fbpx
Linn tillsammans med Sekela på Femina Hips kontor.
19 december, 2019 / Blogg

Bakom varje mål finns en människa

Fyra månader i Tanzania går mot sitt slut och min praktik hos UNA Tanzania har minst sagt varit händelserik. Trots alla extremt spännande arbetsuppgifter är det utan tvekan alla människor som jag har mött som har påverkat mig mest. Jag vill berätta om tre av dem – Babu, Joshua och Sekela – och om hur de har fått mig att förstå de globala målen i praktiken.

Min första dag i Dar es Salaam korsades min väg av en äldre man som hjälpte mig och min kollega Fredrika att släpa all vår packning uppför trappan till lägenheten där vi skulle bo. Vi kallar honom för Babu, vilket betyder morfar på swahili. Babu arbetar som vaktmästare, från tidig morgon till sen kväll, minst 12 timmar om dagen. Vi är från olika generationer och med helt olika bakgrund, men för Babu har det inte spelat någon roll, han har hjälpt oss ändå fast han inte har behövt. Hans långa arbetsdagar får mig att tänka på de globala målens mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt. Är det verkligen anständigt att arbeta så många timmar om dagen som Babu gör utan möjlighet till rast? Han saknar dessutom försäkring, möjlighet att vara med i ett fackförbund och får inte extra betalt för obekväm arbetstid. Ekonomisk tillväxt handlar inte bara om att skapa fler jobb – de ska också vara hållbara för både människan och miljön.

Joshua är swahililäraren som varje tisdag och torsdag under fyra månader har tragglat swahili-glosor med mig och Fredrika. Han har även gett oss en inblick i det tanzaniska samhället under våra många intressanta samtal. Joshua har berättat att han som privatlärare inte omfattas av det statliga pensionssystemet. För att säkra sin pension har han istället investerat sina pengar i att bygga tre olika hus. Under en av våra lektioner diskuterade vi storlek på familjer i Tanzania jämfört med i Sverige. En tanzanisk kvinna föder i genomsnitt fem barn. ”Vi behöver många barn för att vara säkra på att någon tar hand om oss när vi blir gamla. I brist på ett statligt skyddsnät måste vi förlita oss på familjen”, berättade Joshua. Hans berättelse får mig att tänka på mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen, vilket bland annat innefattar uppbyggnaden och främjandet av tillförlitliga institutioner. Det är alltså inte självklart att alla länder har en Pensionsmyndighet eller en Försäkringskassa att vända sig till, så som vi har i Sverige. Transparenta och ansvarsutkrävande institutioner är ofta grunden för ett rättvist samhälle.

Halvvägs in i min praktik besökte jag organisationen FEMINA Hip där jag träffade en ung kvinna som heter Sekela. Hon är en av få personer som jag har träffat som pratar så självklart om mens, ett ämne som fortfarande är tabubelagt i hela världen. På FEMINA Hip jobbar Sekela med att utbilda gymnasieungdomar i menstruationshygien. På grund av avsaknaden av toaletter och rent vatten i skolan, samt begränsad eller obefintlig tillgång till sanitetsprodukter, stannar många flickor i Tanzania hemma från skolan under sin mens – något som Sekela vill ändra på. Hennes arbete får mig att tänka på mål 3: Hälsa och välbefinnande, och mål 5: Jämställdhet. Alla ska ha möjlighet att sköta sin mens på ett hälsosamt och säkert sätt. Precis som att alla, oavsett biologiskt kön, ska ha tillgång till utbildning, vilket är en grundsten i arbetet med att uppnå jämställdhet.

Babu, Joshua och Sekela har alla historier som på något vis relaterar till de globala målen och Agenda 2030 – en agenda som ibland kan kännas abstrakt och komplicerad. Men i mötet med alla dessa människor har jag påmints om att bakom all statistik, begrepp och teknikaliteter handlar det just om människor och deras verklighet.

Linn Lövgren, internationell praktikant, Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer