fbpx
27 juni, 2019 / Blogg

Tanzania är en del av mitt hjärta

Innan jag reste till Tanzania för praktik på FN-förbundet i Tanzania skrev jag listor på allt jag ville göra och läste på så mycket som möjligt om landet. Men i efterhand har jag förstått att absolut ingenting hade kunnat förbereda mig på de otroliga och oförglömliga upplevelser som väntade.

Som praktikant inom kommunikation och projektplanering inom Agenda 2030 och de globala målen för en hållbar utveckling har jag fått massor av ny erfarenhet. Jag har fått testa på allt från att engagera människor i utvecklingsfrågor via sociala medier till att planera och genomföra projekt från början till slut. Jag hamnade verkligen mitt i en händelserik period och fick vara med på flera globala målen-event där beslutsfattare, civilsamhällesorganisationer och internationella aktörer deltog. Genom att träffa så många spännande människor har jag lärt mig att samarbeta med olika typer av människor, i olika åldrar och med helt skilda bakgrunder. Framför allt har jag lärt mig vikten av att inkludera olika perspektiv för att kunna förändra samhället till det bättre för alla.

När jag härom veckan kom tillbaka till Sverige insåg jag att alla jag mött i Tanzania har bidragit med unika lärdomar. Jennifer Edison, en 14-årig flicka som kom att bli som en lillasyster, lärde mig om att våga drömma bortom de begränsningar som samhället ibland tillskriver en. Första gången vi träffades berättade Jennifer att hon på något sätt en dag kommer att nå exakt så långt som hon vill. Jennifer lärde mig att så länge vi har viljan och oavsett vår ålder så kommer vi att kunna förändra världen en dag. Deborah Kaluzi, min kollega och bästa vän, lärde mig att det är okej att tro på sig själv även när andra tvivlar. Efter sina studier i internationella relationer vill hon bli diplomat och det kallar hon sig därför för redan nu. Deborahs självförtroende går inte att undgå och har absolut smittat av sig på mig. En annan inspirationskälla är Goodluck Minja, min handledare och vän som lärt mig att kunskap verkligen är makt och ju mer kunskap du besitter desto större förändringar kan du uppnå – både inom dig själv och i samhället. Jag är glad att Goodluck idag är i position där han till vardags kan dela vidare sin kunskap till utsatta grupper i samhället. På så sätt kan de i sin tur kräva sina rättigheter men även ställa krav på beslutsfattare att uppfylla sina skyldigheter.

Innan min avresa hade jag förväntningar på att lära mig om en ny kultur men jag hade inte den blekaste aning om att jag i slutet av min vistelse skulle komma att bli en del av kulturen. Utöver att ha lärt mig mycket om politik och sociala frågor har jag även lyckats lära mig kiswahili. Jag förstår det mesta av det vardagliga språket men kan även hänga med när det används slangord. Dessutom dominerar bongo flava, alltså musik från Dar es-Salaam, mina nuvarande spellistor och jag kan sjunga med i varenda ord.

Nu är min praktik över men Tanzania har lyckats bli mer än ett tillfälligt hem för mig. Både människorna och kulturen har blivit en del av mitt hjärta och jag ser fram emot att dela med mig av min upplevelse under min föreläsningsturné i Sverige i sommar. Kwaheri (hejdå) och hoppas vi ses då!

Jane-Ange Musekura
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer