fbpx
Norra Irak är ett område där många minor finns kvar. Foto: UN Photo/Eric Falt
11 april, 2019 / Ambassadörernas blogg

Ett viktigt första steg

“Vi hörde bomber falla runt om staden och sedan sirener från ambulanser. Vi hade inte sovit på flera dagar när det äntligen blev tillfällig vapenvila. När vi väl vågade gå ut såg staden inte ut som jag mindes den. 200 meter bort på gatan såg jag en pojke ta upp ett metallföremål och låtsas som att det var ett flygplan att leka med. Några sekunder senare exploderade föremålet och vi förstod att det var en mina. Vad som hände pojken sedan vet jag inte”. Detta är en av många historier jag har hört genom åren av personer som har indirekt eller direkt blivit drabbade av krig och konflikter.

De senaste veckorna har det pratats mycket om Syrien och Irak i samband med att kontrollen över stora landområden återtagits från terroristgruppen IS. Båda länderna är mintäta områden och nu krävs det stora insatser för att röja landminor så att internflyktingar kan återvända hem. Som tur är finns FN:s minröjnings service Unmas, som stöds genom FN-förbundets Projekt Minor, på plats i Syrien och Irak. Deras närvaro är en viktig förutsättning för en hållbar utveckling i länderna.

Minröjning är ett första steg för fredliga och inkluderade samhällen, vilket är ett av målen i Agenda 2030 – hela världens ambitiösa utvecklingsagenda. Den ekonomiska och sociala utvecklingen i ett land bygger på fred och trygghet för befolkningen. Där det finns minor är ingen människa trygg. Minor är tysta vapen som kan döda och skada även efter krigets slut.

Listan kan göras lång över hur minröjning är ett viktigt första steg och en förutsättning för att människor ska kunna leva i säkerhet. Vi har en generation av barn som har levt större delen av sina liv på flykt eller i flyktingläger med begränsad tillgång till utbildning. Genom att röja minor kan barn få en säker gångväg till skolan.

Vad som kommer hända i Syrien och Irak återstår att se. Mellanöstern har varit konfliktdrabbat i decennier och situationen är komplex med flera oppositionsgrupper och politiska intressen som fördröjer fredsprocesserna. Stora områden i både Irak och Syrien är i spillror och befolkningen måste bygga upp sina samhällen på nytt. Minröjning är en förutsättning för en trygg region där handel och jordbruk främjas och leder på sikt till ekonomisk tillväxt och utveckling.

År 2004, efter att Saddam Husseins regim fallit, besökte jag Irak och Syrien. Jag såg effekterna av vad krig gör med befolkningen och samhället. Men jag såg även en kämpaglöd och en vilja hos folket om att bygga upp sina liv och städer igen. Fredliga och inkluderande samhällen är det som driver mig i arbetet som ambassadör för Svenska FN-förbundet och på sikt i mitt yrkesliv. Det går inte att uppnå hållbar utveckling utan fred. Genom att stödja FN-förbundets Projekt Minor ger du människor möjlighet till ett tryggt liv fritt från våld.

Sana Pirot
Ambassadör för Svenska FN-förbundet med fokus på̊ de globala målen

Stöd projekt Minor

Stöd vårt arbete för en minfri värld genom en gåva.

Ge en gåva >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer