fbpx
13 september, 2018 / Blogg

Äntligen framme i Georgien!

När jag berättade för vänner och bekanta att jag skulle på praktik i Georgien brast många ut i ett förvånat ”jaha” för att sedan förbryllat fråga ”Vad ska du dit och göra?”. Många var osäkra på landets geografiska placering medan andra hade svårt att lägga landet på minnet och frågade vid upprepade tillfällen ”var i Östeuropa är det nu du ska?”. Flera engelskspråkiga vänner antog att jag skulle till staten Georgia i USA.

Nu är jag framme i Georgien och laddad för praktik hos det georgiska FN-förbundet (UNAG). Vägen till denna del av världen har för mig varit lite krokig men samtidigt ganska självklar. För några år sedan halkade jag in på en kurs i ryska och med den växte min förälskelse till Östeuropa fram. Det gjorde även insikten att regionen är otroligt varierad. Området har ur västerländska ögon en tendens att följas av föråldrade stereotyper och fördomar. Det är lätt att tänka på Georgien som ”ett litet obetydligt land någonstans i Östeuropa”. Men bakom den generaliserande och obekanta fasaden finns ett enastående land. Det har en fascinerande historia som sträcker sig så långt bak i tiden att det nästan är svårt att greppa, ett eget språk som inte liknar något annat och en komplex politisk situation.

Georgien blev självständigt från Sovjetunionen 1991. Stora utmaningar följde och vägen framåt var kantad av politiskt tumult och inre splittringar. Under dessa år tog det tid för civil aktivism att etableras. Trots det var det under dessa omskakande år under mitten av 90-talet som UNAG bildades. Eftersom den georgiska demokratin fortfarande är ung fokuserar ett av UNAG:s största projekt på att stärka civilsamhället och den demokratiska utvecklingen (FID – Fostering Inclusive Democracy). Särskilt fokus ligger på att främja civil aktivism och att uppmuntra unga att engagera sig politiskt. Projektets betydelse är kanske extra märkbar just nu när landet snart har presidentval. De georgier jag har pratat med har uttryckt ganska låga förhoppningar och verkar känna viss hopplöshet inför det politiska systemet.

Jag kommer att praktisera hos UNAG i Tbilisi året ut. Här på bloggen kommer ni kunna följa min resa och min vardag här i Georgien. Håll utkik efter nästa inlägg – då kommer jag och min praktikantkollega Anna skriva mer om Georgiens stundande presidentval. Vi hörs!

Emelie Wendesten
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer