fbpx
Maria och hennes kollega Georgi på UNAG:s kontor i Tbilisi.
28 februari, 2019 / Blogg

En dos demokrati och ett himmelskt bageri

Jag är fylld av förväntan men även ovisshet när jag stiger in i ankomsthallen på Tbilisis flygplats. Det är en solig lördagseftermiddag och min handledare Tsiko möter mig redan på flygplatsen. Under taxiresan mot stadskärnan, som till stor del går via femfiliga motorvägar, susar vi förbi såväl moderna nybyggnationer som hemmasnickrade små hus. En vecka senare har ovissheten lagt sig och jag kan summera min första tid på georgisk mark. Förväntan har bytts mot en inblick i en värld av kunskap, framåtanda, miljövänliga tilltag och magiska bakverk.

På måndagsmorgonen är jag på plats på min nya praktikplats hos FN-förbundet i Georgien (UNAG). För att få en bättre förståelse för UNAG:s arbete fick jag snabbt en uppsjö av projektrapporter och utvärderingar skickat till mig. Det är otroligt givande läsning. Projekten i programmet Fostering Inclusive Democracy (FID), som svenska FN-förbundet stödjer, visar på så mycket ungdomlig innovationsförmåga. FID är till för att hjälpa ungdomar i Georgien, Armenien och Azerbajdzjan att genomföra sina egna samhällsprojekt till förmån för inkluderande demokrati. Till exempel fokuserar ett av projekten, Girls Unequal Acccess to Education in the context of Zerdab (ungefär Flickors ojämlika tillgång till utbildning i Zerdab-regionen), på påverkansarbete för jämlika utbildningsmöjligheter  i regioner där upp till 90% av flickorna inte slutför sina högstadiestudier.

Det är väldigt inspirerande att läsa om vad ungdomar i regionen tacklar, vad de upplever i form av samhällsbegränsningar och hur de arbetar hårt för att främja just inkluderande demokrati. Projekten inom FID riktar sig till olika grupper med målet att bygga broar mellan människor i samhället, en av grundpelarna för en fungerande demokrati. Ungdomarna som deltar i FID lyckas riktigt bra med att skapa lokalt engagemang och i flera fall fortsätter projekten med hjälp av volontärer eller fångas upp av lokala institutioner som verkligen värderar ungdomarnas insats.

Efter arbetstid har jag börjat utforska Tbilisi. När jag besöker min nya matbutik på hörnet slås jag av avsaknaden av onödiga förpackningar Jag tänker att vi borde använda mindre plast hemma i Sverige och fokusera på hållbara och återanvändbara förpackningar. I Tbilisi är det mesta nämligen i lösvikt och förpackningsfritt. Såväl pasta som mjöl, frukt, kex och fisk kan du köpa i lösvikt – och använda dig av egen förpackning om du skulle önska. Det är något att inspireras av.

Ett stenkast från kontoret har jag även upptäckt ett litet bageri. Utbudet av smakrika lunchrätter och bakverk är fantastiskt. Var och varannan kväll kilar jag dit och pekar ut minst tre olika bakkreationer att ta med mig hem. Kostnad? Ca 18 svenska kronor. Helt fantastiskt!

Maria Pettersson
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer