Maria och hennes kollega Georgi på UNAG:s kontor i Tbilisi.

Jag är fylld av förväntan men även ovisshet när jag stiger in i ankomsthallen på Tbilisis flygplats. Det är en solig lördagseftermiddag och min handledare Tsiko möter mig redan på flygplatsen. Under taxiresan mot stadskärnan, som till stor del går via femfiliga motorvägar, susar vi förbi såväl moderna nybyggnationer som hemmasnickrade små hus. En vecka senare har ovissheten lagt sig och jag kan summera min första tid på georgisk mark. Förväntan har bytts mot en inblick i en värld av kunskap, framåtanda, miljövänliga tilltag och magiska bakverk.

På måndagsmorgonen är jag på plats på min nya praktikplats hos FN-förbundet i Georgien (UNAG). För att få en bättre förståelse för UNAG:s arbete fick jag snabbt en uppsjö av projektrapporter och utvärderingar skickat till mig. Det är otroligt givande läsning. Projekten i programmet Fostering Inclusive Democracy (FID), som svenska FN-förbundet stödjer, visar på så mycket ungdomlig innovationsförmåga. FID är till för att hjälpa ungdomar i Georgien, Armenien och Azerbajdzjan att genomföra sina egna samhällsprojekt till förmån för inkluderande demokrati. Till exempel fokuserar ett av projekten, Girls Unequal Acccess to Education in the context of Zerdab (ungefär Flickors ojämlika tillgång till utbildning i Zerdab-regionen), på påverkansarbete för jämlika utbildningsmöjligheter  i regioner där upp till 90% av flickorna inte slutför sina högstadiestudier.

Det är väldigt inspirerande att läsa om vad ungdomar i regionen tacklar, vad de upplever i form av samhällsbegränsningar och hur de arbetar hårt för att främja just inkluderande demokrati. Projekten inom FID riktar sig till olika grupper med målet att bygga broar mellan människor i samhället, en av grundpelarna för en fungerande demokrati. Ungdomarna som deltar i FID lyckas riktigt bra med att skapa lokalt engagemang och i flera fall fortsätter projekten med hjälp av volontärer eller fångas upp av lokala institutioner som verkligen värderar ungdomarnas insats.

Efter arbetstid har jag börjat utforska Tbilisi. När jag besöker min nya matbutik på hörnet slås jag av avsaknaden av onödiga förpackningar Jag tänker att vi borde använda mindre plast hemma i Sverige och fokusera på hållbara och återanvändbara förpackningar. I Tbilisi är det mesta nämligen i lösvikt och förpackningsfritt. Såväl pasta som mjöl, frukt, kex och fisk kan du köpa i lösvikt – och använda dig av egen förpackning om du skulle önska. Det är något att inspireras av.

Ett stenkast från kontoret har jag även upptäckt ett litet bageri. Utbudet av smakrika lunchrätter och bakverk är fantastiskt. Var och varannan kväll kilar jag dit och pekar ut minst tre olika bakkreationer att ta med mig hem. Kostnad? Ca 18 svenska kronor. Helt fantastiskt!

Maria Pettersson
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Demokratin på tillbakagång i världen 

06 december, 2022 / Världshorisont

På global nivå är de senaste 32 årens demokratiska framsteg utraderade. Den bilden framgår av det svenska institutet V-Dems forskning. En likartad bild ger två andra institutioner som genomför globala demokratimätningar, Freedom House och tidningen The Economist. 

Läs mer

Unesco högrelevant när demokrati och rättigheter hotas 

05 december, 2022 / Världshorisont

Ett FN-organ som har särskild relevans för demokrati och yttrandefrihet är Unesco. Trots ett ovanligt kärvt samarbetsklimat i dessa frågor är det värdefullt att världens stater möts och samtalar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.

Läs mer

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer