fbpx
13 september, 2018 / Blogg

Äntligen framme i Georgien!

När jag berättade för vänner och bekanta att jag skulle på praktik i Georgien brast många ut i ett förvånat ”jaha” för att sedan förbryllat fråga ”Vad ska du dit och göra?”. Många var osäkra på landets geografiska placering medan andra hade svårt att lägga landet på minnet och frågade vid upprepade tillfällen ”var i Östeuropa är det nu du ska?”. Flera engelskspråkiga vänner antog att jag skulle till staten Georgia i USA.

Nu är jag framme i Georgien och laddad för praktik hos det georgiska FN-förbundet (UNAG). Vägen till denna del av världen har för mig varit lite krokig men samtidigt ganska självklar. För några år sedan halkade jag in på en kurs i ryska och med den växte min förälskelse till Östeuropa fram. Det gjorde även insikten att regionen är otroligt varierad. Området har ur västerländska ögon en tendens att följas av föråldrade stereotyper och fördomar. Det är lätt att tänka på Georgien som ”ett litet obetydligt land någonstans i Östeuropa”. Men bakom den generaliserande och obekanta fasaden finns ett enastående land. Det har en fascinerande historia som sträcker sig så långt bak i tiden att det nästan är svårt att greppa, ett eget språk som inte liknar något annat och en komplex politisk situation.

Georgien blev självständigt från Sovjetunionen 1991. Stora utmaningar följde och vägen framåt var kantad av politiskt tumult och inre splittringar. Under dessa år tog det tid för civil aktivism att etableras. Trots det var det under dessa omskakande år under mitten av 90-talet som UNAG bildades. Eftersom den georgiska demokratin fortfarande är ung fokuserar ett av UNAG:s största projekt på att stärka civilsamhället och den demokratiska utvecklingen (FID – Fostering Inclusive Democracy). Särskilt fokus ligger på att främja civil aktivism och att uppmuntra unga att engagera sig politiskt. Projektets betydelse är kanske extra märkbar just nu när landet snart har presidentval. De georgier jag har pratat med har uttryckt ganska låga förhoppningar och verkar känna viss hopplöshet inför det politiska systemet.

Jag kommer att praktisera hos UNAG i Tbilisi året ut. Här på bloggen kommer ni kunna följa min resa och min vardag här i Georgien. Håll utkik efter nästa inlägg – då kommer jag och min praktikantkollega Anna skriva mer om Georgiens stundande presidentval. Vi hörs!

Emelie Wendesten
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer