fbpx
Jane-Anges handledare Goodluck Minja har lärt henne mycket om de globala målen.
22 maj, 2019 / Blogg

Hållbara utmaningar och framsteg

Mitt intresse för Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling väcktes när jag var aktiv inom Svenska FN-förbundet. Eftersom jag ville lära mig mer om mänskliga rättigheter och hållbar utveckling sökte jag till Svenska FN-förbundets internationella praktikantprogram. Jag har alltid varit intresserad av hur den afrikanska regionen arbetar med utvecklingsfrågor och jag såg prakitken som en chans att lära mig om Tanzanias arbete med genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen för en hållbar utveckling. Nu när det har gått några månader imponeras jag av hur aktiva civilsamhällesorganisationerna i landet är med sitt utvecklingsarbete!

FN-förbundet i Tanzania har jag haft turen att ha Goodluck Minja som handledare. Under fyra månader här har han lärt mig massvis om landets sociala, politiska och kulturella frågor, men framförallt har jag fått ta del av hur det faktiska utvecklingsarbetet ser ut. Ett av mina mål med min praktikperiod var att lära mig om Tanzanias utmaningar när det kommer till implementeringen av Agenda 2030. Jag har därför pratat mycket med Goodluck om några av de utmaningar som finns och om hur situationen kan förbättras.

’’Bristen på data är ett av de största hindren som Tanzania möter vid en implementering av Agenda 2030. Datainsamling är viktigt för att kunna mäta målens framgång och analysera hur vi ska kunna arbeta för att uppnå målen’’, berättar Goodluck.

Utöver datainsamling poängterar Goodluck också att brist på resurser påverkar civilsamhällesorganisationers möjlighet att sprida kunskap om Agenda 2030 och de globala målen.

’’Resurserna räcker tyvärr inte till för att vi civilsamhällesorganisationer ska kunna utföra alla de utbildningar och aktiviteter vi vill. Detta bidrar till att bristen på kunskap om de globala målen inte förbättras.”

Tanzanias olika aktörer måste samarbeta mer, menar Goodluck. Det krävs partnerskap för att utvecklingsarbetet ska gå framåt. Trots att utvecklingen går långsamt så har ökat samarbete mellan den privata och offentliga sektorn visat sig vara effektivt. Exempelvis har FN-förbundet i Tanzania utbildat parlamentariker om Agenda 2030 samt organiserat workshops där har fått ställa krav på regeringen. FN-förbundet är även medlem i ’’Policy Forum’’, en plattform för att representera civilbefolkningen i Tanzania och göra deras röster hörda. Även sociala medier har underlättat kunskapsspridningen och framförallt ungdomar har blivit mer medvetna om hållbarhetsmålen. Det har lett till ett ökat engagemang bland unga och det finns många ungdomsorganisationer som är duktiga på att använda sociala medier för att väcka ett större intresse kring de globala målen bland andra ungdomar.

Goodluck tror att Tanzania har en lång väg att gå innan 2030. Samtidigt har aktörer i landet aldrig varit mer engagerade för att uppnå målen och bevisa att Tanzania är ett land som är redo att jobba för en hållbar utveckling. Efter mina fyra månader här har jag fått se en glimt av hur både civilsamhällesorganisationer och beslutsfattare arbetar för de globala målen. Jag tror att det ligger ett stort ansvar hos samtliga aktörer som arbetar för agendan att se till att inkludera mindre städer och landsbygden i beslutsfattande processer om landet ska kunna implementera målen på ett inkluderande sätt.

Jane-Ange Musekura
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer