fbpx
16 januari, 2018 / Blogg

På återseende Tanzania

Det har nu gått över fyra månader sedan jag anlände i Dar es Salaam och påbörjade min praktik på United Nations Association (UNA) Tanzania. Fyra månader som känns ungefär som fyra veckor, tiden har flugit förbi trots allt jag hunnit med att göra både på jobbet och på fritiden. Jag har hunnit skriva rapporter om implementeringen av globala målen och bestiga Kilimanjaro, varit med och utfört seminarier med civilsamhällesorganisationer från hela landet och badat i Victoriafallen, gjort analyser av mänskliga rättigheter i Tanzania och dykt i Zanzibars kristallklara vatten. Mest av allt har jag träffat otroligt många inspirerande, roliga och välkomnande människor.

Dar es Salaam är en levande stad där det alltid händer någonting överallt. I en bilkö på väg till ett möte ser jag någon gå och sälja fisk till de köande bilisterna, en annan swishar förbi på en motorcykeltaxi genom trafiken och en tredje försöker prata sig ur problem med polisen. Det är en stad där man aldrig känner sig ovälkommen, obekväm eller osäker, därför att det är en stad som bebos av några av de mest gästvänliga människorna jag känner till. I en bil eller bajaj (tuk tuk) på väg någonstans hamnar man oftast i samtal om fotboll, politik eller livet i allmänhet. Sitter man och väntar på bussen är det likaså. Killarna som säljer street food, vaktmästaren och de som jobbar i den lokala lilla butiken i området hälsar alltid glatt och minst ett par artighetsfraser utbyts. Det finns en positiv inställning till det mänskliga mötet, och när jag berättar att vissa i Sverige inte ens känner sina grannar så tror tanzanierna knappt det är sant.

Ett fenomen jag aldrig slutar förvånas över är den förmåga att tackla svåra situationer jag sett här. När regeringen till exempel inför lagar som gör det svårt att kritisera presidenten, ger folket honom ett smeknamn för att kunna fortsätta yttra sina åsikter ostraffat. Pratar man lite swahili berättar vissa gärna om den politiska situationen i landet, trots de olika inskränkningar av yttrandefriheten som de senaste åren tillkommit.

Att få se och uppleva allt detta, och såklart mycket mer, har varit en upplevelse för livet och nu finns den möjligheten för dig. Att göra praktik på UNA Tanzania gör att man får en direkt inblick i hur organisationer i Tanzania jobbar och hur arbetet med hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och mycket mer fungerar. Genom att göra praktik på UNA Tanzania jobbar man med enbart tanzanier, vilket skapar en fantastisk chans att förstå landet. Undrar jag över något så frågar jag bara på jobbet, och min handledare förklarar och diskuterar gärna vilka frågor jag än har. Jag rekommenderar verkligen å det varmaste att söka praktik hos UNA Tanzania och jag kommer med avundsjuka glädjas åt nästa praktikant som får göra praktik hos UNA Tanzania och bo i Dar es Salaam.

Jag pratade nyligen med en vän om min separationsångest med Tanzania och han sa då ”man kan få Tanzania i blodet, och då är det kört”. Jag kan bara instämma och säga tutaonana Tanzania, på återseende.

 

Workshop på FN-förbundet i Tanzanias huvudkontor i Dar es Salaam med syfte att bygga kapacitet hos ungdomsledare i landet. Foto: Hannes Berggren

 

Hannes Berggren
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer