fbpx
20 september, 2018 / Blogg

Ett halvår efter revolutionen, vad händer nu?

Nu har det gått ungefär två veckor sedan jag landade i Armeniens huvudstad Jerevan. Under hösten praktiserar jag på Armeniska FN-förbundet (AUNA) vilket jag sett jättemycket fram emot!

Välkomnandet har varit så varmt och jag känner att jag kommer att trivas här. För att ge en bild av hur min vardag ser ut ber jag er att föreställa er vägar kantade av små dryckesfontäner med kallt och friskt vatten, frukt som getts en intensiv smak av den armeniska solen och trafik där det inte finns någon återhållsamhet på tutandet.

Armeniska FN-förbundet arbetar med att stärka civilsamhället och ungdomars deltagande i beslutsfattande processer. Viktiga frågor som känns mer relevanta nu än någonsin då detta år har varit väldigt speciellt för Armenien.

I slutet av april samlades tusentals demonstranter i centrala delarna av Jerevan för att visa sitt missnöje med den politiska situationen. Denna fredliga proteströrelse, som kom att kallas Sammetsrevolutionen, ledde till ett maktskifte i Armenien.

Att vara här under en tid som denna får mig att reflektera över hur det faktiskt kan se ut när ett land påbörjar en demokratiseringsprocess. Det snackas mycket politik på kontoret och på gatorna. Vibbarna känns mycket hoppfulla men samtidigt gör det komplexa geopolitiska läget att det finns en osäkerhet. Det ska bli intressant att följa utvecklingen nu när det riktiga arbetet är igång!

Kontoret för FN-förbundet ligger i centrala delarna av Jerevan och sorlet från stadens liv är ständigt närvarande. Under de veckor jag varit hos AUNA har jag varit med och planerat och genomfört en utbildning för ungdomar från olika regioner i Armenien. Under utbildningen fick ungdomarna, som arbetar i grupper kallade Civil Action Groups, verktyg och vägledning för att kunna förbättra projekt som de startat. Deras projekt har startats utifrån vad de själva anser att de behöver i sina lokalsamhällen. Det har varit allt ifrån att samla in skräp för återvinning till att starta förskolor för barnen. De berättade även att de har gått till sina lokala politiker för att kräva rättigheter för sig själva och sitt samhälle.

Under min tid här kommer jag tillsammans med AUNA besöka ungdomarna i de olika regionerna, fira Jerevans 2800-årsdag och mycket, mycket mer.
Spännande? Ja! Följ min resa här på bloggen, vi ses!

Nairi Moosakhanian 
Internationell praktikant i Armenien 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer