fbpx
Louise är en av de svenskar som ingår i de fredsbevarande insatserna i Mali. Foto: UN Photo
29 maj, 2019 / Blogg

Insatser värda att hyllas

Idag den 29 maj firas den internationella dagen för FN:s fredsbevarande personal, eller ”veterandagen” som den kommit att kallas i Sverige.

För ett par veckor sedan höll Svenska FN-förbundet ett seminarium om FN-principen ”skyldighet att skydda”. Under det gavs vittnesmål om hur de svenska soldaterna i FN-insatsen MINUSMA i Mali räddat befolkningen i Timbuktu undan övergrepp, i några fall högst konkret och i andra fall genom att helt enkelt finnas på plats.

Dessa och andra insatser och uppoffringar förtjänar uppmärksamhet, respekt och ett varmt tack. Du som rör dig i Stockholmsområdet kan på onsdag delta i Försvarsmaktens veterandagsfirande på Gärdet. Sveriges veteranförbund, som är anslutna som medlemsorganisation till oss i Svenska FN-förbundet, har tips om firande också på platser utanför Stockholm. Du som vill skänka veteranerna och insatserna en tanke kan också med fördel titta in på FN:s temasida om dagen. För en inblick i de svenska soldaternas vardag rekommenderas också ett besök hos Malibloggen.

Samtidigt som vi tänker på de som redan gjort nytta i fält kan vi också titta framåt. I riksdagen ligger en proposition om fortsatt svenskt deltagande i MINUSMA-insatsen i Mali. Ett sådant är ett viktigt stöd till den alldeles nödvändiga FN-insatsen i landet. Mellan raderna kan vi dock läsa att insatsen nu kommer att bantas. Den svenska närvaron i Timbuktu kommer att avvecklas och istället vidtar förberedelser för ett ”eventuellt nytt truppbidrag med basering i Gao”.

Det är rimligt att befara att detta nya bidrag blir mindre än det Sverige hittills haft i Mali. Sveriges bidrag till MINUSMA har inte varit stort, även om det varit det största svenska internationella bidraget de senaste åren. Att ytterligare sänka den svenska ambitionsnivån för de internationella insatserna är djupt olyckligt och en politisk felprioritering.

Historiskt sett har ingen svensk försvarsminister haft så få soldater ute i internationell tjänst som Peter Hultqvist. Under hans tid som försvarsminister har Sverige i genomsnitt endast haft 389 soldater ute i internationella insatser. De flesta regeringar före den nuvarande har haft åtminstone dubbelt så många soldater i fält. Regeringen Reinfeldt hade en snittsiffra på 780, Göran Perssons 855 och ”rekordet” innehas av Ingvar Carlssons sista regeringsperiod då i genomsnitt 1 256 personer från Försvarsmakten i genomsnitt var insatta i utlandet. Nog kan Sverige bättre än att vi ska behöva nöja oss med en knapp tredjedel av den siffran?

Jens Petersson
Rådgivare i freds-, säkerhets- och nedrustningsfrågor på Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer