 företrädare för företag med 40-250 anställda har intervjuats under perioden den 3-25 maj 2018. Resultaten, som presenteras här, ligger till grund för ett seminarium om företagen och Agenda 2030 den 4 juli i Almedalen.Novus rapport om globala målen

Glädjande nog finns stort intresse bland landets små och medelstora företag för att arbeta med hållbarhetsfrågor. Fler än nio av tio tillfrågade (93 procent) anser att företag och näringsliv har ett ansvar i arbetet med hållbar utveckling. Åtta av tio företag arbetar redan i dag på något sätt med socialt ansvar eller med hållbarhetsfrågor.

Också den övergripande kännedomen i små och mellanstora företag om det pågående FN-arbetet är god. Tre av fyra har hört talas om de globala målen för hållbar utveckling och hälften av har hört talas om Agenda 2030. Företagen får sin kunskap till övervägande delen från media.

Hur företagen ska agera för att ta sig an de globala målen tycks däremot vara mer osäkert. De företrädare som intervjuats saknar detaljkunskap om målen och har svårt att säga vad de ska rikta in sig på. Nästan hälften av de små och medelstora företagen associerar begreppet hållbar utveckling med miljö, klimat och resurser när det i själva verket är betydligt bredare än så. Att begreppet hållbar utveckling omfattar tre delar – ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling – känner bara en av fyra till.

Många stora företag har kommit en bit i hållbarhetsarbetet. Ett av sex små och medelstora företag (17 procent) efterlyser mer resurser för att de ska kunna arbeta med hållbarhetsfrågor. Till resursfrågan kan läggas betydelsen av goda exempel. Därför samlar Svenska FN-förbundet i samarbete med Aktuell Hållbarhet företagsrepresentanter till ett seminarium i Almedalen den 4 juli kl 17.10. Panelen består av lokala och regionala företag som alla har kommit en bit i hållbarhetsarbetet. Dessutom deltar näringslivsminister Mikael Dambergs statssekreterare Stina Billinger och Företagarna.

Företag som arbetar aktivt med hållbarhetsfrågorna kan räkna med fördelar i form av stärkt konkurrenskraft, ökad attraktionskraft som arbetsgivare och ett mer profilerat varumärke. Vid seminariet i nästa vecka presenteras undersökningen om företagen och Agenda 2030. Vår förhoppning är att den ska bidra till diskussion och ökad medvetenhet om hur företagen kan ta ytterligare steg för att sprida kunskap om hållbarhetsfrågorna bland sina medarbetare och därigenom bli drivande aktörer i hållbarhetsarbetet. Tolv år återstår till 2030– resan påbörjar vi i Almedalen!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare i Svenska FN-förbundet

Läs artikeln på Aktuell Hållbarhets debattforum

Ladda ned undersökningen (pdf)

FN-förbundets program i Almedalen 2018

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer