fbpx
20 september, 2018 / Blogg

Ett halvår efter revolutionen, vad händer nu?

Nu har det gått ungefär två veckor sedan jag landade i Armeniens huvudstad Jerevan. Under hösten praktiserar jag på Armeniska FN-förbundet (AUNA) vilket jag sett jättemycket fram emot!

Välkomnandet har varit så varmt och jag känner att jag kommer att trivas här. För att ge en bild av hur min vardag ser ut ber jag er att föreställa er vägar kantade av små dryckesfontäner med kallt och friskt vatten, frukt som getts en intensiv smak av den armeniska solen och trafik där det inte finns någon återhållsamhet på tutandet.

Armeniska FN-förbundet arbetar med att stärka civilsamhället och ungdomars deltagande i beslutsfattande processer. Viktiga frågor som känns mer relevanta nu än någonsin då detta år har varit väldigt speciellt för Armenien.

I slutet av april samlades tusentals demonstranter i centrala delarna av Jerevan för att visa sitt missnöje med den politiska situationen. Denna fredliga proteströrelse, som kom att kallas Sammetsrevolutionen, ledde till ett maktskifte i Armenien.

Att vara här under en tid som denna får mig att reflektera över hur det faktiskt kan se ut när ett land påbörjar en demokratiseringsprocess. Det snackas mycket politik på kontoret och på gatorna. Vibbarna känns mycket hoppfulla men samtidigt gör det komplexa geopolitiska läget att det finns en osäkerhet. Det ska bli intressant att följa utvecklingen nu när det riktiga arbetet är igång!

Kontoret för FN-förbundet ligger i centrala delarna av Jerevan och sorlet från stadens liv är ständigt närvarande. Under de veckor jag varit hos AUNA har jag varit med och planerat och genomfört en utbildning för ungdomar från olika regioner i Armenien. Under utbildningen fick ungdomarna, som arbetar i grupper kallade Civil Action Groups, verktyg och vägledning för att kunna förbättra projekt som de startat. Deras projekt har startats utifrån vad de själva anser att de behöver i sina lokalsamhällen. Det har varit allt ifrån att samla in skräp för återvinning till att starta förskolor för barnen. De berättade även att de har gått till sina lokala politiker för att kräva rättigheter för sig själva och sitt samhälle.

Under min tid här kommer jag tillsammans med AUNA besöka ungdomarna i de olika regionerna, fira Jerevans 2800-årsdag och mycket, mycket mer.
Spännande? Ja! Följ min resa här på bloggen, vi ses!

Nairi Moosakhanian 
Internationell praktikant i Armenien 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer