Maria och hennes kollega Georgi på UNAG:s kontor i Tbilisi.
28 februari, 2019 / Blogg

En dos demokrati och ett himmelskt bageri

Jag är fylld av förväntan men även ovisshet när jag stiger in i ankomsthallen på Tbilisis flygplats. Det är en solig lördagseftermiddag och min handledare Tsiko möter mig redan på flygplatsen. Under taxiresan mot stadskärnan, som till stor del går via femfiliga motorvägar, susar vi förbi såväl moderna nybyggnationer som hemmasnickrade små hus. En vecka senare har ovissheten lagt sig och jag kan summera min första tid på georgisk mark. Förväntan har bytts mot en inblick i en värld av kunskap, framåtanda, miljövänliga tilltag och magiska bakverk.

På måndagsmorgonen är jag på plats på min nya praktikplats hos FN-förbundet i Georgien (UNAG). För att få en bättre förståelse för UNAG:s arbete fick jag snabbt en uppsjö av projektrapporter och utvärderingar skickat till mig. Det är otroligt givande läsning. Projekten i programmet Fostering Inclusive Democracy (FID), som svenska FN-förbundet stödjer, visar på så mycket ungdomlig innovationsförmåga. FID är till för att hjälpa ungdomar i Georgien, Armenien och Azerbajdzjan att genomföra sina egna samhällsprojekt till förmån för inkluderande demokrati. Till exempel fokuserar ett av projekten, Girls Unequal Acccess to Education in the context of Zerdab (ungefär Flickors ojämlika tillgång till utbildning i Zerdab-regionen), på påverkansarbete för jämlika utbildningsmöjligheter  i regioner där upp till 90% av flickorna inte slutför sina högstadiestudier.

Det är väldigt inspirerande att läsa om vad ungdomar i regionen tacklar, vad de upplever i form av samhällsbegränsningar och hur de arbetar hårt för att främja just inkluderande demokrati. Projekten inom FID riktar sig till olika grupper med målet att bygga broar mellan människor i samhället, en av grundpelarna för en fungerande demokrati. Ungdomarna som deltar i FID lyckas riktigt bra med att skapa lokalt engagemang och i flera fall fortsätter projekten med hjälp av volontärer eller fångas upp av lokala institutioner som verkligen värderar ungdomarnas insats.

Efter arbetstid har jag börjat utforska Tbilisi. När jag besöker min nya matbutik på hörnet slås jag av avsaknaden av onödiga förpackningar Jag tänker att vi borde använda mindre plast hemma i Sverige och fokusera på hållbara och återanvändbara förpackningar. I Tbilisi är det mesta nämligen i lösvikt och förpackningsfritt. Såväl pasta som mjöl, frukt, kex och fisk kan du köpa i lösvikt – och använda dig av egen förpackning om du skulle önska. Det är något att inspireras av.

Ett stenkast från kontoret har jag även upptäckt ett litet bageri. Utbudet av smakrika lunchrätter och bakverk är fantastiskt. Var och varannan kväll kilar jag dit och pekar ut minst tre olika bakkreationer att ta med mig hem. Kostnad? Ca 18 svenska kronor. Helt fantastiskt!

Maria Pettersson
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer