fbpx
Koll & kommentar
16 oktober, 2018 / Blogg

Hoppfulla vindar i Armenien

I mitt tidigare blogginlägg skrev jag om revolutionen i Armenien. Jag skrev om de hoppfulla vibbar jag kände på gatorna men även att det finns en osäkerhet. Efter ytterligare tid i landet inser jag hur stor inverkan detta har på befolkningen.

Jag har pratat mycket med en av mina handledare, Sona Makasyan, på FN-förbundet i Armenien (AUNA), om revolutionen och vad som har förändrats i landet. Hon berättar att det finns mer hoppfullhet och hon tycker att man möts av mycket fler leenden på gatorna idag. Jag själv har reflekterat över att var jag än befinner mig så kommenterar människorna – det är allt från taxichauffören och nyfunna vännen till frisören – revolutionen och känslan av hopp.  En gemensam nämnare är dock att känslan beror på funderingar över vad som händer härnäst.

Efter maktskiftet under revolutionen fick Armenien en ny premiärminister, Nikol Pashinyan, som var ledarfiguren för demonstrationerna mot den förra premiärministern. Pashinyan blev invald i det verkställande organet i regeringen, dock med en minoritet i det lagstiftande organet i parlamentet. Vilket innebär att det blir svårt för honom att kunna verkställa ändringar i lagarna eftersom han inte får stödet från det lagstiftande organet. Det kan liknas vid ett scenario där en minoritetsregering i Sverige inte får sitt stöd från riksdagen och därför inte kan  genomföra de förändringar som regeringen vill.Glaskula med spegling av Nairi

Under förra veckan beslutade det lagstiftande organet om att försvåra möjligheterna till ett nyval i parlamentet. Detta skedde under konstiga omständigheter utan transparens för folket. Därför utlyste Pashinyan en fredlig demonstration utanför den armeniska riksdagen. Efter tre timmar hade ca 50 000 människor anslutit sig utanför riksdagen. Diskussionerna har varit aktiva och under denna vecka har regeringen gått ut med att det kommer att bli ett nyval i december.

Armeniens demokratiprocess är så levande och så avgörande för framtiden och folket. Ett av Armeniens största problem är emigration, att folket lämnar landet. Jag tror att hoppet får människorna att vilja stanna och kämpa för ett bättre Armenien. Jag har varit här i en månad nu och känner att hoppet har smittat av sig på mig. FN-dagen börjar närma sig och jag ska följa med AUNA ut i olika skolor och informera om FN och de globala målen. Det känns så relevant att informera om de mål som alla länder står inför nu när Armenien aktivt kämpar för att uppnå sina egna mål. Det är inte är en kamp som någon kan ta ensam, utan vi måste ta den tillsammans.

Att vara i ett samhälle där demokrati inte kan tas för givet får mig  att inse vikten av demokrati. Att se människor kämpa för sin demokrati och rättvisa får mig  att inse att det är värt att kämpa för.

Jag kan knappt vänta på att få berätta mer om min upplevelse av Armenien och AUNA:s arbete. Fortsätt att följa min resa här i bloggen!

Nairi Moosakhanian
Internationell praktikant i Armenien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer