fbpx
13 september, 2018 / Blogg

Äntligen framme i Georgien!

När jag berättade för vänner och bekanta att jag skulle på praktik i Georgien brast många ut i ett förvånat ”jaha” för att sedan förbryllat fråga ”Vad ska du dit och göra?”. Många var osäkra på landets geografiska placering medan andra hade svårt att lägga landet på minnet och frågade vid upprepade tillfällen ”var i Östeuropa är det nu du ska?”. Flera engelskspråkiga vänner antog att jag skulle till staten Georgia i USA.

Nu är jag framme i Georgien och laddad för praktik hos det georgiska FN-förbundet (UNAG). Vägen till denna del av världen har för mig varit lite krokig men samtidigt ganska självklar. För några år sedan halkade jag in på en kurs i ryska och med den växte min förälskelse till Östeuropa fram. Det gjorde även insikten att regionen är otroligt varierad. Området har ur västerländska ögon en tendens att följas av föråldrade stereotyper och fördomar. Det är lätt att tänka på Georgien som ”ett litet obetydligt land någonstans i Östeuropa”. Men bakom den generaliserande och obekanta fasaden finns ett enastående land. Det har en fascinerande historia som sträcker sig så långt bak i tiden att det nästan är svårt att greppa, ett eget språk som inte liknar något annat och en komplex politisk situation.

Georgien blev självständigt från Sovjetunionen 1991. Stora utmaningar följde och vägen framåt var kantad av politiskt tumult och inre splittringar. Under dessa år tog det tid för civil aktivism att etableras. Trots det var det under dessa omskakande år under mitten av 90-talet som UNAG bildades. Eftersom den georgiska demokratin fortfarande är ung fokuserar ett av UNAG:s största projekt på att stärka civilsamhället och den demokratiska utvecklingen (FID – Fostering Inclusive Democracy). Särskilt fokus ligger på att främja civil aktivism och att uppmuntra unga att engagera sig politiskt. Projektets betydelse är kanske extra märkbar just nu när landet snart har presidentval. De georgier jag har pratat med har uttryckt ganska låga förhoppningar och verkar känna viss hopplöshet inför det politiska systemet.

Jag kommer att praktisera hos UNAG i Tbilisi året ut. Här på bloggen kommer ni kunna följa min resa och min vardag här i Georgien. Håll utkik efter nästa inlägg – då kommer jag och min praktikantkollega Anna skriva mer om Georgiens stundande presidentval. Vi hörs!

Emelie Wendesten
Internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer