fbpx
En kvinna röstar i ett val i Bunia, Demokratiska republiken Kongo. Foto: UN Photo.
27 mars, 2018 / Debattartiklar

Fem organisationer: DR Kongo behöver Sveriges hjälp!

På tisdagen beslutar säkerhetsrådet om FN:s fredsfrämjande insats i Demokratiska republiken Kongo. Svenska FN-förbundet och fyra andra organisationer skriver om situationen i landet.

Vi, företrädare för fem svenska civilsamhällesorganisationer, har i olika sammanhang påtalat den allt mer allvarliga situationen i Demokratiska Republiken Kongo. Gemensamt för oss är att vi har etablerade samarbeten med systerorganisationer i landet. Våra partner ger en bild av utvecklingen i DR Kongo som är djupt oroande. Deras och vår oro förstärks av nya rapporter om dödligt våld i östra Kongo under årets första månader och en allt svårare situation även i övriga delar av landet.

Sverige har som medlem i FN:s säkerhetsråd unik möjlighet att sätta ljuset på situationen i DR Kongo. När mandatet för FN:s fredsfrämjande insats i landet nu ska förnyas vill vi och våra partner uppmärksamma följande:

Sätt DR Kongo på dagordningen Civilsamhället har följt och debatterat konflikten i Demokratiska Republiken Kongo i drygt två decennier. Vi bidrar gärna även framöver till att uppmärksamma den i nära dialog med Utrikesdepartementet.

Allmänna val President Kabila klamrar sig fast vid makten och har upprepade gånger skjutit upp utlovade allmänna val. Löftet om val i december 2018 måste hållas och vara en fri, rättvis och trovärdig process.

FN:s närvaro FN:s fredsfrämjande insats i DR Kongo är världens största men den har minskats och hotas av ytterligare nedskärningar. FN:s militära närvaro måste fortsätta och omfatta även valövervakning.

Rättssäkerhet och mänskliga rättigheter Grundläggande rättigheter som yttrande-, mötes- och organisationsfrihet måste garanteras för att våra samarbetspartner och andra organisationer ska kunna bedriva sitt arbete. Möjlighet till fredliga demonstrationer behövs för att människor på laglig väg ska kunna yttra sig. Media måste ha rätt att verka fritt.

Riktade sanktioner Sanktioner mot höga tjänstemän och milismän som gjort sig skyldiga till människorättsövergrepp har varit effektiva. Regeringen bör driva sanktionsspåret i både FN och EU. Finansiellt stöd till landet bör styras till civilsamhället.

Kvinnor, fred och säkerhet Kvinnors rättigheter måste alltid försvaras, även i pågående humanitära kriser. Regeringen bör hålla sitt löfte att prioritera kvinnor, fred och säkerhetsagendan och driva på alla delar av agendan i kommande förhandlingar i säkerhetsrådet.

Insatser mot korruption Om en fri, rättvis och trovärdig valprocess ska garanteras och landets resurser ska kunna användas för att utveckla landet behövs krafttag mot korruption.

Sverige bör vara en tydlig röst i världssamfundet för en samlad strategi som kan bidra till säkerhet och framtidstro i det krigsdrabbade DR Kongo. Den mest akuta uppgiften just nu är att stoppa dödandet och det humanitära lidandet.

Med vänliga hälsningar,

Kongolesisk Diaspora för Utveckling

Kvinna till Kvinna

Life & Peace Institute

Läkarmissionen

Svenska FN-förbundet

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer