fbpx
Maria och hennes kollega Georgi på UNAG:s kontor i Tbilisi.
28 februari, 2019 / Blogg

En dos demokrati och ett himmelskt bageri

Jag är fylld av förväntan men även ovisshet när jag stiger in i ankomsthallen på Tbilisis flygplats. Det är en solig lördagseftermiddag och min handledare Tsiko möter mig redan på flygplatsen. Under taxiresan mot stadskärnan, som till stor del går via femfiliga motorvägar, susar vi förbi såväl moderna nybyggnationer som hemmasnickrade små hus. En vecka senare har ovissheten lagt sig och jag kan summera min första tid på georgisk mark. Förväntan har bytts mot en inblick i en värld av kunskap, framåtanda, miljövänliga tilltag och magiska bakverk.

På måndagsmorgonen är jag på plats på min nya praktikplats hos FN-förbundet i Georgien (UNAG). För att få en bättre förståelse för UNAG:s arbete fick jag snabbt en uppsjö av projektrapporter och utvärderingar skickat till mig. Det är otroligt givande läsning. Projekten i programmet Fostering Inclusive Democracy (FID), som svenska FN-förbundet stödjer, visar på så mycket ungdomlig innovationsförmåga. FID är till för att hjälpa ungdomar i Georgien, Armenien och Azerbajdzjan att genomföra sina egna samhällsprojekt till förmån för inkluderande demokrati. Till exempel fokuserar ett av projekten, Girls Unequal Acccess to Education in the context of Zerdab (ungefär Flickors ojämlika tillgång till utbildning i Zerdab-regionen), på påverkansarbete för jämlika utbildningsmöjligheter  i regioner där upp till 90% av flickorna inte slutför sina högstadiestudier.

Det är väldigt inspirerande att läsa om vad ungdomar i regionen tacklar, vad de upplever i form av samhällsbegränsningar och hur de arbetar hårt för att främja just inkluderande demokrati. Projekten inom FID riktar sig till olika grupper med målet att bygga broar mellan människor i samhället, en av grundpelarna för en fungerande demokrati. Ungdomarna som deltar i FID lyckas riktigt bra med att skapa lokalt engagemang och i flera fall fortsätter projekten med hjälp av volontärer eller fångas upp av lokala institutioner som verkligen värderar ungdomarnas insats.

Efter arbetstid har jag börjat utforska Tbilisi. När jag besöker min nya matbutik på hörnet slås jag av avsaknaden av onödiga förpackningar Jag tänker att vi borde använda mindre plast hemma i Sverige och fokusera på hållbara och återanvändbara förpackningar. I Tbilisi är det mesta nämligen i lösvikt och förpackningsfritt. Såväl pasta som mjöl, frukt, kex och fisk kan du köpa i lösvikt – och använda dig av egen förpackning om du skulle önska. Det är något att inspireras av.

Ett stenkast från kontoret har jag även upptäckt ett litet bageri. Utbudet av smakrika lunchrätter och bakverk är fantastiskt. Var och varannan kväll kilar jag dit och pekar ut minst tre olika bakkreationer att ta med mig hem. Kostnad? Ca 18 svenska kronor. Helt fantastiskt!

Maria Pettersson
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer