fbpx
Fredrika och Careen samtalar under ett träd.
13 december, 2019 / Blogg

Ljusglimtar på Tanzanias regntunga himmel

Regnperioden har kommit till Tanzania och de flesta vägar i Dar es Salaam är översvämmade. Människor vadar genom det gråbruna vattnet för att ta sig runt i staden. Jag och min praktikantkollega Linn viker upp våra byxor och försöker hålla oss någorlunda torra på väg till kontoret. Vattnet har ingenstans att ta vägen på grund av den urbana infrastrukturen där avsaknaden av avloppssystem gör att översvämningar är vanligt förekommande. Vi ger till slut upp alla försök att hålla oss torra.

Tanzania är, precis som många andra afrikanska länder, extra drabbat av den rådande klimatkrisen. Några av de mest påtagliga förändringarna är att extrema väderhändelser ökar. Förändrade regnmönster leder till översvämningar och torka, ökade temperaturer och den stigande havsnivån hotar de mindre ögrupperna utanför landets kust. Klimatförändringarna medför stora konsekvenser för landets jordbruk, ekonomi, infrastruktur och människors hälsa. De som drabbas värst är de mest utsatta grupperna i samhället – kvinnor, barn och äldre på landsbygden, vars försörjningsmöjligheter minskar drastiskt i och med klimatkrisen.

I en rapport som FN-förbundet i Tanzania har varit med och tagit fram konstaterades att en av de största utmaningarna för att nå klimatmålen är den låga medvetenheten om klimatfrågan och vilka åtgärder som krävs för klimatanpassning. I Tanzania visade sig medvetenheten vara lägst bland de mest utsatta grupperna i samhället då de ofta inte är inkluderade i dialogen kring klimat och miljöfrågor, samt inte har tillgång till information.

En av dem som aktivt arbetar med att förändra situationen i Tanzania är journalisten Careen Joel. Careen är 24 år och jobbar för den ideella organisation MediaSpace. Hon är en engagerad förespråkare för de globala målen och har mål 13: bekämpa klimatförändringarna som sin hjärtefråga, något jag och Careen har gemensamt. Vi träffades under en workshop som FN-förbundet i Tanzania och MediaSpace anordnade tillsammans för att öka medvetenheten om de globala målen på lokal nivå.

”Vi ligger efter, men vi kan inte sova längre. Människor kan inte påverka utvecklingen om de inte har tillgång till information – därför är utbildning nyckeln”, sa Careen.

Careen berättade att ett hinder för ökad medvetenhet och informationsspridning om klimatkrisen är språket.

”Här i Tanzania finns det två språkbarriärer som gör det svårare att nå ut. Den första är att engelskan ofta används som arbetsspråk för att kommunicera om klimatförändringarna, ett språk alla inte förstår. Det andra problemet är att språket som används ofta är väldigt tekniskt, vetenskapligt och skrämmande komplicerat. Vi måste förenkla språket för att inkludera fler i debatten – framförallt unga. Det är när vi blir fler som vi kan kräva förändring.”

Mitt och Careens möte under ett träd en solig dag med klar himmel känns plötsligt långt borta nu när regnet dundrar utanför. Men orden hon sa till mig innan vi skildes åt har stannat hos mig: ”Det handlar om små steg, små ansträngningar som kan leda till en kollektiv kraft som verkligen kan förändra.”

Fredrika Sweno, internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer