fbpx
Erika och Caxik på torget i staden Goris där de berättar om ideellt engagemang.
16 oktober, 2019 / Blogg

Unga volontärvindar över Armenien

Så här några veckor in i min vistelse i Armenien har jag skapat mig en vardag som praktikant på FN-förbundet i Armenien (AUNA). Jerevan känns en aning mindre rörigt, armeniskan låter lite mindre främmande, och jag blir inte lika överväldigad av alla nya intryck. Men det är allt annat än långtråkigt!

Ett och ett halvt år efter den fredliga Sammetsrevolutionen är det fortfarande en spännande tid i Armenien. Under våren 2018 visade tusentals armenier över hela landet sitt missnöje mot den rådande politiska situationen. Som följd tillsattes Nikol Pashinian som ny premiärminister, med löften om att bland annat ta i med hårdhandskarna mot korruption, samt att jobba för en levande demokratiseringsprocess. Sedan dess har lokala val hållits och korruptionsanklagade politiker har ställts inför rätta. Även om vissa hävdar att det inte görs tillräckligt, märks det att visionen för Armeniens framtid involverar en ökad inkludering och demokratisering.

Just att ha en tydlig vision är något vi pratar mycket om med ungdomarna som AUNA jobbar med. Hur föreställer de sig sitt samhälle i framtiden? Vilka förändringar vill de se? Större medvetenhet kring klimatet, utsatta grupper och kvinnors rättigheter är de ämnen som de flesta tar upp. Men för många vi möter är det till en början svårt att se fördelarna med att engagera sig ideellt. Att se bortom sin egen familj och även känna ett ansvar gentemot sitt samhälle är inte ett vanligt fenomen i Armenien. Inställningen vi möts av ute i klassrum är ofta att det inte är värt att värna om ett samhälle där korruption underminerar utvecklingen, och med det även tilltron till samhället. Det är inte konstigt att den vanligaste frågan vi får när vi pratar om volontärarbete är “hur gynnar det mig?”.

Men det blåser också andra vindar här, och vi möter många ungdomar som vill förändra. En av dem är Caxik Karoyan, 18 år och bosatt i Bagratashen i norra Armenien. Tillsammans med tre andra är hon aktiv i volontärgruppen Katil. “Samhället tillhör alla. Genom volontärgruppen har vi lyckats visa att vi ungdomar är en viktig del av utvecklingen”, säger hon.

Nu när Armenien förbereder sig för att ta emot fler människor på flykt från Syrien, är det viktigare än någonsin att jobba inkluderande och med en känsla av att ta ansvar för den utveckling man vill se. Och mängden volontärer ökar. Nya volontärorganisationer växer fram, skolan där jag lär mig ryska tar nu emot ideella lärare som kan lära ut armeniska och intresset för volontärarbete för människors rättigheter ökar. Tillsammans visar vi hur långt det går att komma med engagemang och en vision!

Erika Olsson, internationell praktikant i Armenien

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till år 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer