fbpx
Foto: UN Photo/John Isaacs.
7 april, 2021 / Blogg

Att minnas ett folkmord och stoppa ett nytt

Det bästa sättet att hedra offren för folkmordet i Rwanda är att förhindra att liknande händelser inträffar igen, skriver FN-förbundets seniore rådgivare i freds- och säkerhetsfrågor Jens Petersson på FN-bloggen.

Den 7 april 1994 inleddes det som kom att bli ett folkmord på tutsier i Rwanda. Under de 100 dagar som följde mördades närmare en miljon människor utan att omvärlden ingrep. Varje år uppmärksammas i Rwanda en sorgeperiod, kwibuka (”att minnas”), under denna period.

På – eller omkring – den 7 april uppmärksammas också folkmordet globalt genom den av FN inrättade världsdagen för åminnelse av offren för Rwandas folkmord. I år hålls bland annat en ceremoni på UNOG, ett av FN:s fyra huvudkontor i Genève, mellan kl 15.00 och 16.30 den 7 april. Ceremonin hålls i hybridform och livesänds på FN:s webb-TV.

Att minnas offren är förstås en viktig sak en dag som denna. Men minst lika viktigt är att reflektera över vad som gick fel och hur vi har inrättat världen sedan dess. FN har i en pedagogisk utställning försökt förklara förlopp och lärdomar.

En av panelerna i utställningen handlar om en princip, beslutad 2005, om att det finns en skyldighet att skydda civila från krigsförbrytelser. Principen tillkom till stor del som ett resultat av självrannsakan inom FN och medlemskretsen efter misslyckandet i Rwanda.

Det är denna princip som demonstranter i Myanmar och civilsamhällesorganisationer samt diplomater runt om i världen nu begär att FN:s säkerhetsråd ska åberopa i fallet Myanmar. Det finns inget bättre sätt att hedra de som dödades i Rwanda än att förhindra att fler människor drabbas av liknande övergrepp.

FN-förbunden i världen samlas i världsfederationen WFUNA. I måndags arrangerade WFUNA en utfrågning av april månads ordförandeland i FN:s säkerhetsråd, Vietnam. Vi var flera som passade på att ställa frågor (titta själv med start 9 minuter in i inslaget på FN:s webb-TV) om det hittills rätt tama agerandet från rådet. Vietnams FN-ambassadörs defensiva svar kändes tyvärr inte hoppingivande.

För dig som vill lära ännu mer om situationen i Myanmar rekommenderas också en genomlyssning av Omvärldens nya podcast med bl a min arbetskamrat Veronica Sällemark som verkat i och för Myanmar i olika former och sammanhang.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer