fbpx
Erika och Caxik på torget i staden Goris där de berättar om ideellt engagemang.
16 oktober, 2019 / Blogg

Unga volontärvindar över Armenien

Så här några veckor in i min vistelse i Armenien har jag skapat mig en vardag som praktikant på FN-förbundet i Armenien (AUNA). Jerevan känns en aning mindre rörigt, armeniskan låter lite mindre främmande, och jag blir inte lika överväldigad av alla nya intryck. Men det är allt annat än långtråkigt!

Ett och ett halvt år efter den fredliga Sammetsrevolutionen är det fortfarande en spännande tid i Armenien. Under våren 2018 visade tusentals armenier över hela landet sitt missnöje mot den rådande politiska situationen. Som följd tillsattes Nikol Pashinian som ny premiärminister, med löften om att bland annat ta i med hårdhandskarna mot korruption, samt att jobba för en levande demokratiseringsprocess. Sedan dess har lokala val hållits och korruptionsanklagade politiker har ställts inför rätta. Även om vissa hävdar att det inte görs tillräckligt, märks det att visionen för Armeniens framtid involverar en ökad inkludering och demokratisering.

Just att ha en tydlig vision är något vi pratar mycket om med ungdomarna som AUNA jobbar med. Hur föreställer de sig sitt samhälle i framtiden? Vilka förändringar vill de se? Större medvetenhet kring klimatet, utsatta grupper och kvinnors rättigheter är de ämnen som de flesta tar upp. Men för många vi möter är det till en början svårt att se fördelarna med att engagera sig ideellt. Att se bortom sin egen familj och även känna ett ansvar gentemot sitt samhälle är inte ett vanligt fenomen i Armenien. Inställningen vi möts av ute i klassrum är ofta att det inte är värt att värna om ett samhälle där korruption underminerar utvecklingen, och med det även tilltron till samhället. Det är inte konstigt att den vanligaste frågan vi får när vi pratar om volontärarbete är “hur gynnar det mig?”.

Men det blåser också andra vindar här, och vi möter många ungdomar som vill förändra. En av dem är Caxik Karoyan, 18 år och bosatt i Bagratashen i norra Armenien. Tillsammans med tre andra är hon aktiv i volontärgruppen Katil. “Samhället tillhör alla. Genom volontärgruppen har vi lyckats visa att vi ungdomar är en viktig del av utvecklingen”, säger hon.

Nu när Armenien förbereder sig för att ta emot fler människor på flykt från Syrien, är det viktigare än någonsin att jobba inkluderande och med en känsla av att ta ansvar för den utveckling man vill se. Och mängden volontärer ökar. Nya volontärorganisationer växer fram, skolan där jag lär mig ryska tar nu emot ideella lärare som kan lära ut armeniska och intresset för volontärarbete för människors rättigheter ökar. Tillsammans visar vi hur långt det går att komma med engagemang och en vision!

Erika Olsson, internationell praktikant i Armenien

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till år 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer