I mitt tidigare blogginlägg skrev jag om revolutionen i Armenien. Jag skrev om de hoppfulla vibbar jag kände på gatorna men även att det finns en osäkerhet. Efter ytterligare tid i landet inser jag hur stor inverkan detta har på befolkningen.

Jag har pratat mycket med en av mina handledare, Sona Makasyan, på FN-förbundet i Armenien (AUNA), om revolutionen och vad som har förändrats i landet. Hon berättar att det finns mer hoppfullhet och hon tycker att man möts av mycket fler leenden på gatorna idag. Jag själv har reflekterat över att var jag än befinner mig så kommenterar människorna – det är allt från taxichauffören och nyfunna vännen till frisören – revolutionen och känslan av hopp.  En gemensam nämnare är dock att känslan beror på funderingar över vad som händer härnäst.

Efter maktskiftet under revolutionen fick Armenien en ny premiärminister, Nikol Pashinyan, som var ledarfiguren för demonstrationerna mot den förra premiärministern. Pashinyan blev invald i det verkställande organet i regeringen, dock med en minoritet i det lagstiftande organet i parlamentet. Vilket innebär att det blir svårt för honom att kunna verkställa ändringar i lagarna eftersom han inte får stödet från det lagstiftande organet. Det kan liknas vid ett scenario där en minoritetsregering i Sverige inte får sitt stöd från riksdagen och därför inte kan  genomföra de förändringar som regeringen vill.Glaskula med spegling av Nairi

Under förra veckan beslutade det lagstiftande organet om att försvåra möjligheterna till ett nyval i parlamentet. Detta skedde under konstiga omständigheter utan transparens för folket. Därför utlyste Pashinyan en fredlig demonstration utanför den armeniska riksdagen. Efter tre timmar hade ca 50 000 människor anslutit sig utanför riksdagen. Diskussionerna har varit aktiva och under denna vecka har regeringen gått ut med att det kommer att bli ett nyval i december.

Armeniens demokratiprocess är så levande och så avgörande för framtiden och folket. Ett av Armeniens största problem är emigration, att folket lämnar landet. Jag tror att hoppet får människorna att vilja stanna och kämpa för ett bättre Armenien. Jag har varit här i en månad nu och känner att hoppet har smittat av sig på mig. FN-dagen börjar närma sig och jag ska följa med AUNA ut i olika skolor och informera om FN och de globala målen. Det känns så relevant att informera om de mål som alla länder står inför nu när Armenien aktivt kämpar för att uppnå sina egna mål. Det är inte är en kamp som någon kan ta ensam, utan vi måste ta den tillsammans.

Att vara i ett samhälle där demokrati inte kan tas för givet får mig  att inse vikten av demokrati. Att se människor kämpa för sin demokrati och rättvisa får mig  att inse att det är värt att kämpa för.

Jag kan knappt vänta på att få berätta mer om min upplevelse av Armenien och AUNA:s arbete. Fortsätt att följa min resa här i bloggen!

Nairi Moosakhanian
Internationell praktikant i Armenien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Demokratin på tillbakagång i världen 

06 december, 2022 / Världshorisont

På global nivå är de senaste 32 årens demokratiska framsteg utraderade. Den bilden framgår av det svenska institutet V-Dems forskning. En likartad bild ger två andra institutioner som genomför globala demokratimätningar, Freedom House och tidningen The Economist. 

Läs mer

Unesco högrelevant när demokrati och rättigheter hotas 

05 december, 2022 / Världshorisont

Ett FN-organ som har särskild relevans för demokrati och yttrandefrihet är Unesco. Trots ett ovanligt kärvt samarbetsklimat i dessa frågor är det värdefullt att världens stater möts och samtalar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.

Läs mer

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer