fbpx
Jane-Anges handledare Goodluck Minja har lärt henne mycket om de globala målen.
22 maj, 2019 / Blogg

Hållbara utmaningar och framsteg

Mitt intresse för Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling väcktes när jag var aktiv inom Svenska FN-förbundet. Eftersom jag ville lära mig mer om mänskliga rättigheter och hållbar utveckling sökte jag till Svenska FN-förbundets internationella praktikantprogram. Jag har alltid varit intresserad av hur den afrikanska regionen arbetar med utvecklingsfrågor och jag såg prakitken som en chans att lära mig om Tanzanias arbete med genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen för en hållbar utveckling. Nu när det har gått några månader imponeras jag av hur aktiva civilsamhällesorganisationerna i landet är med sitt utvecklingsarbete!

FN-förbundet i Tanzania har jag haft turen att ha Goodluck Minja som handledare. Under fyra månader här har han lärt mig massvis om landets sociala, politiska och kulturella frågor, men framförallt har jag fått ta del av hur det faktiska utvecklingsarbetet ser ut. Ett av mina mål med min praktikperiod var att lära mig om Tanzanias utmaningar när det kommer till implementeringen av Agenda 2030. Jag har därför pratat mycket med Goodluck om några av de utmaningar som finns och om hur situationen kan förbättras.

’’Bristen på data är ett av de största hindren som Tanzania möter vid en implementering av Agenda 2030. Datainsamling är viktigt för att kunna mäta målens framgång och analysera hur vi ska kunna arbeta för att uppnå målen’’, berättar Goodluck.

Utöver datainsamling poängterar Goodluck också att brist på resurser påverkar civilsamhällesorganisationers möjlighet att sprida kunskap om Agenda 2030 och de globala målen.

’’Resurserna räcker tyvärr inte till för att vi civilsamhällesorganisationer ska kunna utföra alla de utbildningar och aktiviteter vi vill. Detta bidrar till att bristen på kunskap om de globala målen inte förbättras.”

Tanzanias olika aktörer måste samarbeta mer, menar Goodluck. Det krävs partnerskap för att utvecklingsarbetet ska gå framåt. Trots att utvecklingen går långsamt så har ökat samarbete mellan den privata och offentliga sektorn visat sig vara effektivt. Exempelvis har FN-förbundet i Tanzania utbildat parlamentariker om Agenda 2030 samt organiserat workshops där har fått ställa krav på regeringen. FN-förbundet är även medlem i ’’Policy Forum’’, en plattform för att representera civilbefolkningen i Tanzania och göra deras röster hörda. Även sociala medier har underlättat kunskapsspridningen och framförallt ungdomar har blivit mer medvetna om hållbarhetsmålen. Det har lett till ett ökat engagemang bland unga och det finns många ungdomsorganisationer som är duktiga på att använda sociala medier för att väcka ett större intresse kring de globala målen bland andra ungdomar.

Goodluck tror att Tanzania har en lång väg att gå innan 2030. Samtidigt har aktörer i landet aldrig varit mer engagerade för att uppnå målen och bevisa att Tanzania är ett land som är redo att jobba för en hållbar utveckling. Efter mina fyra månader här har jag fått se en glimt av hur både civilsamhällesorganisationer och beslutsfattare arbetar för de globala målen. Jag tror att det ligger ett stort ansvar hos samtliga aktörer som arbetar för agendan att se till att inkludera mindre städer och landsbygden i beslutsfattande processer om landet ska kunna implementera målen på ett inkluderande sätt.

Jane-Ange Musekura
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer