fbpx
Foto: Chick McClure/Unsplash
2 juli, 2019 / Debattartiklar

Almedalen: Tillämpa lagen mot extremister

Rasistiska, våldsbejakande och antidemokratiska organisationer får inte tillåtas breda ut sig på bekostnad av det demokratiska samtalet, skriver Annelie Börjesson i Aftonbladet.

Precis när Almedalsveckan startar nås vi av beskedet att den organiserade rasismen åter får tillstånd att demonstrera på Gotland. Den här gången ska en enskild individ ha sökt och beviljats tillstånd för ett möte för upp till 300 personer. Det gör att årets politikervecka riskerar att likna många tidigare.

Att nazister dyker upp i Almedalen är numera lika sannolikt som att det regnar i Sverige under sommaren. Det som borde vara en folkfest och en demokratisk mötesplats förvandlas till en återkommande arena för extremister. Det bidrar i sin tur till oproportionerlig exponering för dessa individer som dessbättre faktiskt är väldigt få.

Alla som var i Almedalen förra året såg hur ett litet antal nazister uppträdde våldsamt och spred oro bland besökare och deltagande organisationer. De som drabbades värst, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL), har i år valt att utebli från Almedalsveckan. Det är en demokratisk förlust som våra lagstiftare och myndigheter måste förhålla sig till.

Justitieminister Morgan Johansson signalerade i höstas hårdare tag mot rasistisk organisering. En utmärkt utgångspunkt är Regeringsformens andra kapitel, paragraf 24, andra stycket, som ger stöd för att motverka organisering och deltagande i våldsbejakande, antidemokratisk och rasistisk verksamhet och propaganda. Än så länge har dock vi inte sett något konkret resultat av arbetet i Regeringskansliet.

Yttrande- och demonstrationsfriheten är omistliga delar i ett demokratiskt samhälle, men det är också människors rätt att under trygga former vistas på gator och torg i våra städer. Sverige har under många år fått återkommande kritik från FN för hanteringen av rasistiska och nazistiska organisationer. Den svenska hetslagstiftningen, som ofta åberopas av svenska regeringar, måste tillämpas med full kraft, inte minst vid arrangemang som Almedalsveckan.

Arbetet mot högerextremism på 1990-talet står fortfarande som förebild. Polisen måste nu som då punktmarkera extremister och bråkmakare, ingripa vid minsta tecken på lagöverträdelse och ta fasta på de domar mot nazistiska symboler som avkunnats i svenska domstolar. Att hålla demonstrationstider och -vägar korta samt förlägga möten till perifera platser borde vara en självklarhet. Det ska inte vara bekvämt att vara extremist i Sverige.

Efter förra årets händelser i Almedalen samt under Bokmässan i Göteborg tycks våra politiker i högre grad inse allvaret i hotet från den organiserade rasismen. På senare tid har också svenska domstolar utfärdat fällande domar mot hatbrott på nätet.

Enigheten och beslutsamheten måste upprätthållas. Samhället måste ha nolltolerans mot extremistiska yttringar som hotar bland annat etniska och religiösa minoriteter. Rasistiska, våldsbejakande och antidemokratiska organisationer får inte tillåtas breda ut sig på bekostnad av det demokratiska samtalet.

På torsdag går tusentals personer i mångfaldsparaden för att manifestera allas lika värde och rättigheter – och visar att svenska organisationer, partier, företag, lagstiftare och myndigheter står enade i kampen mot antidemokratiska element.

Läs artikeln på Aftonbladets webbplats

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer