12 december, 2018 / Blogg

Från fördomar till demokrati över gränserna

I Tbilisi är det svårt att greppa att det redan blivit december och att min tid som praktikant på UNAG, georgiska FN-förbundet, börjar rinna ut. På kontoret är det dock fullt upp just nu! Projektet jag i första hand jobbar med heter Fostering Inclusive Democracy, FID, det vill säga främjande av inkluderande demokrati. Projektet fokuserar på att ta fram utbildningar för ungdomar som sedan får komma med förslag på egna projekt att genomföra lokalt. Under november gjorde jag intervjuer med tidigare deltagare för att följa upp hur deras projekt gått och hur de påverkat dem.

Projektet är regionalt och ungdomar från grannländerna Armenien och Azerbadjan kommer till Georgien och genomför utbildningen tillsammans. Förutom de ökade kunskaperna i projektledning och ämnen som mänskliga rättigheter har projektet också lett till ökad tolerans över de nationella gränserna. Genom att ge ungdomar som vuxit upp med konflikter mellan länderna och fördomar mot grannlandet en chans att mötas i verkligheten skapas förutsättningar för bättre framtida relationer. Flera jag pratat med har nämnt att det var intressant att ta del av de andras perspektiv och att de fick vänner i grannländerna som de hållit kontakten med.

När ungdomarna återvänder hem efter utbildningen för de sina kunskaper vidare. De identifierar själva problem i sina lokala samhällen och startar egna projekt kring något de brinner för. Ett exempel från Armenien är 25-åriga Maritza som höll informationsträffar kring minoritetsgruppers rättigheter i Jerevan.

“Jag är förvånad över hur bra projektet gick! Mitt mål var att visa att det finns ett problem med diskriminering och att verka för integration. Verklig demokrati kräver att man inkluderar minoritetsgrupper”, sa Maritza.

Pervana, 22 år, från Azerbadjan valde att ordna aktiviteter för att öka medvetenheten kring rättigheter för personer med funktionsnedsättning i Baku.

“Jag har alltid velat bidra till samhället men inte vetat på vilket sätt. Utbildningen gav mig självförtroendet och svaren jag behövde”, berättade Pervana.

Jag imponeras av hur mycket de lyckas uppnå, och det är roligt att se att FID har gett deltagare ökat självförtroende och påverkat deras framtidsplaner. Den här veckan håller FID ännu en utbildning här i Tbilisi, den här gången med fokus på Georgien. På grund av presidentvalet som avgjordes nyligen och risken för protester var vi tvungna att skjuta fram utbildningen, men nu är vi äntligen igång. Efter att ha intervjuat tidigare deltagare är det spännande att få se med egna ögon hur utbildningen går till. Jag ska också passa på att prata så mycket som möjligt med ungdomarna och njuta av min sista tid som praktikant här i Georgien!

Anna Foucard
Internationell praktikant i Georgien

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer