fbpx
3 december, 2018 / Blogg

Hållbara utmaningar och känsliga ämnen

Mambo vipi? (”Hur är läget?” på Kiswahili)

Arbetet för ett hållbart Tanzania fortsätter dagligen här på kontoret i stadsdelen Mikocheni i Dar es Salaam. Dock inte helt utan svårigheter. Politiska utspel från beslutsfattares sida sätter ständigt käppar i hjulen för hur civilsamhället kan påverka. Balansgången mellan vad en organisation som FN-förbundet i Tanzania (UNAT) vill uppnå och vad som faktiskt går att genomföra utan trubbel är ständigt aktuell och begränsar delvis den dagliga verksamheten – även för mig som praktikant. Vad jag kan skriva om, planera eller lobba för är inte alltid självklart och jag blir ofta påmind om att yttrandefriheten inte är densamma som hemma i trygga Sverige.

För att förhindra fortsatt inskränkning av civilsamhällets roll och öka möjligheten att påverka har UNAT gått ihop med andra frivilligorganisationer och skapat nätverk. Policy Forum, Forum for Climate Change och African Philantropic Foundation är några som UNAT arbetar nära med vid policypåverkan. Under Svenska FN-förbundets uppföljningsbesök till UNAT och dess partners var svaret på frågan om hur deras påverkansarbete bäst kan utföras i nuläget tydligt: ”Frame the message the right way”, det vill säga uttryck det du vill säga på rätt sätt. Tajming och hur argument för mänskliga rättigheter/hållbar utveckling presenteras för beslutsfattare är minst lika viktigt som själva innehållet. ”Att beslutsfattare ens talar om ett känsligt ämne, även om det bara är i tre minuter, måste ses som en framgång”, berättar Stephen Chimalo, programansvarig på svenska ambassaden i Dar es Salaam, under en artighetsvisit dit och förklarar vikten av de små stegen i påverkansarbetet.

I en tid som denna blir därför projekt som The Right(s) Way Forward (RWF) på ön Pemba, som ligger utanför Tanzanias nordöstra kust, otroligt viktiga. Projektet, som är en 4-stegs modell framtagen av biståndsorganisationen Forum Syd, vill stärka lokalsamhällets roll i beslutsprocesser. Hittills har det drivit på lagstiftning om förbud mot avverkning av mangroveskog och sandutvinning på ön.

Senast jag var på Pemba för två månader sedan var jag med och startade miljöklubbar i två skolor i samhället Kengeja. Det var därför extra kul att under en uppföljningsresa kunna se att skolföreningarnas arbete redan börjat ge resultat. Studenter från Mwambe Primary School har planterat 260 (!) träd för att förhindra jorderosion vid kraftiga regn. Dessutom har nya strukturer för sophanteringen på skolan inrättats för att inte förorena närliggande vattendrag.

Stundtals kan jag tycka att det är svårt att prata om hållbarhet och framtida generationers möjligheter till ett gott liv när folket redan lever i extrem fattigdom och bara försöker överleva morgondagen. Jag vill ändå påstå att de platser RWF funnits på verkligen har omfamnat konceptet hållbarhet och nu tänker mer långsiktigt än förut. Trots att de flesta inte känner till de rådande globala klimatförändringarna så finns det en miljömedvetenhet som grundar sig i en oro för öns fortsatta existens. Havsnivån stiger och öar som Pemba blir allt mer utsatta. ”Vi är rädda för att försvinna […] havet kan ingen rå över”, sa Issa Juma Issa, rådgivare i Mkoani-distriktet, under ett möte och efterfrågade mer samarbete mellan distrikten på Pemba och UNA Tanzania.

Nu är jag inne på slutspurten av min praktik med endast en månad kvar. I mitt sista inlägg tänker jag summera min tid i Tanzania på ett mer personligt plan. Tutaonana baadaye! Vi hörs snart!

Helge Drebold
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer