fbpx
16 oktober, 2018 / Blogg

Hoppfulla vindar i Armenien

I mitt tidigare blogginlägg skrev jag om revolutionen i Armenien. Jag skrev om de hoppfulla vibbar jag kände på gatorna men även att det finns en osäkerhet. Efter ytterligare tid i landet inser jag hur stor inverkan detta har på befolkningen.

Jag har pratat mycket med en av mina handledare, Sona Makasyan, på FN-förbundet i Armenien (AUNA), om revolutionen och vad som har förändrats i landet. Hon berättar att det finns mer hoppfullhet och hon tycker att man möts av mycket fler leenden på gatorna idag. Jag själv har reflekterat över att var jag än befinner mig så kommenterar människorna – det är allt från taxichauffören och nyfunna vännen till frisören – revolutionen och känslan av hopp.  En gemensam nämnare är dock att känslan beror på funderingar över vad som händer härnäst.

Efter maktskiftet under revolutionen fick Armenien en ny premiärminister, Nikol Pashinyan, som var ledarfiguren för demonstrationerna mot den förra premiärministern. Pashinyan blev invald i det verkställande organet i regeringen, dock med en minoritet i det lagstiftande organet i parlamentet. Vilket innebär att det blir svårt för honom att kunna verkställa ändringar i lagarna eftersom han inte får stödet från det lagstiftande organet. Det kan liknas vid ett scenario där en minoritetsregering i Sverige inte får sitt stöd från riksdagen och därför inte kan  genomföra de förändringar som regeringen vill.Glaskula med spegling av Nairi

Under förra veckan beslutade det lagstiftande organet om att försvåra möjligheterna till ett nyval i parlamentet. Detta skedde under konstiga omständigheter utan transparens för folket. Därför utlyste Pashinyan en fredlig demonstration utanför den armeniska riksdagen. Efter tre timmar hade ca 50 000 människor anslutit sig utanför riksdagen. Diskussionerna har varit aktiva och under denna vecka har regeringen gått ut med att det kommer att bli ett nyval i december.

Armeniens demokratiprocess är så levande och så avgörande för framtiden och folket. Ett av Armeniens största problem är emigration, att folket lämnar landet. Jag tror att hoppet får människorna att vilja stanna och kämpa för ett bättre Armenien. Jag har varit här i en månad nu och känner att hoppet har smittat av sig på mig. FN-dagen börjar närma sig och jag ska följa med AUNA ut i olika skolor och informera om FN och de globala målen. Det känns så relevant att informera om de mål som alla länder står inför nu när Armenien aktivt kämpar för att uppnå sina egna mål. Det är inte är en kamp som någon kan ta ensam, utan vi måste ta den tillsammans.

Att vara i ett samhälle där demokrati inte kan tas för givet får mig  att inse vikten av demokrati. Att se människor kämpa för sin demokrati och rättvisa får mig  att inse att det är värt att kämpa för.

Jag kan knappt vänta på att få berätta mer om min upplevelse av Armenien och AUNA:s arbete. Fortsätt att följa min resa här i bloggen!

Nairi Moosakhanian
Internationell praktikant i Armenien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer