fbpx
3 december, 2018 / Blogg

Hållbara utmaningar och känsliga ämnen

Mambo vipi? (”Hur är läget?” på Kiswahili)

Arbetet för ett hållbart Tanzania fortsätter dagligen här på kontoret i stadsdelen Mikocheni i Dar es Salaam. Dock inte helt utan svårigheter. Politiska utspel från beslutsfattares sida sätter ständigt käppar i hjulen för hur civilsamhället kan påverka. Balansgången mellan vad en organisation som FN-förbundet i Tanzania (UNAT) vill uppnå och vad som faktiskt går att genomföra utan trubbel är ständigt aktuell och begränsar delvis den dagliga verksamheten – även för mig som praktikant. Vad jag kan skriva om, planera eller lobba för är inte alltid självklart och jag blir ofta påmind om att yttrandefriheten inte är densamma som hemma i trygga Sverige.

För att förhindra fortsatt inskränkning av civilsamhällets roll och öka möjligheten att påverka har UNAT gått ihop med andra frivilligorganisationer och skapat nätverk. Policy Forum, Forum for Climate Change och African Philantropic Foundation är några som UNAT arbetar nära med vid policypåverkan. Under Svenska FN-förbundets uppföljningsbesök till UNAT och dess partners var svaret på frågan om hur deras påverkansarbete bäst kan utföras i nuläget tydligt: ”Frame the message the right way”, det vill säga uttryck det du vill säga på rätt sätt. Tajming och hur argument för mänskliga rättigheter/hållbar utveckling presenteras för beslutsfattare är minst lika viktigt som själva innehållet. ”Att beslutsfattare ens talar om ett känsligt ämne, även om det bara är i tre minuter, måste ses som en framgång”, berättar Stephen Chimalo, programansvarig på svenska ambassaden i Dar es Salaam, under en artighetsvisit dit och förklarar vikten av de små stegen i påverkansarbetet.

I en tid som denna blir därför projekt som The Right(s) Way Forward (RWF) på ön Pemba, som ligger utanför Tanzanias nordöstra kust, otroligt viktiga. Projektet, som är en 4-stegs modell framtagen av biståndsorganisationen Forum Syd, vill stärka lokalsamhällets roll i beslutsprocesser. Hittills har det drivit på lagstiftning om förbud mot avverkning av mangroveskog och sandutvinning på ön.

Senast jag var på Pemba för två månader sedan var jag med och startade miljöklubbar i två skolor i samhället Kengeja. Det var därför extra kul att under en uppföljningsresa kunna se att skolföreningarnas arbete redan börjat ge resultat. Studenter från Mwambe Primary School har planterat 260 (!) träd för att förhindra jorderosion vid kraftiga regn. Dessutom har nya strukturer för sophanteringen på skolan inrättats för att inte förorena närliggande vattendrag.

Stundtals kan jag tycka att det är svårt att prata om hållbarhet och framtida generationers möjligheter till ett gott liv när folket redan lever i extrem fattigdom och bara försöker överleva morgondagen. Jag vill ändå påstå att de platser RWF funnits på verkligen har omfamnat konceptet hållbarhet och nu tänker mer långsiktigt än förut. Trots att de flesta inte känner till de rådande globala klimatförändringarna så finns det en miljömedvetenhet som grundar sig i en oro för öns fortsatta existens. Havsnivån stiger och öar som Pemba blir allt mer utsatta. ”Vi är rädda för att försvinna […] havet kan ingen rå över”, sa Issa Juma Issa, rådgivare i Mkoani-distriktet, under ett möte och efterfrågade mer samarbete mellan distrikten på Pemba och UNA Tanzania.

Nu är jag inne på slutspurten av min praktik med endast en månad kvar. I mitt sista inlägg tänker jag summera min tid i Tanzania på ett mer personligt plan. Tutaonana baadaye! Vi hörs snart!

Helge Drebold
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer

Allt fler restriktioner för flickor och kvinnor i Afghanistan

03 mars, 2023 / Världshorisont

Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.

Läs mer

Johan Forsell: Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter prioriteras

28 februari, 2023 / Världshorisont

Moderaten Johan Forssell är bistånds- och utrikeshandelsminister i regeringen Kristersson. Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont fick möjlighet att skicka några frågor på temat flickors och kvinnors rättigheter till ministern som svarat skriftligen.

Läs mer