fbpx
12 december, 2018 / Blogg

Från fördomar till demokrati över gränserna

I Tbilisi är det svårt att greppa att det redan blivit december och att min tid som praktikant på UNAG, georgiska FN-förbundet, börjar rinna ut. På kontoret är det dock fullt upp just nu! Projektet jag i första hand jobbar med heter Fostering Inclusive Democracy, FID, det vill säga främjande av inkluderande demokrati. Projektet fokuserar på att ta fram utbildningar för ungdomar som sedan får komma med förslag på egna projekt att genomföra lokalt. Under november gjorde jag intervjuer med tidigare deltagare för att följa upp hur deras projekt gått och hur de påverkat dem.

Projektet är regionalt och ungdomar från grannländerna Armenien och Azerbadjan kommer till Georgien och genomför utbildningen tillsammans. Förutom de ökade kunskaperna i projektledning och ämnen som mänskliga rättigheter har projektet också lett till ökad tolerans över de nationella gränserna. Genom att ge ungdomar som vuxit upp med konflikter mellan länderna och fördomar mot grannlandet en chans att mötas i verkligheten skapas förutsättningar för bättre framtida relationer. Flera jag pratat med har nämnt att det var intressant att ta del av de andras perspektiv och att de fick vänner i grannländerna som de hållit kontakten med.

När ungdomarna återvänder hem efter utbildningen för de sina kunskaper vidare. De identifierar själva problem i sina lokala samhällen och startar egna projekt kring något de brinner för. Ett exempel från Armenien är 25-åriga Maritza som höll informationsträffar kring minoritetsgruppers rättigheter i Jerevan.

“Jag är förvånad över hur bra projektet gick! Mitt mål var att visa att det finns ett problem med diskriminering och att verka för integration. Verklig demokrati kräver att man inkluderar minoritetsgrupper”, sa Maritza.

Pervana, 22 år, från Azerbadjan valde att ordna aktiviteter för att öka medvetenheten kring rättigheter för personer med funktionsnedsättning i Baku.

“Jag har alltid velat bidra till samhället men inte vetat på vilket sätt. Utbildningen gav mig självförtroendet och svaren jag behövde”, berättade Pervana.

Jag imponeras av hur mycket de lyckas uppnå, och det är roligt att se att FID har gett deltagare ökat självförtroende och påverkat deras framtidsplaner. Den här veckan håller FID ännu en utbildning här i Tbilisi, den här gången med fokus på Georgien. På grund av presidentvalet som avgjordes nyligen och risken för protester var vi tvungna att skjuta fram utbildningen, men nu är vi äntligen igång. Efter att ha intervjuat tidigare deltagare är det spännande att få se med egna ögon hur utbildningen går till. Jag ska också passa på att prata så mycket som möjligt med ungdomarna och njuta av min sista tid som praktikant här i Georgien!

Anna Foucard
Internationell praktikant i Georgien

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer