fbpx

Nu har det gått ungefär två veckor sedan jag landade i Armeniens huvudstad Jerevan. Under hösten praktiserar jag på Armeniska FN-förbundet (AUNA) vilket jag sett jättemycket fram emot!

Välkomnandet har varit så varmt och jag känner att jag kommer att trivas här. För att ge en bild av hur min vardag ser ut ber jag er att föreställa er vägar kantade av små dryckesfontäner med kallt och friskt vatten, frukt som getts en intensiv smak av den armeniska solen och trafik där det inte finns någon återhållsamhet på tutandet.

Armeniska FN-förbundet arbetar med att stärka civilsamhället och ungdomars deltagande i beslutsfattande processer. Viktiga frågor som känns mer relevanta nu än någonsin då detta år har varit väldigt speciellt för Armenien.

I slutet av april samlades tusentals demonstranter i centrala delarna av Jerevan för att visa sitt missnöje med den politiska situationen. Denna fredliga proteströrelse, som kom att kallas Sammetsrevolutionen, ledde till ett maktskifte i Armenien.

Att vara här under en tid som denna får mig att reflektera över hur det faktiskt kan se ut när ett land påbörjar en demokratiseringsprocess. Det snackas mycket politik på kontoret och på gatorna. Vibbarna känns mycket hoppfulla men samtidigt gör det komplexa geopolitiska läget att det finns en osäkerhet. Det ska bli intressant att följa utvecklingen nu när det riktiga arbetet är igång!

Kontoret för FN-förbundet ligger i centrala delarna av Jerevan och sorlet från stadens liv är ständigt närvarande. Under de veckor jag varit hos AUNA har jag varit med och planerat och genomfört en utbildning för ungdomar från olika regioner i Armenien. Under utbildningen fick ungdomarna, som arbetar i grupper kallade Civil Action Groups, verktyg och vägledning för att kunna förbättra projekt som de startat. Deras projekt har startats utifrån vad de själva anser att de behöver i sina lokalsamhällen. Det har varit allt ifrån att samla in skräp för återvinning till att starta förskolor för barnen. De berättade även att de har gått till sina lokala politiker för att kräva rättigheter för sig själva och sitt samhälle.

Under min tid här kommer jag tillsammans med AUNA besöka ungdomarna i de olika regionerna, fira Jerevans 2800-årsdag och mycket, mycket mer.
Spännande? Ja! Följ min resa här på bloggen, vi ses!

Nairi Moosakhanian 
Internationell praktikant i Armenien 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Demokratin på tillbakagång i världen 

06 december, 2022 / Världshorisont

På global nivå är de senaste 32 årens demokratiska framsteg utraderade. Den bilden framgår av det svenska institutet V-Dems forskning. En likartad bild ger två andra institutioner som genomför globala demokratimätningar, Freedom House och tidningen The Economist. 

Läs mer

Unesco högrelevant när demokrati och rättigheter hotas 

05 december, 2022 / Världshorisont

Ett FN-organ som har särskild relevans för demokrati och yttrandefrihet är Unesco. Trots ett ovanligt kärvt samarbetsklimat i dessa frågor är det värdefullt att världens stater möts och samtalar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.

Läs mer

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer