12 december, 2018 / Blogg

Från fördomar till demokrati över gränserna

I Tbilisi är det svårt att greppa att det redan blivit december och att min tid som praktikant på UNAG, georgiska FN-förbundet, börjar rinna ut. På kontoret är det dock fullt upp just nu! Projektet jag i första hand jobbar med heter Fostering Inclusive Democracy, FID, det vill säga främjande av inkluderande demokrati. Projektet fokuserar på att ta fram utbildningar för ungdomar som sedan får komma med förslag på egna projekt att genomföra lokalt. Under november gjorde jag intervjuer med tidigare deltagare för att följa upp hur deras projekt gått och hur de påverkat dem.

Projektet är regionalt och ungdomar från grannländerna Armenien och Azerbadjan kommer till Georgien och genomför utbildningen tillsammans. Förutom de ökade kunskaperna i projektledning och ämnen som mänskliga rättigheter har projektet också lett till ökad tolerans över de nationella gränserna. Genom att ge ungdomar som vuxit upp med konflikter mellan länderna och fördomar mot grannlandet en chans att mötas i verkligheten skapas förutsättningar för bättre framtida relationer. Flera jag pratat med har nämnt att det var intressant att ta del av de andras perspektiv och att de fick vänner i grannländerna som de hållit kontakten med.

När ungdomarna återvänder hem efter utbildningen för de sina kunskaper vidare. De identifierar själva problem i sina lokala samhällen och startar egna projekt kring något de brinner för. Ett exempel från Armenien är 25-åriga Maritza som höll informationsträffar kring minoritetsgruppers rättigheter i Jerevan.

“Jag är förvånad över hur bra projektet gick! Mitt mål var att visa att det finns ett problem med diskriminering och att verka för integration. Verklig demokrati kräver att man inkluderar minoritetsgrupper”, sa Maritza.

Pervana, 22 år, från Azerbadjan valde att ordna aktiviteter för att öka medvetenheten kring rättigheter för personer med funktionsnedsättning i Baku.

“Jag har alltid velat bidra till samhället men inte vetat på vilket sätt. Utbildningen gav mig självförtroendet och svaren jag behövde”, berättade Pervana.

Jag imponeras av hur mycket de lyckas uppnå, och det är roligt att se att FID har gett deltagare ökat självförtroende och påverkat deras framtidsplaner. Den här veckan håller FID ännu en utbildning här i Tbilisi, den här gången med fokus på Georgien. På grund av presidentvalet som avgjordes nyligen och risken för protester var vi tvungna att skjuta fram utbildningen, men nu är vi äntligen igång. Efter att ha intervjuat tidigare deltagare är det spännande att få se med egna ögon hur utbildningen går till. Jag ska också passa på att prata så mycket som möjligt med ungdomarna och njuta av min sista tid som praktikant här i Georgien!

Anna Foucard
Internationell praktikant i Georgien

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer