fbpx
7 juli, 2017 / Debattartiklar

FN-samarbetet kräver förnyat åtagande

Ett splittrat säkerhetsråd måste samlas på nytt för att hantera konflikter, humanitära katastrofer och flyktingkriser, skriver Aleksander Gabelic i FN-förbundets sommarartikel.

Samarbetet i Förenta Nationerna har under Sveriges första halvår som medlem i säkerhetsrådet präglats av en rad svårigheter. USA:s president Donald Trump har utmanat omvärlden med hot om bidragsnedskärningar och en motvillig inställning till världsorganisationen. Det mest konkreta exemplet hittills är återinförandet av den så kallade Mexico City-policyn som förbjuder bidrag till organisationer som informerar om abort. Nyligen fick också USA säkerhetsrådet att minska anslagen till FN:s fredsfrämjande vilket främst drabbar insatserna i Demokratiska republiken Kongo och Sudan.

Bland andra utmaningar är låsningen i Syrienkonflikten den mest tydliga. Ryssland och Kina har länge motsatt sig kraftfulla åtgärder från världssamfundet. Resultatet känner vi alltför väl i form av utbredd extremism, världens största humanitära katastrof och flyktingar i miljontal. När både regeringsarméer och terrororganisationer gör sig skyldiga till återkommande krigsbrott måste omvärlden agera mycket tydligare än hittills.

Sverige tog med sig frågor som konfliktförebyggande, jämställdhet och ett mer öppet FN in i säkerhetsrådet. Regeringen har förtjänstfullt rapporterat om arbetet i rådet dit man bland annat inbjudit kvinnoorganisationer och andra företrädare för civilsamhället. Kvarstår gör uppgiften att på allvar utmana stormakterna och deras agerande i de väpnade konflikterna, de humanitära kriserna och flyktingarbetet. Kanske kan konflikten i Jemen, där Sverige har startat ett humanitärt initiativ, vara en ingång? Vid sidan av rådsarbetet har uppmärksamhet riktats mot det olyckliga valet av Saudiarabien till FN:s kvinnokommission. FN-förbundet hör till dem som har kritiserat valet och efterlyst mer öppenhet när nyckelpositioner ska tillsättas.

FN-chefen António Guterres har sedan sitt tillträde tagit en rad goda initiativ som tillsättandet av kvinnor på en rad höga poster samt skärpta åtgärder mot sexuella övergrepp som begås av FN-soldater. Det återstår att se om den nye generalsekreteraren och tidigare chefen för FN:s flyktingorganisation kan förmå medlemsländerna att ta gemensamt ansvar för världens rekordmånga flyktingar. Framför allt måste Guterres samla ett allt mer splittrat säkerhetsråd kring orsakerna till humanitära kriser och flyktingskap.

Att handlingsförlamningen i FN kan brytas visar utvecklingsarbetet inom Agenda 2030 som går vidare med ett högnivåmöte i New York under sommaren. Sverige hör till de länder som stödjer generalsekreteraren i hans arbete men ingen FN-medlem kan ensam åstadkomma förändringar. Den svenska regeringen måste vända sig till andra länder, arbeta ihärdigt och inte ge upp trots de svårigheter som finns. Ett förnyat åtagande från alla medlemsländer är avgörande för ett mer handlingskraftigt FN.

Den här artikeln är publicerad i Dala-Demokraten.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer