20 september, 2018 / Blogg

Ett halvår efter revolutionen, vad händer nu?

Nu har det gått ungefär två veckor sedan jag landade i Armeniens huvudstad Jerevan. Under hösten praktiserar jag på Armeniska FN-förbundet (AUNA) vilket jag sett jättemycket fram emot!

Välkomnandet har varit så varmt och jag känner att jag kommer att trivas här. För att ge en bild av hur min vardag ser ut ber jag er att föreställa er vägar kantade av små dryckesfontäner med kallt och friskt vatten, frukt som getts en intensiv smak av den armeniska solen och trafik där det inte finns någon återhållsamhet på tutandet.

Armeniska FN-förbundet arbetar med att stärka civilsamhället och ungdomars deltagande i beslutsfattande processer. Viktiga frågor som känns mer relevanta nu än någonsin då detta år har varit väldigt speciellt för Armenien.

I slutet av april samlades tusentals demonstranter i centrala delarna av Jerevan för att visa sitt missnöje med den politiska situationen. Denna fredliga proteströrelse, som kom att kallas Sammetsrevolutionen, ledde till ett maktskifte i Armenien.

Att vara här under en tid som denna får mig att reflektera över hur det faktiskt kan se ut när ett land påbörjar en demokratiseringsprocess. Det snackas mycket politik på kontoret och på gatorna. Vibbarna känns mycket hoppfulla men samtidigt gör det komplexa geopolitiska läget att det finns en osäkerhet. Det ska bli intressant att följa utvecklingen nu när det riktiga arbetet är igång!

Kontoret för FN-förbundet ligger i centrala delarna av Jerevan och sorlet från stadens liv är ständigt närvarande. Under de veckor jag varit hos AUNA har jag varit med och planerat och genomfört en utbildning för ungdomar från olika regioner i Armenien. Under utbildningen fick ungdomarna, som arbetar i grupper kallade Civil Action Groups, verktyg och vägledning för att kunna förbättra projekt som de startat. Deras projekt har startats utifrån vad de själva anser att de behöver i sina lokalsamhällen. Det har varit allt ifrån att samla in skräp för återvinning till att starta förskolor för barnen. De berättade även att de har gått till sina lokala politiker för att kräva rättigheter för sig själva och sitt samhälle.

Under min tid här kommer jag tillsammans med AUNA besöka ungdomarna i de olika regionerna, fira Jerevans 2800-årsdag och mycket, mycket mer.
Spännande? Ja! Följ min resa här på bloggen, vi ses!

Nairi Moosakhanian 
Internationell praktikant i Armenien 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer