fbpx
12 december, 2018 / Blogg

Från fördomar till demokrati över gränserna

I Tbilisi är det svårt att greppa att det redan blivit december och att min tid som praktikant på UNAG, georgiska FN-förbundet, börjar rinna ut. På kontoret är det dock fullt upp just nu! Projektet jag i första hand jobbar med heter Fostering Inclusive Democracy, FID, det vill säga främjande av inkluderande demokrati. Projektet fokuserar på att ta fram utbildningar för ungdomar som sedan får komma med förslag på egna projekt att genomföra lokalt. Under november gjorde jag intervjuer med tidigare deltagare för att följa upp hur deras projekt gått och hur de påverkat dem.

Projektet är regionalt och ungdomar från grannländerna Armenien och Azerbadjan kommer till Georgien och genomför utbildningen tillsammans. Förutom de ökade kunskaperna i projektledning och ämnen som mänskliga rättigheter har projektet också lett till ökad tolerans över de nationella gränserna. Genom att ge ungdomar som vuxit upp med konflikter mellan länderna och fördomar mot grannlandet en chans att mötas i verkligheten skapas förutsättningar för bättre framtida relationer. Flera jag pratat med har nämnt att det var intressant att ta del av de andras perspektiv och att de fick vänner i grannländerna som de hållit kontakten med.

När ungdomarna återvänder hem efter utbildningen för de sina kunskaper vidare. De identifierar själva problem i sina lokala samhällen och startar egna projekt kring något de brinner för. Ett exempel från Armenien är 25-åriga Maritza som höll informationsträffar kring minoritetsgruppers rättigheter i Jerevan.

“Jag är förvånad över hur bra projektet gick! Mitt mål var att visa att det finns ett problem med diskriminering och att verka för integration. Verklig demokrati kräver att man inkluderar minoritetsgrupper”, sa Maritza.

Pervana, 22 år, från Azerbadjan valde att ordna aktiviteter för att öka medvetenheten kring rättigheter för personer med funktionsnedsättning i Baku.

“Jag har alltid velat bidra till samhället men inte vetat på vilket sätt. Utbildningen gav mig självförtroendet och svaren jag behövde”, berättade Pervana.

Jag imponeras av hur mycket de lyckas uppnå, och det är roligt att se att FID har gett deltagare ökat självförtroende och påverkat deras framtidsplaner. Den här veckan håller FID ännu en utbildning här i Tbilisi, den här gången med fokus på Georgien. På grund av presidentvalet som avgjordes nyligen och risken för protester var vi tvungna att skjuta fram utbildningen, men nu är vi äntligen igång. Efter att ha intervjuat tidigare deltagare är det spännande att få se med egna ögon hur utbildningen går till. Jag ska också passa på att prata så mycket som möjligt med ungdomarna och njuta av min sista tid som praktikant här i Georgien!

Anna Foucard
Internationell praktikant i Georgien

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer