fbpx
Åsa tillsammans med sina engagerade kollegor på det georgiska FN-förbundet
23 december, 2019 / Blogg

Vi har inget annat val än att fortsätta kämpa

Jag kom till Georgien för fyra månader sedan för att göra praktik på det georgiska FN-förbundet med fokus på demokratiutveckling. Georgien har setts som ett land på väg mot ett mer demokratiskt samhälle. Under sommaren och hösten har tusentals personer protesterat mot den sittande regeringen. Inget av de krav som demonstranterna har ställt har uppfyllts. De ouppfyllda kraven ses som ett kvitto på att demokratin i Georgien inte fungerar.

Vardagen för de människor jag mött här i Georgien verkar ofta kantad av ilska, sorg, rädsla samt besvikelse kring Georgiens framtid. Många här är trötta efter årtionden av kamp för ett demokratiskt och rättvist samhälle.
Min tid i Georgien och Kaukasien har fått mig att fundera mycket kring demokrati – att det är det viktigaste och mest grundläggande i ett rättvist och fungerande samhälle. Men att uppnå demokrati är en konstant kamp för georgierna.

I Sverige har jag länge engagerat mig i för ett mer inkluderande och jämställt samhälle. Ibland har jag känt en hopplöshet och frågat mig själv om det är någon idé att fortsätta kämpa. Under min praktik har jag skämts mycket över denna tanke.

Jag minns särskilt ett möte med en aktivist som under många år engagerat sig för fred och mänskliga rättigheter i Kaukasien – Armenien, Georgien, Azerbaijan och Ryssland. Psykiskt våld och hot om frihetsberövande har varit en del av hens och hens familjs vardag. År av rädsla och stress har lett till flera hälsoproblem.

”Om jag hade vuxit upp i ett annat samhälle, utan hot om väpnad konflikt och där rättigheter hade respekterats, hade jag slutat. Nu finns det inget alternativ”, berättade aktivisten.

Att se på medan våra medmänniskor bli förtryckta, diskriminerade, utsatta för psykiskt och fysiskt våld är inget alternativ för mig. Trots den hopplöshet som jag upplever råder i Georgien kring den demokratiska utveckling, har jag personligen aldrig träffat starkare, modigare och idérikare personer. Jag har sett hur förändring är möjlig och hur ungdomar kan vara ledande i denna. Hur det georgiska FN- förbundet fortsätter stå upp för andras rättigheter trots motvind.

Om det är något de kontinuerliga protesterna, där tusentals demonstranter deltagit, har visat är att georgier är ett ihärdigt folk. Min praktik och de människor jag möt här i Georgien har gett mig hopp. Vi måste fortsätta kämpa för våra och våra medmänniskor rättigheter – för vi har inget val!

Åsa Setterquist, internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer