fbpx
2 november, 2018 / Blogg

Jerevan fyller 2800 år och FN-dagen firas

Armeniens huvudstad Jerevan har firat 2800-årsjubileum. Staden fylldes med traditionell musik och dans. Gatorna var fyllda av människor varav många hade Armeniens flagga målad på kinderna, det hördes musik från olika konserter och armeniska flaggor vajade i vinden. Att få chansen att strosa runt på gator som dessa känns fantastiskt.

I ett samhälle med sådan lång och händelserik historia finns många traditioner och en stark kultur. Armeniska FN-förbundet (AUNA) arbetar som en tvåvägsbro mellan historien och framtiden. Att värna om landets traditioner och kultur och att Armenien utvecklas i linje med FN:s principer.  FN-stadgan är en sammanställning av föreskrifter som anger vilka rättigheter och skyldigheter varje medlemsland har, och vad som behöver göras för att medlemsländerna ska nå de mål som de gemensamt satt upp. När ett land blir medlem i FN ansluter det sig till FN:s mål och åtar sig att följa de regler som är inskrivna i stadgan.

För att kunna utvecklas i linje med FN:s principer behöver alla känna till dem. Målet med AUNA:s ungdomssektion är att engagera fler armenier, speciellt unga, i FN:s arbete. Därför följde jag med AUNA:s ungdomssektion och besökte skolor på FN-dagen den 24 oktober. Vi gick till sju olika skolor i och utanför Jerevan för att informera om FN, AUNA och de globala målen. Vi mötte drygt 150 elever med olika bakgrund och tillsammans diskuterades veto-rätten, hur länder blir medlemmar i FN och vilka globala mål som anses som de viktigaste just nu. Eleverna var mycket engagerade i diskussionerna och det kändes som ett väldigt bra sätt att fira FN-dagen!

Att möta ett utbildningssystem i ett annat land är intressant. En sak som fascinerar mig är att alla elever i Armenien lär sig spela schack i skolan. Något som sägs gynna det logiska tänkandet.

Kulturen och traditionerna är fast förankrade i det armeniska folket. Det syns på hur förbipasserande människor stannar upp vid gatumusikanter och dansar traditionell dans och på hur porträtt på historiskt viktiga personer sitter uppsatta på skolornas väggar. Genom att informera och utbilda befolkningen om FN:s principer kommer de kunna använda sina kunskaper från både kulturen, traditionerna och principerna för att utveckla landet på ett sätt som bara de kan.

Att arbeta med utvecklingsfrågor i en annan kontext än vad jag är van vid är mycket spännande och utvecklande. Jag möter nya perspektiv, problem och lösningar. Jag har kommit halvvägs på min resa i Armenien och ser mycket fram emot att fortsätta resan!

Nairi Moosakhanian
Internationell praktikant i Armenien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer