fbpx
Annelie Börjesson utanför FN-skrapan i New York.
24 oktober, 2018 / Debattartiklar

FN är bra för alla – och särskilt för Sverige

På FN-dagen listar Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, i Sydsvenska Dagbladet en rad anledningar till att FN är bra för alla – och särskilt för Sverige.

Trots att FN får utstå mycket kritik råder det inget tvivel om att FN fyller en viktig funktion och gör många bra saker.

USA var med sina demokratiska värderingar en gång med och grundade FN. Under president Donald Trump har dock landet slagit in på en farlig väg genom att lämna Parisavtalet om klimatet, Iranavtalet om kärnenergi och FN-rådet för mänskliga rättigheter.

Vladimir Putin i Ryssland, Rodrigo Duterte i Filippinerna och Nicolás Maduro i Venezuela är andra ledare som visar bristande intresse för mänskliga rättigheter och internationellt samarbete. Inte långt från Sverige, i Polen och Ungern, hotas pressfriheten, föreningsfriheten och rättsstatens principer.

Mer än någonsin behövs en mötesplats och aktör som försvarar den rådande världsordningen och som utmanar auktoritära och nationalistiska regimer.

•FN gör världen säkrare. FN bildades efter två blodiga världskrig. Antalet människor som dog i konflikt under 2000-talets första decennium var mindre än under något decennium på 1900-talet.
• FN bidrar till utveckling. Nästan en miljard människor har lyfts ur extrem fattigdom under de senaste 25 åren. Med FN-avtalet Agenda 2030 är nu nästa mål att utrota fattigdom och hunger.
• FN skipar rättvisa. Charles Taylor från Liberia och Slobodan Milosevic från Serbien dömdes för krigsbrott i FN-ledda rättegångar. FN har också stött rättegångar mot misstänkta krigsförbrytare i Kambodja, Sierra Leone och Rwanda.
• FN främjar mänskliga rättigheter. FN har listat mänskliga fri- och rättigheter. Med hjälp av ideella krafter granskar FN staternas uppförande och ger stöd till förbättringar.

Ett litet land som Sverige har särskilt mycket att vinna på FN-samarbetet. Att Sverige kandiderar till – och vart tjugonde år tar plats i – FN:s säkerhetsråd är viktigt, liksom att landets styrande politiker avsätter resurser till det. Till fördelarna för Sverige med att vara med i FN hör:

• Att Sveriges röst när det gäller vikten av samarbete mellan världens länder stärks. Globalt samarbete är extra viktigt idag när isolationistiska krafter växer.
• Att Sveriges säkerhet stärks. Genom globalt samarbete för fred, utveckling och mänskliga rättigheter minskar risken för konflikter. FN värnar om både andra länders och Sveriges säkerhet.
• Att idéer från Sverige får ökat genomslag. Sverige har bidragit till bland annat FN:s konventioner om barns och kvinnors rättigheter. Att Sverige just nu är medlem i FN:s säkerhetsråd har gjort att rådet fokuserat på bland annat kvinnors roll i fredsprocesser och humanitära behov i krigets Syrien.
• Att FN blir öppnare och mer transparent. Sverige verkar för att FN ska ha en dialog med den ideella sektorn. Det bidrar till större folkligt inflytande och legitimitet för FN-arbetet.
• Att FN i större utsträckning kan verka som en enhet. FN-chefen Guterres betonade vid säkerhetsrådets besök på Dag Hammarskjölds gård Backåkra i våras Sveriges roll som brobyggare i ett splittrat råd.

Utöver att Sverige har bedrivit aktiv politik i FN har 80 000 svenska kvinnor och män arbetat i FN-organisationen genom åren. Idag bekämpar svenska kvinnor och män internationell terrorism genom att delta i FN:s insats i Mali. Att flera svenskar på senare tid har tillträtt höga poster i FN-systemet är ett kvitto på att övriga länder ser Sverige som en tillförlitlig FN-medlem.

Sverige behöver också arbeta vidare med egna åtaganden. En svensk anslutning till FN-avtalet mot kärnvapen är ett måste, liksom att Sverige måste totalförbjuda barnäktenskap enligt kravet i FN:s utvecklingsavtal Agenda 2030.

Sverige bör också stödja visselblåsare inom FN-systemet. De ska inte kunna behandlas som Anders Kompass, vars larm om franska soldaters sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken ledde till att han stängdes av från sitt arbete.

FN är en garant för mänskliga rättigheter. En stark svensk röst i världsorganisationen stärker landets säkerhet när det blåser i omvärlden.

När motsättningar och extremism breder ut sig behöver alla som värnar demokrati, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter samlas till försvar för FN-samarbetet. En levande diskussion om de globala utmaningarna ökar kunskapen om och intresset för världsorganisationen i Sverige.

Läs artikeln på Sydsvenskans webbplats.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer