fbpx
12 december, 2018 / Blogg

Från fördomar till demokrati över gränserna

I Tbilisi är det svårt att greppa att det redan blivit december och att min tid som praktikant på UNAG, georgiska FN-förbundet, börjar rinna ut. På kontoret är det dock fullt upp just nu! Projektet jag i första hand jobbar med heter Fostering Inclusive Democracy, FID, det vill säga främjande av inkluderande demokrati. Projektet fokuserar på att ta fram utbildningar för ungdomar som sedan får komma med förslag på egna projekt att genomföra lokalt. Under november gjorde jag intervjuer med tidigare deltagare för att följa upp hur deras projekt gått och hur de påverkat dem.

Projektet är regionalt och ungdomar från grannländerna Armenien och Azerbadjan kommer till Georgien och genomför utbildningen tillsammans. Förutom de ökade kunskaperna i projektledning och ämnen som mänskliga rättigheter har projektet också lett till ökad tolerans över de nationella gränserna. Genom att ge ungdomar som vuxit upp med konflikter mellan länderna och fördomar mot grannlandet en chans att mötas i verkligheten skapas förutsättningar för bättre framtida relationer. Flera jag pratat med har nämnt att det var intressant att ta del av de andras perspektiv och att de fick vänner i grannländerna som de hållit kontakten med.

När ungdomarna återvänder hem efter utbildningen för de sina kunskaper vidare. De identifierar själva problem i sina lokala samhällen och startar egna projekt kring något de brinner för. Ett exempel från Armenien är 25-åriga Maritza som höll informationsträffar kring minoritetsgruppers rättigheter i Jerevan.

“Jag är förvånad över hur bra projektet gick! Mitt mål var att visa att det finns ett problem med diskriminering och att verka för integration. Verklig demokrati kräver att man inkluderar minoritetsgrupper”, sa Maritza.

Pervana, 22 år, från Azerbadjan valde att ordna aktiviteter för att öka medvetenheten kring rättigheter för personer med funktionsnedsättning i Baku.

“Jag har alltid velat bidra till samhället men inte vetat på vilket sätt. Utbildningen gav mig självförtroendet och svaren jag behövde”, berättade Pervana.

Jag imponeras av hur mycket de lyckas uppnå, och det är roligt att se att FID har gett deltagare ökat självförtroende och påverkat deras framtidsplaner. Den här veckan håller FID ännu en utbildning här i Tbilisi, den här gången med fokus på Georgien. På grund av presidentvalet som avgjordes nyligen och risken för protester var vi tvungna att skjuta fram utbildningen, men nu är vi äntligen igång. Efter att ha intervjuat tidigare deltagare är det spännande att få se med egna ögon hur utbildningen går till. Jag ska också passa på att prata så mycket som möjligt med ungdomarna och njuta av min sista tid som praktikant här i Georgien!

Anna Foucard
Internationell praktikant i Georgien

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer