fbpx
28 september, 2018 / Blogg

I väntan på en ny president

När vi landade i Tbilisi i början av september var staden redan fylld av valaffischer. Georgiens sjunde presidentval sedan självständigheten från Sovjetunionen närmar sig. Förra året ändrades konstitutionen och framtida presidenter kommer att utses av elektorskollegiet. Höstens val blir därmed det sista direkta presidentvalet. Det är en spännande tid att vara i Georgien, där vi gör praktik på det georgiska FN-förbundet, UNAG.

När vi frågar våra nyfunna georgiska vänner vem de tror kommer bli vald blir svaret att de inte har någon aning. Landets nuvarande president Giorgi Margvelashvili ställer inte upp i valet som hålls den 28 oktober. Hans parti, Georgisk dröm, nominerar heller ingen ny kandidat och någon självklar efterträdare finns inte.

I mitten av september deltog vi på en konferens där Margvelashvili talade. Han berättade då om frustrationen över att konstitutionen ständigt förändras, vilket gör det svårt att få grepp om presidentrollen. Enligt Margvelashvili är hans beslut att inte ställa upp i valet tänkt att skapa en rättvis spelplan där oppositionen har möjlighet att förena sig kring gemensamma värden.

När vi berättar om det svenska valet och förklarar att vi förtidsröstade blir vissa imponerade av det svenska röstningssystemet. Andra konstaterar att ett liknande system inte skulle fungera i dagens Georgien då det demokratiska systemet är ungt och många har låg tilltro till institutionerna. På grund av detta är röstningsproceduren i Georgien förhållandevis komplicerad. Den georgiska befolkningen har bara möjlighet att rösta i den stad där de är registrerade, vilket skapar problem för hundratusentals personer som bor och arbetar på annan ort. Många har inte möjlighet att åka till staden där de är registrerade enbart för att rösta. Det omständliga systemet kan göra att folk inte prioriterar att rösta, särskilt om de inte anser sig ha en förtroendeingivande kandidat som representerar deras intressen. Vid det senaste presidentvalet år 2013 röstade knappt hälften av alla röstberättigade. Mycket pekar på att valdeltagandet kommer att bli lågt även i år.

Med tanke på den politiska situationen i Georgien är UNAG:s projekt Fostering Inclusive Democracy fortsatt viktigt. Fokus ligger på att främja en inkluderande demokrati, ett starkare civilsamhälle och ett ökat politiskt engagemang hos ungdomar. Projektet ger unga georgier möjlighet att delta i bland annat seminarier, utbildningar och läger. De kan även söka stipendium för att driva egna projekt om frågor de själva brinner för. På så sätt arbetar UNAG för långsiktig och hållbar politisk förändring genom att engagera den yngre generationen.

På kortare sikt är det som sagt snart val. Visserligen innebär förändringarna i konstitutionen ett maktskifte som minskar presidentens betydelse ytterligare, men det ska ändå bli spännande att följa valet på plats!

Emelie Wendesten och Anna Foucard
Internationella praktikanter i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer