fbpx

Jag sitter nu på tåget mot Stockholm från Ung-18 i Härnösand och ja, jag är helt utmattad. Trots detta känner jag en energi jag inte känt på länge, en gnistrande flammande låga som fått nytt bränsle och flammat upp, den lågan är mitt engagemang. Jag heter Lowe Smith Jonsson och har under det gångna året varit ungdomssekreterare på Svenska FN-förbundet. Det innebär att jag har arbetat med att stötta det unga engagemanget inom rörelsen och inte minst arrangerat vår årliga utbildningshelg för unga FN-vänner från hela landet, Ung-18.

60 deltagare formar ordet UNG

60 engagerade unga tog sig till Härnösand

Det är ofta tungt att arbeta för en folkrörelse, vi är av naturen idealister som vill mycket mer än vi har tid för. Vi är arga på orättvisor och hoppfulla om möjligheterna att bygga en ny bättre värld. Ofta känns det ensamt och då måste vi minnas att vi är många som drar samma lass och vill åt samma håll. Den här helgen blev en underbar påminnelse om detta!

Vi var 60 ungdomar från FN-rörelsen, från landets alla hörn. Tillsammans lärde vi oss och inspirerades av talare som människorättsjuristen och aktivisten Parul Sharma, Sanna Vannar som är ordförande för den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra, Lalo Dabo och Amal Ibrahim från Afrosvenskarnas riksförbund och inte minst Sveriges vice ambassadör till FN:s säkerhetsråd Carl Skau.

Vi fick lära oss om hur mänskliga rättigheter skyddas av FN samt många av de vidriga sätt de kränks. Vi fick lära om de rättigheter som vi måste arbeta för i Sverige men även hur vi har en så viktig roll i hur rättigheter kränks eller upprätthålls runt om i världen där t.ex. svenska företag agerar. Vi fick frågan varför vi inte var argare, argare på allt bra som inte gjorts och inte minst arga på de som vägrar se sitt eget ansvar? Vi fick färdas till Sápmi och lära oss både vad en kolt är och om den koloniala historia som vi i Sverige delar med samerna. Vi fick även höra om situationen för samer idag som är långt ifrån okej och där samernas rättigheter kränks regelbundet. Vi lovade solidaritet och knöt band för framtida samarbeten mellan föreningar och med andra organisationer.

Lowe och Sanna

Lowe och Sanna

Det finaste var dock att få se alla de möten som uppstod bland våra deltagare, hur de lärde och stärkte varandra. Hur ungdomar som aldrig skulle träffats möts på en liten kursgård på den norrländska kusten och då blir bästa vänner trots bakgrunder och erfarenheter så vitt skilda att det ibland var svårt att tro att de bor i samma land. Att få sitta ner med några av de unga som bär vår rörelse framåt och prata om vilka frågor de brinner för är alltid både roligt och lärorikt.

Efter helgen är jag nog ännu lite argare, men framför allt så är jag väldigt mycket mer hoppfull. För jag vet att kunskap är makt och med makt kan vi förändra världen. När jag hade mina 60 kamrater med mig under helgen, när jag hörde dem tala och diskutera, när jag såg dem ifrågasätta och lära sig, när jag såg dem knyta kontakter och planera för framtida segrar, såg dem brinna för en bättre värld då kände jag mig mer säker än någonsin på att vi är på rätt väg, på att vi gör skillnad, på att vi inte bara varje dag drömmer om utan även bygger en bättre värld.

Lowe Smith Jonsson
Ungdomssekreterare

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Demokratin på tillbakagång i världen 

06 december, 2022 / Världshorisont

På global nivå är de senaste 32 årens demokratiska framsteg utraderade. Den bilden framgår av det svenska institutet V-Dems forskning. En likartad bild ger två andra institutioner som genomför globala demokratimätningar, Freedom House och tidningen The Economist. 

Läs mer

Unesco högrelevant när demokrati och rättigheter hotas 

05 december, 2022 / Världshorisont

Ett FN-organ som har särskild relevans för demokrati och yttrandefrihet är Unesco. Trots ett ovanligt kärvt samarbetsklimat i dessa frågor är det värdefullt att världens stater möts och samtalar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.

Läs mer

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer