fbpx
31 maj, 2018 / Blogg

Brinnande engagemang på årets UNg-helg

Jag sitter nu på tåget mot Stockholm från Ung-18 i Härnösand och ja, jag är helt utmattad. Trots detta känner jag en energi jag inte känt på länge, en gnistrande flammande låga som fått nytt bränsle och flammat upp, den lågan är mitt engagemang. Jag heter Lowe Smith Jonsson och har under det gångna året varit ungdomssekreterare på Svenska FN-förbundet. Det innebär att jag har arbetat med att stötta det unga engagemanget inom rörelsen och inte minst arrangerat vår årliga utbildningshelg för unga FN-vänner från hela landet, Ung-18.

60 deltagare formar ordet UNG

60 engagerade unga tog sig till Härnösand

Det är ofta tungt att arbeta för en folkrörelse, vi är av naturen idealister som vill mycket mer än vi har tid för. Vi är arga på orättvisor och hoppfulla om möjligheterna att bygga en ny bättre värld. Ofta känns det ensamt och då måste vi minnas att vi är många som drar samma lass och vill åt samma håll. Den här helgen blev en underbar påminnelse om detta!

Vi var 60 ungdomar från FN-rörelsen, från landets alla hörn. Tillsammans lärde vi oss och inspirerades av talare som människorättsjuristen och aktivisten Parul Sharma, Sanna Vannar som är ordförande för den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra, Lalo Dabo och Amal Ibrahim från Afrosvenskarnas riksförbund och inte minst Sveriges vice ambassadör till FN:s säkerhetsråd Carl Skau.

Vi fick lära oss om hur mänskliga rättigheter skyddas av FN samt många av de vidriga sätt de kränks. Vi fick lära om de rättigheter som vi måste arbeta för i Sverige men även hur vi har en så viktig roll i hur rättigheter kränks eller upprätthålls runt om i världen där t.ex. svenska företag agerar. Vi fick frågan varför vi inte var argare, argare på allt bra som inte gjorts och inte minst arga på de som vägrar se sitt eget ansvar? Vi fick färdas till Sápmi och lära oss både vad en kolt är och om den koloniala historia som vi i Sverige delar med samerna. Vi fick även höra om situationen för samer idag som är långt ifrån okej och där samernas rättigheter kränks regelbundet. Vi lovade solidaritet och knöt band för framtida samarbeten mellan föreningar och med andra organisationer.

Lowe och Sanna

Lowe och Sanna

Det finaste var dock att få se alla de möten som uppstod bland våra deltagare, hur de lärde och stärkte varandra. Hur ungdomar som aldrig skulle träffats möts på en liten kursgård på den norrländska kusten och då blir bästa vänner trots bakgrunder och erfarenheter så vitt skilda att det ibland var svårt att tro att de bor i samma land. Att få sitta ner med några av de unga som bär vår rörelse framåt och prata om vilka frågor de brinner för är alltid både roligt och lärorikt.

Efter helgen är jag nog ännu lite argare, men framför allt så är jag väldigt mycket mer hoppfull. För jag vet att kunskap är makt och med makt kan vi förändra världen. När jag hade mina 60 kamrater med mig under helgen, när jag hörde dem tala och diskutera, när jag såg dem ifrågasätta och lära sig, när jag såg dem knyta kontakter och planera för framtida segrar, såg dem brinna för en bättre värld då kände jag mig mer säker än någonsin på att vi är på rätt väg, på att vi gör skillnad, på att vi inte bara varje dag drömmer om utan även bygger en bättre värld.

Lowe Smith Jonsson
Ungdomssekreterare

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer