fbpx
9 oktober, 2017 / Debattartiklar

Brett stöd för totalförbud mot barnäktenskap i Sverige

Fyra av fem svenskar, 78 procent, vill att äktenskap som ingåtts utomlands med personer under 18 år inte ska erkännas i Sverige enligt en ny Sifo-undersökning. Resultatet visar att våra folkvalda har ett brett stöd för att genomföra de förändringar i lagstiftningen som krävs för att hindra att barn gifts bort, skriver Aleksander Gabelic, Svenska FN-förbundet, på DN Debatt inför FN:s internationella dag för flickor den 11 oktober.

SISTA CHANSEN att skriva under vår namninsamling mot barnäktenskap! Visa ditt stöd här.

Hur barnrättslandet Sverige ska förhålla sig till barnäktenskap har diskuterats i riksdagen i flera decennier. Ändå är det är fortfarande möjligt för personer under 18 år att vara gifta i Sverige. Det står i kontrast till en rad FN-överenskommelser, till exempel den allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna, kvinnokonventionen och den i Sverige särskilt värnade barnkonventionen. FN:s globala mål, antagna av generalförsamlingen i september 2015, säger uttryckligen att medlemsländerna ska avskaffa barnäktenskap senast år 2030.

De senaste svenska lagändringarna, från 2014, tog bort möjligheten att bevilja dispens för barn­äktenskap. Däremot kvarstår kryphål som gör det möjligt att ingå barnäktenskap när synnerliga skäl föreligger. Svenska myndigheter ska som huvudprincip också erkänna barnäktenskap som ingåtts av personer som flyr eller flyttar till Sverige. Det har visat sig få konsekvenser inte minst för unga asylsökande som kom till Sverige under den stora flyktingvågen 2015. Kommuner och myndigheter saknar tydliga och gemensamma riktlinjer för hur dessa unga gifta ska hanteras. I ett uppmärksammat fall registrerades också en i Sverige bosatt 14-årig flicka som gift av Skattemyndigheten.

Lika allvarliga är fortsatta rapporter om att barn och unga förs till familjens gamla hemland och gifts bort under exempelvis skollov. Att bara två fall av tvångsäktenskap, varav ett så sent som i förra veckan, har lett till åtal och fällande dom sedan 2014 visar att lagändringarna inte har fått önskad effekt.

På FN:s internationella dag för flickor i morgon den 11 oktober sätts ljuset åter på Sveriges ställning som barnrättsland. Riksdagens FN-nätverk och Svenska FN-förbundet arrangerar då ett riksdagsseminarium om vad som måste göras för att Sverige en gång för alla ska få ett total­förbud mot barnäktenskap.

Svenska FN-förbundet har inför mötet låtit Sifo fråga svenska folket om dess kännedom och åsikter om barnäktenskap. Det visar sig att bara sex av tio, 62 procent, känner till att lagstiftningen skärptes 2014. Kännedomen om förändringarna är större bland kvinnor än bland män. Bristande kännedom kan vara en bidragande orsak till att problemet med barngifte kvarstår. Det visar också att behovet av information är stort.

Myndigheter som Polisen och Migrationsverket har under senare år bidragit till ökad kunskap om barnäktenskap i Sverige och framför allt om hur det ser ut i asylprocessen. Ett föredöme är också de kampanjer som Polisen och den nationella samordnaren mot heders­relaterat våld och förtryck, länsstyrelsen i Östergötland, genomfört och som upplyser barn och föräldrar om vilka regler som gäller i Sverige. Fortfarande ansvarar dock frivilligorganisationer för en stor del av informationsspridningen. Det gäller inte minst landets tjej- och kvinnojourer som dagligen möter flickor och unga kvinnor som drabbas.

Fyra av fem svenskar, 78 procent, stödjer enligt Sifo-undersökningen tanken att äktenskap som ingåtts utomlands med personer under 18 år inte ska erkännas i Sverige. Sexton procent är tveksamma eller vet inte medan 6 procent svarar nekande. Det är glädjande statistik för oss som har drivit kravet under lång tid och en signal till våra lagstiftare att ta de nödvändiga sista stegen mot ett totalförbud. Framför allt visar det ett brett stöd för principen att alla barn i Sverige ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett bakgrund.

Minst 47 000 flickor gifts bort varje dag världen över. På bara ett par år berövas miljontals unga sin framtid. Kampen mot barnäktenskap är en global angelägenhet som nu får allt bredare uppslutning. När FN:s generalförsamling öppnade nyligen i New York talade bland andra Malawis, Ugandas and Zambias presidenter om vikten av att stoppa den skadliga traditionen.

Sveriges regering, som profilerar sig som ­feministisk, måste agera även på hemmaplan och inte minst i de förorter där framför allt flickor är utsatta. Information om gällande lagar, resurser till rättsväsende, skola och sociala myndigheter och samarbete med trossamfund med vigselrätt är nödvändiga åtgärder i arbetet mot barnäktenskap.

Tydlig lagstiftning är avgörande. Den nya utredning som i våras lanserades av barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och justitieminister Morgan Johansson ska enligt direktiven lämna förslag till författningsförändringar som innebär att utländska äktenskap inte ska erkännas om någon av parterna var under 18 år när någon av dem kom till Sverige. Det är senkommet men välkommet klarspråk från lagstiftaren och en nödvändighet för att Sverige ska uppfylla sina FN-åtaganden.

Vi vet sedan tidigare att många stödjer vårt krav på nolltolerans mot barngifte. En kampanj på Facebook-sidan Stoppa barnäktenskap har hittills samlat 9.500 namn till stöd för ett totalförbud. Vid morgondagens riksdagsseminarium kommer vi att presentera detta gräsrotsperspektiv för regeringens utredare Mari Heidenborg. Hon ska vara klar med den första delen av sitt uppdrag – möjligheten att underkänna äktenskap som ingåtts i ett annat land – före årsskiftet. En andra del handlar om behovet av skärpningar av straffbestämmelser för äktenskapstvång och vilseledande till äktenskapsresa.

Vi, vårt nätverk mot barnäktenskap och tusentals unga i Sverige följer arbetet med intresse. När regeringen väl återkommer med sitt förslag hamnar ansvaret för svenska barns framtid än en gång på riksdagens bord. Våra folkvalda har ett brett stöd bland organisationer och enskilda i Sverige att genomföra de förändringar som krävs för att inga barn i Sverige ska behöva vara rädda för att giftas bort.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer