fbpx
Jane-Anges handledare Goodluck Minja har lärt henne mycket om de globala målen.
22 maj, 2019 / Blogg

Hållbara utmaningar och framsteg

Mitt intresse för Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling väcktes när jag var aktiv inom Svenska FN-förbundet. Eftersom jag ville lära mig mer om mänskliga rättigheter och hållbar utveckling sökte jag till Svenska FN-förbundets internationella praktikantprogram. Jag har alltid varit intresserad av hur den afrikanska regionen arbetar med utvecklingsfrågor och jag såg prakitken som en chans att lära mig om Tanzanias arbete med genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen för en hållbar utveckling. Nu när det har gått några månader imponeras jag av hur aktiva civilsamhällesorganisationerna i landet är med sitt utvecklingsarbete!

FN-förbundet i Tanzania har jag haft turen att ha Goodluck Minja som handledare. Under fyra månader här har han lärt mig massvis om landets sociala, politiska och kulturella frågor, men framförallt har jag fått ta del av hur det faktiska utvecklingsarbetet ser ut. Ett av mina mål med min praktikperiod var att lära mig om Tanzanias utmaningar när det kommer till implementeringen av Agenda 2030. Jag har därför pratat mycket med Goodluck om några av de utmaningar som finns och om hur situationen kan förbättras.

’’Bristen på data är ett av de största hindren som Tanzania möter vid en implementering av Agenda 2030. Datainsamling är viktigt för att kunna mäta målens framgång och analysera hur vi ska kunna arbeta för att uppnå målen’’, berättar Goodluck.

Utöver datainsamling poängterar Goodluck också att brist på resurser påverkar civilsamhällesorganisationers möjlighet att sprida kunskap om Agenda 2030 och de globala målen.

’’Resurserna räcker tyvärr inte till för att vi civilsamhällesorganisationer ska kunna utföra alla de utbildningar och aktiviteter vi vill. Detta bidrar till att bristen på kunskap om de globala målen inte förbättras.”

Tanzanias olika aktörer måste samarbeta mer, menar Goodluck. Det krävs partnerskap för att utvecklingsarbetet ska gå framåt. Trots att utvecklingen går långsamt så har ökat samarbete mellan den privata och offentliga sektorn visat sig vara effektivt. Exempelvis har FN-förbundet i Tanzania utbildat parlamentariker om Agenda 2030 samt organiserat workshops där har fått ställa krav på regeringen. FN-förbundet är även medlem i ’’Policy Forum’’, en plattform för att representera civilbefolkningen i Tanzania och göra deras röster hörda. Även sociala medier har underlättat kunskapsspridningen och framförallt ungdomar har blivit mer medvetna om hållbarhetsmålen. Det har lett till ett ökat engagemang bland unga och det finns många ungdomsorganisationer som är duktiga på att använda sociala medier för att väcka ett större intresse kring de globala målen bland andra ungdomar.

Goodluck tror att Tanzania har en lång väg att gå innan 2030. Samtidigt har aktörer i landet aldrig varit mer engagerade för att uppnå målen och bevisa att Tanzania är ett land som är redo att jobba för en hållbar utveckling. Efter mina fyra månader här har jag fått se en glimt av hur både civilsamhällesorganisationer och beslutsfattare arbetar för de globala målen. Jag tror att det ligger ett stort ansvar hos samtliga aktörer som arbetar för agendan att se till att inkludera mindre städer och landsbygden i beslutsfattande processer om landet ska kunna implementera målen på ett inkluderande sätt.

Jane-Ange Musekura
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer