fbpx
28 september, 2018 / Blogg

I väntan på en ny president

När vi landade i Tbilisi i början av september var staden redan fylld av valaffischer. Georgiens sjunde presidentval sedan självständigheten från Sovjetunionen närmar sig. Förra året ändrades konstitutionen och framtida presidenter kommer att utses av elektorskollegiet. Höstens val blir därmed det sista direkta presidentvalet. Det är en spännande tid att vara i Georgien, där vi gör praktik på det georgiska FN-förbundet, UNAG.

När vi frågar våra nyfunna georgiska vänner vem de tror kommer bli vald blir svaret att de inte har någon aning. Landets nuvarande president Giorgi Margvelashvili ställer inte upp i valet som hålls den 28 oktober. Hans parti, Georgisk dröm, nominerar heller ingen ny kandidat och någon självklar efterträdare finns inte.

I mitten av september deltog vi på en konferens där Margvelashvili talade. Han berättade då om frustrationen över att konstitutionen ständigt förändras, vilket gör det svårt att få grepp om presidentrollen. Enligt Margvelashvili är hans beslut att inte ställa upp i valet tänkt att skapa en rättvis spelplan där oppositionen har möjlighet att förena sig kring gemensamma värden.

När vi berättar om det svenska valet och förklarar att vi förtidsröstade blir vissa imponerade av det svenska röstningssystemet. Andra konstaterar att ett liknande system inte skulle fungera i dagens Georgien då det demokratiska systemet är ungt och många har låg tilltro till institutionerna. På grund av detta är röstningsproceduren i Georgien förhållandevis komplicerad. Den georgiska befolkningen har bara möjlighet att rösta i den stad där de är registrerade, vilket skapar problem för hundratusentals personer som bor och arbetar på annan ort. Många har inte möjlighet att åka till staden där de är registrerade enbart för att rösta. Det omständliga systemet kan göra att folk inte prioriterar att rösta, särskilt om de inte anser sig ha en förtroendeingivande kandidat som representerar deras intressen. Vid det senaste presidentvalet år 2013 röstade knappt hälften av alla röstberättigade. Mycket pekar på att valdeltagandet kommer att bli lågt även i år.

Med tanke på den politiska situationen i Georgien är UNAG:s projekt Fostering Inclusive Democracy fortsatt viktigt. Fokus ligger på att främja en inkluderande demokrati, ett starkare civilsamhälle och ett ökat politiskt engagemang hos ungdomar. Projektet ger unga georgier möjlighet att delta i bland annat seminarier, utbildningar och läger. De kan även söka stipendium för att driva egna projekt om frågor de själva brinner för. På så sätt arbetar UNAG för långsiktig och hållbar politisk förändring genom att engagera den yngre generationen.

På kortare sikt är det som sagt snart val. Visserligen innebär förändringarna i konstitutionen ett maktskifte som minskar presidentens betydelse ytterligare, men det ska ändå bli spännande att följa valet på plats!

Emelie Wendesten och Anna Foucard
Internationella praktikanter i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer