31 maj, 2018 / Blogg

Brinnande engagemang på årets UNg-helg

Jag sitter nu på tåget mot Stockholm från Ung-18 i Härnösand och ja, jag är helt utmattad. Trots detta känner jag en energi jag inte känt på länge, en gnistrande flammande låga som fått nytt bränsle och flammat upp, den lågan är mitt engagemang. Jag heter Lowe Smith Jonsson och har under det gångna året varit ungdomssekreterare på Svenska FN-förbundet. Det innebär att jag har arbetat med att stötta det unga engagemanget inom rörelsen och inte minst arrangerat vår årliga utbildningshelg för unga FN-vänner från hela landet, Ung-18.

60 deltagare formar ordet UNG

60 engagerade unga tog sig till Härnösand

Det är ofta tungt att arbeta för en folkrörelse, vi är av naturen idealister som vill mycket mer än vi har tid för. Vi är arga på orättvisor och hoppfulla om möjligheterna att bygga en ny bättre värld. Ofta känns det ensamt och då måste vi minnas att vi är många som drar samma lass och vill åt samma håll. Den här helgen blev en underbar påminnelse om detta!

Vi var 60 ungdomar från FN-rörelsen, från landets alla hörn. Tillsammans lärde vi oss och inspirerades av talare som människorättsjuristen och aktivisten Parul Sharma, Sanna Vannar som är ordförande för den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra, Lalo Dabo och Amal Ibrahim från Afrosvenskarnas riksförbund och inte minst Sveriges vice ambassadör till FN:s säkerhetsråd Carl Skau.

Vi fick lära oss om hur mänskliga rättigheter skyddas av FN samt många av de vidriga sätt de kränks. Vi fick lära om de rättigheter som vi måste arbeta för i Sverige men även hur vi har en så viktig roll i hur rättigheter kränks eller upprätthålls runt om i världen där t.ex. svenska företag agerar. Vi fick frågan varför vi inte var argare, argare på allt bra som inte gjorts och inte minst arga på de som vägrar se sitt eget ansvar? Vi fick färdas till Sápmi och lära oss både vad en kolt är och om den koloniala historia som vi i Sverige delar med samerna. Vi fick även höra om situationen för samer idag som är långt ifrån okej och där samernas rättigheter kränks regelbundet. Vi lovade solidaritet och knöt band för framtida samarbeten mellan föreningar och med andra organisationer.

Lowe och Sanna

Lowe och Sanna

Det finaste var dock att få se alla de möten som uppstod bland våra deltagare, hur de lärde och stärkte varandra. Hur ungdomar som aldrig skulle träffats möts på en liten kursgård på den norrländska kusten och då blir bästa vänner trots bakgrunder och erfarenheter så vitt skilda att det ibland var svårt att tro att de bor i samma land. Att få sitta ner med några av de unga som bär vår rörelse framåt och prata om vilka frågor de brinner för är alltid både roligt och lärorikt.

Efter helgen är jag nog ännu lite argare, men framför allt så är jag väldigt mycket mer hoppfull. För jag vet att kunskap är makt och med makt kan vi förändra världen. När jag hade mina 60 kamrater med mig under helgen, när jag hörde dem tala och diskutera, när jag såg dem ifrågasätta och lära sig, när jag såg dem knyta kontakter och planera för framtida segrar, såg dem brinna för en bättre värld då kände jag mig mer säker än någonsin på att vi är på rätt väg, på att vi gör skillnad, på att vi inte bara varje dag drömmer om utan även bygger en bättre värld.

Lowe Smith Jonsson
Ungdomssekreterare

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer